Gyerek

A túlsúly jobban terheli az ízületeket, mint gondolnád

A kutatások szerint már 5 kg súlyfelesleg is jelentősen (36%-kal) megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát.
2016. Február 25.

Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk?

Az adatok megdöbbentőek: már 5 kg súlyfelesleg 36%-kal megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát. Magyarország vezeti az Európai Unió elhízottsági listáját, ezért sajnos nem meglepő, hogy hazánkban a felnőtt lakosság 30%-át érinti a porckopás. Az Ízületőr weboldal szakértőitől megtudhatjuk, hogy mit tehetünk azért, hogy megőrizzük egészségünket, és elkerüljük a túlzott ízületi kopást, továbbá azt is, hogy mit sportoljunk, ha túlsúllyal küzdünk.

Mára már szinte mindannyian megtanultuk, hogy a túlsúly és az elhízás milyen káros hatással lehet az egészségügyi állapotunkra. Tudjuk, hogy a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő testsúly a rossz közérzeten kívül károsíthatja a májunkat, szívbetegséget okozhat, cukorbetegség kialakulásához vezethet, és a daganatos megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli.

De vajon mi a helyzet a túlsúly és az ízületi fájdalmak közötti összefüggéssel? Hogyan kerülhetjük el, hogy a testünkben található porcok idő előtt elkopjanak? És mit sportoljunk, ha fogyni szeretnénk, de közben nem akarjuk károsítani az ízületeinket?

A porckopásról

Az arthrosis, vagyis az ízületi kopás a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés a világon, amely az ízület összes alkotóelemének folyamatosan súlyosbodó károsodásával, egyre növekvő fájdalommal és mozgási nehézségekkel jár. Az ízületi kopás nem egyszerűen a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása, ami az ízületi funkció romlását és instabilitását eredményezi, már fiatalabb korban is.

A porckopás az egész ízület betegsége, nemcsak a porcé, mivel az ízületek alkotásában résztvevő csontokat, szalagokat és ízületi tokokat is érinti. Egyik legfontosabb kockázati tényezője a megnövekedett testsúly.

A porckopás senkit sem kímél

Ma a világon mintegy 135 millió ember szenved ízületi porckopásban. A fejlett országokban a munkaképtelenség, a rokkantság és az életminőség-romlás egyik vezető okaként szerepel, a nők körében a negyedik, a férfiaknál pedig a nyolcadik legjelentősebb egészségkárosító tényező.

Hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 30%-át érinti a porckopás. Magyarországon a szív- és érrendszeri problémákat követően a leggyakoribb betegség, ami a munkaképesség csökkenésében a harmadik leggyakoribb okként szerepel. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2015-ben végzett felméréséből kiderült, hogy a mozgásszervi problémák (köztük a porckopás és az egyéb ízületi problémák) a munkából való kiesés közel ötödéért (18%) felelősek.

Becslések szerint 2020-ra világszerte megkétszereződik majd az ízületi kopások száma, amelynek fő okaként a civilizációs ártalmak említhetőek.

Egyre gyakoribb az elhízás

Szomorú tény, de az Európai Unióban Magyarország vezeti az elhízottsági listát. Hazánkban a felnőttek 40%-a túlsúlyos, minden 4. felnőtt (25%) pedig elhízott.

Világszinten a gyermekkori elhízás is egyre gyakoribb: 2008-as adatok szerint 12 millió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van, és évente 400 ezerrel nő a túlsúlyosak száma. Ráadásul bizonyított tény, hogy az elhízott gyerekek 77%-a elhízott felnőtt is lesz, ugyanis ha az elhízás már gyermekkorban megkezdődik, akkor nem csak a zsírsejtek mérete, hanem a száma is megnő.

Ezért kiemelten fontos, hogy a helyes mennyiségű és minőségű táplálkozást már gyermekkorban meg alapozzuk. A mozgás örömét szintén gyermekkorban tudjuk kialakítani, ebben szülőként elsődleges szerepünk van.

A túlsúly a legnagyobb rizikófaktor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évekkel ezelőtt betegséggé nyilvánította az elhízást, és a második leggyakoribb rizikótényezőnek tekinti a dohányzást követően.

Amikor felnőttkori testsúlynövekedésről beszélünk, elsősorban a zsírszövet tömegének változását értjük alatta. Az ilyenkor megjelenő többletzsír nem csak a bőr alatt, hanem a belső szervekben és az erek falán is lerakódik. Ez a zsír, a súlyfelesleg extra terhet ró az ízületeinkre, hiszen úgymond állandóan „cipelnünk” kell, mint egy nehéz bőröndöt. A testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelődnek, a medence előredől, az ágyéki csigolyák görbülete erőteljesebbé válik. Mindezek következtében egyoldalú terhelések, izomfeszülések alakulhatnak ki, amelyek felgyorsíthatják a kopásos megbetegedéseket.

A túlsúly hatása a térdízületekre

A térd a legtöbbet terhelt ízületünk. A kopás első tünete a mindennapos mozgás elején (például reggelente az ágyból kikelve), és a terhelésre (például: futás, guggolás, térdelés) jelentkező fájdalom. A térdízületi porckopás fő okaként szintén a túlsúly említhető, mivel a láb kisízületi kopásának hátterében leggyakrabban a lábboltozatok (hosszanti és haránt) süllyedése áll, amely túlsúly esetén igen gyakori.

Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: testsúlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal is küzdünk? Megdöbbentő, de már 5 kg súlyfelesleg 36%-kal megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát.

Nem kell azonban kétségbe esnünk! A kiváltó okok korai kezelésével, az optimális testsúly visszanyerésével és megőrzésével, valamint rendszeres testmozgással megelőzhetjük ízületeink kopásos elváltozását, vagy csökkenthetjük állapotuk további romlását.

A helyes életmód és a sportolás segít

Ahogy az a fentiekből kiderült, ízületi kopás kialakulásához vezethet a túlsúly, de azt már kevesen tudják, hogy a mozgáshiány okozta alulterhelés is. Habár az ízületi kopás minden stádiumában jótékony hatású az életkornak és edzettségnek megfelelő izomaktivitás, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának tavalyi kutatása rámutatott, hogy Magyarországon a városi lakosság csupán egynegyede (24%) sportol rendszeresen. Pedig a kitartóan, heti három alkalommal végzett, legalább harminc perces nem megerőltető mozgás jelentős javuláshoz vezet.

Válasszunk a fizikai állapotunknak megfelelő sportolási formát. Ha szükséges, forduljunk gyógytornászhoz. Emellett mindig tartsuk szem előtt, hogy a diétával elért testsúlycsökkenést csak akkor lehet megtartani, ha fizikailag is aktívak maradunk. A fittség betegség elleni védő hatása bizonyított.

Sportolási tippek

A minél jobb eredmény érdekében érdemes változatos kardio-típusú edzéseket választani, mint például: a dinamikus gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás, az úszás vagy a túrázás. Ezek a mozgásformák nemcsak stimulálják a szívet és a tüdőt, de csökkentik a túlerőltetés okozta sérülések rizikóját is.

Beltéri (edzőtermi vagy otthoni) lehetőségek:

Futópad: túlsúly esetén futás helyett a tempós, de nem megerőltető gyaloglás ajánlott. Ha egy idő után már túl kényelmesnek érezzük a tempót, fokozatosan emelhetjük a dőlésszöget.

Ellipszistréner: a futás mozdulatait imitálja, de elkerülhető vele az ízületek ütődése. Ízületeink védelme érdekében edzés közben mindvégig fontos, hogy az alsó végtagunkat megfelelően tengelyben tartsuk. Edzőteremben nyugodtan kérjünk segítséget a helyes alkalmazásról.

