Gyerek

A mononukleózis (Pfeiffer-féle mirigyláz) tünetei

A Pfeiffer-féle mirigyláz (más néven csókbetegség, mononukleózis) által érintettek elsősorban az óvodás és kisiskolás gyermekek, de felnőttek is megbetegedhetnek.
2017. Október 19.

A nyirokcsomók duzzanata az egyik tünete a mononukleózisnak

A orvosi szaknyelven fertőző mononucleosisnak nevezett betegség, olyan vírusos kór, amely cseppfertőzéssel, mindenekelőtt szájról szájra terjed. Nincs ellene védőoltás, ám életre szóló védettséget hagy maga után.

A Pfeiffer-féle mirigylázként is ismert betegség jellegtelenül, fáradtsággal, rossz közérzettel és esetleg lázzal kezdődik. Ez az állapot hetekig eltarthat. Végül az összes nyirokcsomó megduzzad, a máj és a lép megnagyobbodik. Az állkapocsszöglet nyirokcsomói tyúktojás nagyságúra nőhetnek, és óvatos nyomásra fájnak.

A betegek kétharmadánál vastag, sárga lepedék alakul ki a garatmandulákon. A kórkép ekkor gennyes mandulagyulladásra, skarlátra vagy mumpszra hasonlít. E tünetek lezajlása után hónapokig-hetekig eltarthat, amíg a gyerek ismét teljesen egészségesnek érzi magát, és panaszai, az állandó fáradtság, fertőzési hajlam és csökkent teljesítőképesség, elmúlnak.

A csókbetegség (mononukleózis) szövődményei

Ritkán további bakteriális (például streptococcus-) fertőzés alakulhat ki, ami szívizomgyulladást idézhet elő.

A mononukleózis leggyakoribb tünetei

  • Olykor hetekig tartó rosszullét és fáradtság
  • Duzzadt mirigyek, főként a nyakon
  • Tapinthatóan megnagyobbodott lép
  • Sárga lepedék a mandulákon

Hogy kezelhető a Pfeiffer-féle mirigyláz?

Keresd fel az orvost, ha a gyermeked nyaki mirigyei megduzzadtak. A diagnózis csak akkor állítható fel biztosan, ha a vérben kimutatják a vírust.

Tehát az első lépés, hogy az orvos vérvizsgálattal ellenőrzi a diagnózist. Speciális terápia nincsen. Ha baktériumok is részt vesznek a fertőzésben, az orvos antibiotikumot rendel, de nem ampicillint, mert erre a gyermek a betegségből adódóan allergiásan reagálhat. Az orvos azt is megmondja, mikor mehet a gyermeked óvodába vagy iskolába. Ha a gyereknek is komfortos, nem árt, ha ágyban marad. Torkát sállal tartsd melegen. Könnyen emészthető ételeket és sok folyadékot adj neki.

Kapcsolódó anyagok:

Forrás: Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek