Gyerek

Bendőbe vagy a szemétbe?

Ha kisgyerek van a családban, még inkább odafigyelünk arra, hogy mi kerül a tányérjába. Bár az élelmiszerek fogyaszthatósági idejét feltüntetik a csomagolásokon, előfordulhat, hogy már a lejárati dátum előtt minőségromlást tapasztalunk. De mi kerüljön a hasunkba, és mi a kukába?
2014. Szeptember 20.

Az élelmiszerek eltarthatósága, romlandósága és a csomagoláson jelzett dátumok örök bizonytalanságot hagynak bennünk. Valld be, hogy fogalmad sincs, hogy valójában mi jelzi, hogy a sajt, a hús vagy a zöldség még fogyasztható-e. Most ebben próbálunk segíteni.

Ha lejárt, akkor rossz?

Az élelmiszer minőségének megőrzési idejét a gyártóknak fel kell tüntetni a terméken. Azt azonban nem árt tudni, hogy a lejárati idő nem feltétlenül egyezik a fogyaszthatósági dátummal. Ez a dátum csupán azt jelzi, hogy eddig az időpontig garantálják a termék minőségét. Számos élelmiszer (tejtermékek, konzervek, kekszek) viszont sokkal tartósabb, mint ahogyan azt a csomagoláson feltüntetik. Tehát nem kell feltétlenül a kukában végeznie a két nappal korábban lejárt tejfölnek, nyugodtan megkóstolhatod egy kiskanállal, és ha az ízében nem érzel semmi különöset, már rakhatod is a töltött káposzta tetejére. Persze azt nem javasoljuk, hogy lejárt szavatosságú ételt rakj a gyermeked elé, de a száraz élelmiszereknél (pl. kakaópor, keksz, mogyoró) nem okozhat problémát, ha pár nappal kicsúszik a szavatossági határidőből.

A penész is lehet egészséges

Sokszor tapasztalhatod, hogy a leggondosabb csomagolás ellenére is megjelennek a penészfoltok a hűtőben tartott ételeken. A háziasszonyok rémálmának kikiáltott penész közül azonban a legtöbb fajta önmagában nem veszélyes. A rokfort sajt penésze például ártalmatlan és finom, és a camambert sajt esetében sem kell meglepődnöd, ha a vágás mentén penészfolt alakul ki. Jó tudnod, hogy az antibiotikumokat alkotó penészek kifejezetten gyógyhatásúak. A jó baktériumoknak köszönhetjük kedvelt élelmiszereinket: a téliszalámit, a sajtokat, a tejfölt és a joghurtot, a kovászos uborkát és a savanyú káposztát is.

A kefires vagy joghurtos doboz púposodó teteje sem feltétlenül azt jelzi, hogy lejárt a termék szavatossága, hanem azt, hogy dolgoznak benne az élő (és egészséges) tejsavbaktériumok. Természeten ezekben az esetekben sem javasoljuk, hogy a gyerkőc egyen ezekből a termékekből, de felnőtteknél ez sem okozhat túl nagy gondot.

Nincs bocsánat, irány a kuka

Amint már említettük, a legtöbb penészfajta önmagában nem veszélyes, de ahogy táplálkozik és szaporodik, anyagcsere-melléktermékeket bocsát ki, amelyek különböző hatásokkal rendelkezhetnek. Bizonyos penészfajták allergéneket, irritáló anyagokat, sőt ártalmas vegyületeket termelnek, és tipikus allergiás tüneteket válthatnak ki: viszkető szem, tüsszögés, fejfájás. Súlyos esetekben ételmérgezés is előfordulhat. Ezért azt tanácsoljuk, hogy azonnal dobd ki a következő élelmiszereket:

Lejárt szavatosságú, előre csomagolt hús – mindenképp dobd a szemétbe, ha a megadott szavatossági időpontja lejárt. Akkor is kukában a helye, ha a színe fényes zöldes árnyalatú, illetve „szaga van”. Romlott húsétel fogyasztásánál ugyanis fennáll a szalmonellafertőzés veszélye.

Többnapos, penészes kenyér – Sajnos itt már nem elég eltávolítani a penészes részt, mert mire megjelenik a zöldes-fehéres folt, addigra már a gomba az egész élelmiszert „átjárta”.

Penészes, víztartalmú ételek – Ha penészt találsz gyümölcsökön, zöldségeken, kompótokban, gyümölcslevekben, levesekben, mártásokban, lekvárokban, krémsajtokban, nyugodtan a kukába dobhatod őket, menthetetlenek.

Penészes gabonafélék, dió – a magoknál és a csonthéjasoknál feltűnő penész nagyon veszélyes, ne kísérletezz az eltávolításukkal, mert hatásuk akár mérgező is lehet

Ötletek a romlékonyság ellen

A legjobb módszer, amivel távol tarthatod a fertőzéseket, ha készételeket, cukrásztermékeket, majonézes, tojásos ételeket csak megbízható helyről szerzel be, vagy magad készíted el. Az alapvető higiéniai szabályok betartása is segíthet a védekezésben. A nyers húst és a készételt mindig tárold külön, elzárva egymástól. A főzési fázisok között moss alaposan kezet, és a nyers húsokat, tojást, zöldségeket mindig mosd át, majd töröld szárazra. A frissen megfőtt étel hűtés nélkül körülbelül 3 órán át biztonságos, utána hűtést igényel.