Lépcsőzőgép: minden tévhit ellenére nem előredőlve, hanem egyenes tartásban, testünk súlypontját lábaink felett megtartva kell taposni. Ha elsősorban testsúlyunkat szeretnénk csökkenteni, a könnyebb ellenálláson, alacsonyabb pulzusszámmal történő edzés javasolt.

Szobakerékpár: napjainkban már két típussal is találkozhatunk, a normál üléses és az ergonomikus, háttámlás változattal. Az utóbbi derékfájás, hátfájás, túlsúly, gerincferdülés, alsó végtagi ízületi problémák esetén jobban ajánlott, rendszeres edzéshez inkább ezt a fajtát válasszuk.

Evezőpad: ha helyes technikával edzünk rajta, testünk minden izomcsoportját át tudjuk mozgatni vele. Tartsuk szem előtt, hogy a húzás végpontján nem szabad derékból homorítani vagy túlzottan hátradőlni. Első használat előtt mindenképpen kérjünk szakértő segítséget az edzőteremben!

Szabadtéri lehetőségek:

Gyaloglás: ahhoz, hogy helyesen járjunk (gördülő talptechnika) elengedhetetlen a megfelelő cipő. Válasszunk minőségi, a bokákat megtartó lábbelit.

Kocogás: a lassú, egyenletes futás során a sarok érkezik először a talajra, amelynek célja az ízületek ütközésének csillapítása, azaz közvetve porcaink egészségének védelme. Kevesen tudják, de a lassabb kocogástól jobban ég a zsír, mint a gyorsabb tempójú futástól.

Sportjátékok: amennyiben szabadtéri sportjátékot szeretnénk űzni, elsősorban rugalmas talajú pályát válasszunk.

Túrázás: csakúgy, mint a gyaloglás esetében, itt is elengedhetetlen a megfelelő lábbeli. A bokát megtámasztó, stabil, de rugalmas bakancsot válasszunk, figyelembe véve a terepviszonyokat is.

Kerékpározás: ízületeink védelme érdekében kiemelten fontos a megfelelő kormány- és ülésmagasság beállítása.

Úszás: térdízületi, nyaki és deréktáji probléma esetén a mellúszás nem javasolt. Válasszuk helyette a hát- vagy gyorsúszást.

Nordic walking: helyes technikával az ízületeinkre ható nyomóerő csökkenthető, túlsúly esetén kifejezetten ajánlott.

További tippek:

Minden edzés bemelegítéssel kezdődjön.

A tréning végén fokozatosan csökkentsük az intenzitást, és ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem.

Ügyeljünk a fokozatosságra. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésformába, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések rizikóját és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk.

Óvakodjunk az ízületek túlterhelésétől. Válasszunk megfelelően stabil, de rugalmas lábbelit.

Nagyobb túlsúly esetén javasolt a vízben végzett mozgás (aquafitness, aquajogging) elsősorban az ízületek védelme érdekében. A derékig érő vízmagasság 50%-kal, míg a mellkasig érő víz már 90%-kal csökkenti a térdízületi terhelést.

Használjuk ki a mindennapok adta mozgáslehetőségeket is:

  • lift helyett válasszuk a lépcsőt,
  • ha időnk engedi, egy megállóval hamarabb szálljunk le a buszról, és sétáljunk haza,
  • igyekezzünk mellőzni az autó használatát.
  • Ügyeljünk a súlyunkra, táplálkozzunk egészségesen, és rendszeresen végezzünk a fizikai állapotunknak megfelelő testmozgást! Sportolás közben figyeljünk oda az ízületeink épségére, porcaink állapotának megőrzése érdekében pedig használjuk kúraszerűen a patikákban kapható porcépítő készítményeket!

    Kapcsolódó cikkek:

    A reklámok szerepe a gyerekek elhízásában

    A kis önértékelés nagy súly eredményez

    Könnyebben megfáznak a kövér gyerekek

    Ízületi fájdalmak

    Nyújtó-lazító gyakorlatok