Gyerek

A téli szünet több gyerekkel igazi túlélőtábor

Nagyon nagycsaládos anyaként és három iskoláskorú gyermek szülőjeként nem is olyan régen rádöbbentem, hogy nem a nyári szünet az év legfárasztóbb időszaka, sőt!

Nektek mi jut először eszetekbe egy téli tájról? Kézzel fogható csend, puhaság, fehérség, nyugalom… Az első gondolataim nekem is ezek lennének, ha nem öt gyerekkel áldott volna meg a sors, de tekintve, hogy így van, nekem a téli szünet a nyárihoz képest igazi túlélőtábor, vagy még inkább egy komplex kombinatorikai és logikai feladvány, miszerint adott x négyzetméternyi zárt terület, ahol úgy kell elhelyezni öt gyereket, hogy a lehető legkevesebb súrlódási felület keletkezzen közöttük, a vidámság hangja szálljon a kiabálás helyett, én se szórjak villámokat már a második nap után, és a szomszédok se kívánjanak a pokolba a szeretet ünnepén.

Nehéz ügy? Piszkosul! Szerencsés esetben esik a hó a vakáció idején és akkor abban a kivételezett helyzetben lehetünk Férjjel, hogy minden egyes nap lefagyaszthatjuk a lábunkat és a kezünket, mert hóra menni, szánkózni ekkora gyerekseregnél nem csak ajánlott, hanem kötelező, ha nem akarjuk egy spontán, előre nem tervezett lakásfelújítással kezdeni a januárt.

Én ugyan még a legkisebb bukkanótól is rosszul vagyok, és ha tehetném soha ne ülnék fel arra a fából készült kis tákolmányra, amely mint egy lélekvesztő suhan le őrült sebességgel a közelünkben lévő domboldalról, de ezt a gyerekeknek nem kell tudniuk, ők csak a fogaim vacogását látják minden indulás előtt, és szentül hiszik, hogy csak fázom, és én meghagyom őket boldog tudatlanságukban.

Amikor már végképp nem tudom palástolni a liftező gyomromra utaló jeleket, inkább önként jelentkezem szánhúzónak, aki a domb aljáról vidáman, öles léptekkel felrángatja a gyerekekkel, csúszkákkal megpakolt szánkókat… Lehetőség szerint hármat egyszerre.

A szánkózás nemcsak egy egyszerű téli sport, amely minden szülő álma, hanem kiváló csapatépítő tréning is nekünk, Férjjel. A házaspár összekovácsolását szolgáló feladat tulajdonképpen nagyon egyszerű: ki tud rövidebb idő alatt több gyereket összefogdosni és egy helyen tartani a hazaindulás pillanatáig. Ha ügyesen összedolgozunk és minden – az évek során felhalmozott – rafinériánkat bevetjük, akkor ez a folyamat nem tart tovább 45 percnél… Na, jó, ez erős túlzás volt, megvan az 60 perc is.

A szánkózáson kívül mi másról szól még a téli szünet? Miért? Szól másról is? Hát, persze. Családi társasjátékokról, közös filmnézésről, meleg takaró alatti, összebújós meseolvasásról, mindenről, amiért mégis szeretem a téli szünetet.

A szerző blogja: Mom with five

Ezek is a témához kapcsolódnak:

  • Hogy ússzuk meg a betegségeket a téli szünetben?
  • Hideg idő: tippek az egészséges táplálkozáshoz
  • Játék tippek: 10 benti játék
  • Készítsetek díszt porcelángyurmából