Gyerek

A sok gyorskajától alacsonyabb lesz az IQ?

Egészségesen táplálkozó kortársaikhoz képest valamivel alacsonyabb intelligencia-hányadossal számolhatnak későbbi életük során azok a kisgyerekek, akik túlságosan sok egészségtelen ételt fogyasztanak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.
2011. Március 08.

Az intelligenciahányados és a táplálkozási szokások közötti összefüggés már régóta vitatott kérdés, mivel számos más tényező, így a gazdasági és társadalmi körülmények is befolyásolhatják.

Egy középosztálybeli család például hajlamosabb lehet (vagy legalábbis anyagilag könnyebben megengedheti magának), hogy egészségesebb fogásokat tegyen az asztalra, vagy építő jelleggel foglalkozzon a gyermekeivel, szemben a szegényebb háztartásokkal.

A szakember szerint a gyorsételek kedvezőtlen hatásának oka, hogy a már feldolgozott tápanyagokból hiányoznak az olyan vitaminok és más összetevők, amelyek a korai gyerekkor egy kulcsszakaszában nagyon fontos szerepet játszanak az agy fejlődésében.

„A gyorsételekre alapozó étrend nagyon nem kedvez az agy megfelelő fejlődésének” – figyelmeztetett a szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A hamburger “táplálja” a gyermekkori asztmát
  • A zsíros, feldolgozott ételek butítják a gyerekeket
  • Kövér apának kövér gyereke lesz?
  • Újonc a konyhában
  • Forrás: MTI