Gyerek

CSOK: kevesebb energiahatékony ház épülhet a könnyítés miatt

A CSOK-rendszerben akár "D" energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon.
2016. Február 23.

A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szakértői szerint az energiahatékonysági szempontból jelenleg is korszerűtlen magyarországi ingatlanállomány bővüléséhez vezet az a könnyítés, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegének megállapításánál a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni.

A cég MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelik: a januártól hatályos könnyített feltételek növelik ugyan az igénylők számát, de energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére motiválnak.

Egy tavaly hatályba lépett rendelet értelmében a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni. A szabályozás alól azonban az új csok-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak, és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.

Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően tehát a jövőben “A”, de a csok-rendszerben akár “D” energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, bár az ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el. A Knauf szakértői szerint az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

Az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva azzal kalkulálni, hogy ha energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják – idézi a közlemény Aszódy Tamást, a cég ügyvezető igazgatóját. Megjegyezte, hogy az energiahatékonysággal megtakarított összeget vissza lehet forgatni a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe.

A társaság szerint állami szinten támogatni kellene az energiahatékonyságot javító beruházásokat. Hosszabb távon szükség lenne a felújítások, korszerűsítések támogatására is, mert jelenleg a családi házaknak csak 10,7 százaléka számít energetikai szempontból korszerűnek, és a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ezek felújítása jelentené.

A családoknak ezek a felújítások megterhelőek, a legtöbben még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A cég januári lakossági felmérése szerint a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, ha állami pénzügyi segítséget kapna hozzá.

Forrás: MTI