Gyerek

Az atyai pofonok hátulütői

Egy tanulmány szerint a pofonokkal nevelő szülők szándékaikkal szemben, gyermeküket inkább a rossz út felé terelik, mint a jó felé.
2010. Április 18.

A Pediatrics, amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akiket pofonokkal próbálnak jobb belátásra bírni szüleik kétszer akkora eséllyel válnak agresszívvé, verekedőssé, rongálásra hajlamossá és klasszikusan “rossz gyerekké”, mint társaik.

Erre az eredményre már több korábbi kutatás is eljutott, de azt még, meglepő módon, nem firtatta egyik sem, hogy milyen módon nevelték a deviáns gyerekeket szüleik. A tanulmány sem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy a testi fenyítés eszköze közvetlenül agressziót szülne, de azt igen, hogy a kettő között, minden más tényező kiszűrése után is erős kapcsolat állapítható meg.

A kutatás, amely alapján a tanulmány született az amerikai Tulane Egyetem Egészségügyi Karán zajlott. A Catherine A. Taylor vezette munka Amerika 20 nagyvárosában gyűjtött adatok alapján zajlott, ezekben 3 éves korú gyermeküket nevelő anyákkal és gyermekeikkel folytattak beszélgetéseket, majd a beszélgetéseket megismételték, amikor az apróságok 5 éves korba léptek. A felmérésben részt vevő gyermekek több mint fele kapott néhány fenyítő pofont az interjút megelőző hónapban. Akiket 3 éves korukban legalább kétszer megpofoztak, vagy megütöttek szüleik, azok a gyerekek kétszer akkora valószínűséggel váltak agresszívvé 5 éves korukra.

A kutatók szerint a pofonok rövid távon talán hatásos eszközök egy engedetlen gyermek megfegyelmezésére, de számos korábbi vizsgálat és a mostani felmérés adatai is azt mutatják, egy-egy pofonnal sokkal nagyobb kárt okozhatunk a jövőre nézve, mint gondolnánk. A pszichológusok a pofonok helyett olyan, nem fizikai büntetéseket javasolnak a nehezen fegyelmezhető gyerekek neveléséhez, mint amilyen egy rövid idejű elzárás – ilyenkor, a rosszul viselkedő gyermeket a szobájában magára hagyják a szülők, hogy lehiggadjon. Ha ez sem segítene, akkor azt javasolják, a szülő mindenek előtt nyugodjon meg, és a lehető legtürelmesebben magyarázza el gyermekének, hogy mivel okozott bajt, fájdalmat a szüleinek vagy másoknak.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy hiába a szakemberek ajánlásai, a szülők 90 százaléka bizony kioszt egy-egy pofont a gyermekének, holott a gyermekpszichológusok szerint a legjobb fegyelmező módszerek azok, amelyek nem járnak fizikai bántalmazással.

Forrás: Medipress