Gyerek

A kései fekvés és a kevés alvás miatt is híznak

Azok a gyerekek, akik későn fekszenek és keveset alszanak, nagyobb eséllyel küzdenek túlsúllyal, mint korán fekvő, magukat kipihenő kortársaik - derül ki a University of Birmingham friss kutatásból.
2017. Szeptember 20.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a kései fekvés akkor is túlsúlyt okozhat, ha egyébként eleget alszanak a gyerekek az éjszaka folyamán. A szakemberek 2795 kínai fiatalt vizsgáltak, akiknek életkora 9 és 12 év között alakult. A résztvevők mind a dél-kínai Guangzhou nevű település lakói.

A fókusz azért épp a kínai gyerekre esett, mert ezek a kicsik kevesebbet alszanak, mint amerikai és európai társaik, ezért esetükben jól megfigyelhető, milyen hatással van a testtömeg-indexre az alvásmennyiség és – minőség.

Úgy tűnik, az összefüggés szorosabb, mint hinnénk: minél többet alszik a gyerek, annál alacsonyabb a testtömeg-indexe. Minden egyes esti ébren töltött órára magasabb BMI-vel reagál a szervezet.

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy nem csak a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontos a gyerekek egészsége szempontjából, de az is, hogy minderre a megfelelő időben kerüljön sor.

Forrás: Medipress