Gyerek

A tészta nem is hízlal?

Korábban a tészta nem örvendett jó hírnévnek a fogyókúrázók körében, de most úgy néz ki, hogy segítségével akár fogyhatunk is.
2016. Július 12.

A Nutrition and Diabetes című szaklapban publikált, több ezer olasz résztevő bevonásával készült anyag szerint a mértékletes tésztafogyasztás segítségével az általános és hastájéki elhízás elkerülhető.

„Felfedeztük, hogy az egyéni szükségletekkel összhangban történő tésztafogyasztás hozzájárul a az egészséges testtömeg-index kialakulásához, csökkenti a derékbőséget és egészségesebb derék-csípő arányt eredményez” – állítja a kutatást vezető George Pounis.

A korábbi kutatások a mediterrán étrend szívre gyakorolt pozitív hatásairól szólnak, ez azonban inkább egy irányvonalat jelent, nem pedig egy konkrét ételekből álló tervezetet. A hangsúly a gyümölcsökön, a zöldségeken, a teljes kiőrlésű termékeken, a borsón, a babon, az olívaolajon, a halakon és a szárnyasokon van.

„Eddig azonban viszonylag kevés információ született azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a tésztákkal, és milyen hatással van a rendszeres tésztafogyasztás az egészségre, a testsúlyra. Most úgy néz ki, hogy a népszerű tévhit, miszerint a tésztától hízunk, nem igaz: sőt, éppen ellenkezőleg” – mondja Pounis.

A szakember és csapata két, több mint 23 ezer olasz felnőtt bevonásával végzett tanulmányt elemzett, azt azonban nem állapította meg, hogy mi az a tésztamennyiség, amit még büntetlenül fogyaszthatunk. Annyi biztos, hogy a mértéktelen tésztafogyasztás hatására hízunk, de a kiegyensúlyozott táplálkozásban a tésztának igenis helye van.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Miért éppen tészta?
  • Energiafokozó ételek (nem csak) gyerekeknek
  • Fogyókúra helyett ésszerű táplálkozás
  • Mediterrán étrenddel a mellrák ellen?
  • Forrás: Medipress