Gyerek

Az ágybavizelés nem szégyen!

A bepisilést ma is szégyellni való dolognak tartja a közvélemény, így a gyermekek közel fele nem, vagy csak későn kap segítséget problémájára.
2003. Február 17.

Magyarországon kb. 800.000 4-15 éves gyermek él, és közülük kb. 50.000-nek van ágybavizeléses problémája. A bepisilést ma is szégyellni való dolognak tartja a közvélemény, így a gyermekek közel fele nem, vagy csak későn kap segítséget problémájára. A szülők tévhitek alapján sokszor szomjaztatják a gyermeküket, vagy éjszakánként rendszeresen felkeltik pisilni, pedig a helytelen gyakorlat súlyos károsodást okozhat a gyermek fejlődésében, személyiségében.

A WC-re szoktatás és annak sikertelensége a második leggyakoribb oka a gyermekek bántalmazásának. Az anyák nagy része már nagyon várja, hogy túl legyen a rendszeres pelenkamosáson, vagy ne kelljen drága papírpelenkát vásárolni. S nem utolsó sorban, hogy büszkélkedhessen: lám az ő gyermeke már bilibe pisil, kakil. Ha a szobatisztaság késik, a szülő egyre türelmetlenebbé válik.

A megszégyenítés, verés, büntetés csak rontja a helyzetet. A gyermek elveszti önbecsülését (minél nagyobb, annál inkább), nehezebben köt barátságot, főleg ha az iskolában is nyilvánosságra kerül bevizelése. A mai hazai viszonyok között a 3 éves bepisilő gyermekkel kevésbé elnéző a környezete, mint más szervi betegségben szenvedőkkel. Le kell szögezni, hogy a gyermek nem szándékosan vizel be. Nem tudja akaratlagosan szabályozni a vizelettartást alvás közben. Az esti folyadékfogyasztás korlátozása nem oldja meg a problémát. Az ágyba pisilést nem a gyenge húgyhólyag okozza.

Elsődleges éjszakai ágybavizelésről beszélünk, ha születése óta ágyba vizel a gyermek. Másodlagos, ha előzőleg már legalább 6 hónapig nem pisilt be a gyermek alvás közben. Az elkülönítésnél fontos figyelembe venni, hogy a gyermekek egynegyed része átmeneti szobatisztaság után normálisan is visszaesik. Kórosnak tekintik, ha 6 éves életkor után hetente kettőnél többször fordul elő az ágyba pisilés.

Az elsődleges ágyba pisilés gyakoribb. Fiúknál gyakrabban fordul elő az elsődleges forma. Ha a szülök egyike sem pisilt be, akkor 6 éves korú gyermekeik 15%-ánál fordulhat elő az éjszakai ágyba pisilés. Az utódok 44%-ánál várható éjszakai bepisilés, ha a szülők egyike, és 77%-ban, ha mindkét szülő ágyba vizelő volt gyermekkorában.

1. Éjszakai bő vizelet kiválasztás

A bepisilők döntő többségének (80%) éjszaka több vizelete termelődik, mint normálisan. Ennek oka a vizeletképzést szabályzó hormon éjszakai kiválasztásának zavara. Ezekben az esetekben alacsony fajsúlyú vizeletet ürítenek a gyermekek. A normális, 1030 gr/liter feletti fajsúlyú, reggeli első vizelet helyett az ágyba vizelő gyermekeknél rendszeresen és ismételten 1002-1005 közötti értékeket kapunk. A kezelés egyszerű és hatásos. A hormon éjszakai pótlásával a panaszok hamar megszűnnek. A hormontól nem kell félni, csak a vizelet kiválasztásra hat, mellékhatások nincsenek.

Gyógyszer: Adiuretin SD orrcsepp formájában. (Csak szakember javaslatára adható, kivizsgálás után).

2. Mély alvás

Szülői panasz: a gyermek olyan mélyen alszik, hogy sem a vizelési ingerre, sem magára a bepisilésre nem ébred fel.

3. Az idegrendszer fejlődésének elmaradása

Lehetnek olyan gyerekek, akiknek későn “érik” a hólyagjuk. Ezt alátámasztja a nagyarányú spontán javulás.

4. Pszichés problémák

Éjszakai ágybevizelést okozhat, ha a gyermeket a pszichés stressz a vizelés szabályozásának megtanulása ideje alatt, 2-4 éves kor között éri. Például fél a WC-től, bilitől. Gyakoribb az elvált szülők gyermekeinél.

5. Ismeretlen eredet

20%-ban nem mutatnak ki semmilyen kóros elváltozást.

Javasoljuk a helytelen szokások megváltoztatását

A bepisilős gyermek bepelenkázása a szülő számára kényelmes nagyon, de késlelteti a probléma rendeződését. Emellett:

  • Nem szabad álmában pisiltetni a gyermeket.
  • Tilos koffein tartalmú és szénsavas italok esti fogyasztása.
  • Ne engedjük, hogy bepisilés után a gyermek átmásszon a szülő száraz ágyába.
  • A bepisilés miatt alkalmazott büntetés súlyosbítja a helyzetet.
  • Bepisilés – Praktikus tanácsok

  • Használjon vizeletet át nem eresztő lepedőt!
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyermek könnyen eljuthat-e a WC-re.
  • Ha messze van a WC, legyen bili a szobában!
  • Pisiljen lefekvés előtt!
  • A kezelés lényege a felelősség megerősítése. A gyermek legyen aktív résztvevője a kezelésnek. Vezessen naptárt a száraz éjszakákról. Ha száraz marad, dicsérjük meg, és kapjon csillagot vagy napocskát a naptárba.

    Hólyagtréning

    Hólyagtréning

    A gyakorlat a következő: Az első héten óránként pisiljen, a második héten 1 óra 10 percenként, a harmadik héten 1 óra 20 percenként. Ezt addig csináljuk, amíg 6X pisil naponta. A gyakorlattal erősítjük a húgyhólyag és a vizelés akaratlagos szabályozását. Jutalommal tovább fokozható a módszer hatékonysága.

    Kapcsolódó cikkek:

  • Éjszakai ágybapisilés – a gyermekurológus szemszögéből
  • Az ágybavizelés lelki okai
  • Száraz éjszakák, derűs nappalok
  • Urológiai problémák gyermekkorban
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu