Gyerek

A paleo-étrend védelmet jelent a szívinfarktus ellen?

A manapság egyre népszerűbb paleo-étrend egy friss kutatás szerint hatékony fegyver a szívinfarktus ellen.
2016. Szeptember 02.

Elég csupán nyolc héten át úgy étkezni, mint egy ősember, és szív- és érrendszerünk állapota máris jelentősen javul. Ráadásul fogyni is lehet a paleo étkekkel.

A Houstoni Egyetem kutatása az első olyan anyag, amely a népszerű étrend szívre gyakorolt hatásait vizsgálja. Noha a kutatás során csak egy kis csoport szervezetére gyakorolt változásokat figyelték meg a szakemberek, az bizonyossá vált, hogy a résztvevők esetében 35 százalékkal növekedett az interlukin-10 (IL-10) szintje. Az IL10 az immunsejtek által termelt alapvető molekula, ami segít felvenni a harcot a gyulladásokkal, és a vérerek védelmét biztosítja.

Maga a paleo-étrend lényege, hogy az ember ehet gyümölcsöt, zöldségeket, sovány húst, tengeri ételeket és halakat, magvakat és dióféléket, természetes zsírokat, tiltólistára kerül viszont a cukor, a tejtermékek, a készételek, a hüvelyesek és az alkohol.

Amellett, hogy újra bizonyítást nyert, hogy az IL-10 véd az artériák gyulladása ellen, kiderült az is, hogy a kutatásban résztvevőknek fogyniuk is sikerült a paleo-étrend segítségével már csupán nyolc hét alatt is.

A szakemberek szerint ez a kutatási eredmény rendkívül fontos, de további kiterjedt vizsgálatokra van szükség, szélesebb körben is.

Sokféle vizsgálatot igényel még, hogy a különféle diéták, például a paleo-diéta hogyan hat a fejlődésben lévő gyermek szervezetére. A nem jól megválasztott étrend hiánybetegségeket okozhat, a túlzott húsfogyasztás túlterhelheti a vesét. Megfelelő körültekintésre és után követésre van szükség ilyen esetekben. A dietetikusok a változatos étrendet javasolják. Ugyanakkor minden eset egyedi, genetikai hátterünk eltérő, ezért a különféle diéták is mindenkire másképp hatnak.

Forrás: Medipress