Gyerek

Calicivírus – mit kell tudni róla?

Egyáltalán nem újkeletű betegséggel állunk szemben: a calicivírus több mint 12 éve dönt le a lábáról kicsit és nagyot. Az influenzavírushoz hasonlóan ugyanis rengeteg variánsa van. De nézzük, hogyan előzhetjük meg, és mit tehetünk ellene!
2016. December 20.

A calicivírus egy igen gyakori hasmenéssel és/vagy hányással járó fertőzés, mely a vírusos gyomor-bélhurutok 30-40, az ilyen jellegű járványoknak pedig 75-89 százalékát okozza világszerte. Lappangási ideje alig 12-36 óra, és a súlyosnak induló tünetek ellenére általában 2-3 nap alatt magától, szövődmények nélkül gyógyul a megbetegedett személy.

A vírus tünetei és lefolyása nagyon hasonló a rota- és az adenovírus okozta tünetekhez, ezért gyakran ki sem derül, hogy tulajdonképpen melyik okozta a panaszokat. A gyerekek és felnőttek, nők és férfiak fertőzésre való fogékonysága között nincs igazán különbség, viszont nagyobb közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola, kórház) egyértelműen nagyobb a fertőzés és a calicivírus-járvány kialakulásának esélye.

Mik a tünetei?

– hirtelen kialakuló émelygés

hányás

hasmenés

– hasi fájdalom

– levertség, gyengeség

– hőemelkedés (ritkán láz)

– esetleg fejfájás, izomfájdalom

Gyerekeknél a hányás gyakoribb tünet (akár hasmenés nélkül), míg idősebbek esetében inkább a hasmenés jellemző (hányás nélkül).

Hogyan előzhetjük meg?

Mivel a calicivírus egy nagyon kicsi, kerek burok nélküli egyszálú RNS-t tartalmazó vírus és rendkívül fertőző (már 10 db vírus belégzése is kiválthatja a betegséget), ezért ha egy kisebb közösségben valaki megfertőződik, nagyon nehéz kivédeni, hogy a többiek ne kapják el. Oltóanyag pedig nincs ellene.

A kórokozók a fertőzött személy székletével, hányásával ürülnek ki a szervezetből, és szennyezett kézzel, az általuk érintett tárgyak megérintésével terjedhetnek. A calicivírus egyébként nyers élelmiszerekben vagy a vízben is előfordulhat.

Mégis mit tehetünk?

Mossunk kezet minél gyakrabban! Ezt felnőttekre és legfőképpen a gyerekekre nézve fontos betartani, hiszen ők hajlamosak a szájukba venni a kezüket. Csecsemők, kisgyerekek esetében pelenkacsere előtt és után is mossunk kezet alaposan! A helyes kézmosás meleg vízzel, szappannal történjen, utána pedig tiszta törölközővel töröljük szárazra a kezet.

– Használjunk kézfertőtlenítőt! Legyen kéznél otthon, és tartsunk egyet a táskánkban is.

– Törekedjünk a maximális higiénia fenntartására! Rendszeresen fertőtlenítsük a különböző felületeket, melyekkel gyakran érintkezünk a lakásban (asztal, kilincsek, wc-ülőke), illetve az elektronikus eszközeinkről (telefon, számítógép, tablet stb.) se feledkezzünk meg! Szintén hasznos, ha gyakran cseréljük a konyhai mosogatószivacsot is.

– Mindig mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket! És tartsuk be a konyhában is az alapvető higiénés szabályokat.

Amennyiben már van fertőzött a családban:

– A legjobb, ha a beteg a gyógyulásig karanténban marad. Aludjon külön szobában, külön ágyban, használjon külön kádat/wc-t – amennyiben ez megoldható.

– A kéztörlésre használt pamut törölközőt cseréljük eldobható papírtörlőre, arra az időre, amíg a megbetegedett személy meggyógyul!

– A beteg viseljen orvosi maszkot!

– Amennyiben a beteg felnőtt, fontos, hogy maga gondoskodjon róla, hogy a hasmenésének, hányásának ne maradjon olyan nyoma, mellyel tovább terjesztheti a fertőzést a családban. A calicivírus a gyógyulást követően még 1-3 napig fertőz – ezt tartsuk észben!

– A szokásos házi fertőtlenítőket ilyenkor használhatjuk akár ötszörös mennyiségben is.

– Az ételkészítést a család egészséges tagja végezze a javasolt higiéniás szabályok betartásával!

A betegség kezelése

A fertőzésre nincsen semmilyen antivirális készítmény, az antibiotikumok használata pedig egyenesen ártalmas, hiszen ezek vírusos megbetegedések ellen hatástalanok. A calicivírussal fertőzött személy legtöbb esetben magától, 2-3 nap alatt meggyógyul. Csecsemők, idősek és immunológiailag károsodott egyének esetében előfordulhat, hogy a kiszáradás veszélye miatt kórházi ápolásra szorulnak.

– Fontos a folyadékpótlás! Mint minden hasmenéssel, hányással járó betegség esetén, itt is fontos, hogy minél több folyadékot fogyasszunk, hogy elkerüljük a kiszáradást. Csecsemők esetében ez minél gyakoribb szoptatást jelent. A kisgyermekeket pedig 10-15 percenként kínáljuk meg fél-1 deci szénsavmentes vízzel. Ha nem fogadja el, esetleg készíthetünk „szörpkockákat/teakockákat” is: egy jégkockatartót töltsünk fel felhígított szörppel vagy lehűtött mézes teával, tegyük fagyasztóba, majd nyalogattassuk el a beteg gyermekkel. Gyógyszertárban pedig beszerezhetünk rehidratáló készítményeket is. Amennyiben semmi sem működik, és minden folyadék „kijön” a kicsiből, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost!

– Ne használjunk székletfogót! A hasmenés ilyen jellegű enyhítése tilos, ugyanis így a betegség elhúzódását idézhetjük elő, hiszen a vírus nem tud kiürülni a szervezetből.

– Figyeljünk a csecsemők, kisgyermekek esetében – a nehézkes folyadékpótlás következtében – bekövetkezett kiszáradás jeleire! Ezek lehetnek: megdagadt/beesett szemek, kiszáradt ajkak és bőr, beesett kutacs, ritkább pelenkacsere, bágyadtság, aluszékonyság, gyors légzés, hideg kezek-lábak. Ezeket tapasztalva azonnal forduljunk orvoshoz!

– Könnyű diéta és ágynyugalom! Ha alábbhagy a hányás, fogyasszunk főtt rizst/burgonyát, pirítóst, ropit, banánt, almát – ezeket adhatjuk a kisgyerekeknek is attól függően, mit fogadnak el. Az elvesztett elektrolitok és só pótlása (konyhasó, magnézium, kálium) ilyenkor különösen fontos. Hosszan azonban nem kell diétáztatni a gyereket, ugyanis a legyengült szervezetet erősíti, ha mielőbb visszatér a szokásos étrendre.

– Használjunk probiotikumot! Ha már enyhültek a tünetek, kezdjünk el probiotikumot szedni – válasszunk gyermekeknek is adható készítményt.

Mindenképp forduljunk orvoshoz, az alábbi esetekben:

– a hányás/hasmenés a harmadik napon sem enyhül

– 39 foknál magasabb láz

– erős szédülés

– véres széklet

– súlyos hasi fájdalmak

– a csecsemőn/kisgyereken a kiszáradás tüneteit észleljük

Kapcsolódó cikkeink:

Hányás és hasmenés gyerekkorban

Hasmenés