Gyerek

A genitális szemölcs vírusa áll összefüggésben a szájrákkal

A száj- és garatrákot ugyanaz a vírus okozhatja, amely a genitális szemölcs és a méhnyakrák hátterében is áll. A kórokozó nemi úton és nyelves csók révén terjedhet.
2010. Október 23.

“A szájrák ismert kockázati tényezőin, a dohányzáson, az alkoholfogyasztáson és a bételdió rágáson kívül a humán papillomavírussal (HPV) bővült tovább a lista” – áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) fertőző betegségekről szóló jelentésében.

A HPV jelenlétét számos laphámsejtes szájgaratrákos esetben dokumentálták, és a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezen száj- és garatrákos esetek számának növekedését a genitális szemölcsöt és a méhnyakrákot is okozó vírus eredményezheti.

A tanulmány arra is kitér, hogy a szájrák előfordulásának növekedésének hátterében a változó szexuális viselkedés is állhat. Az orális szex elterjedt, az embereknek több szexuális partnerük van, és fiatalabb korban kezdik meg nemi életüket – mindezek a viselkedések összefüggésben állnak a HPV vírussal kapcsolatot szájrákkal.

A szerzők, Torbjorn Ramqvist és Tina Dalianis, a Karolinska Intézet kutatói korábbi kutatások, valamint a svéd rákregiszteren alapuló saját kutatásuk alapján jutottak a publikált eredményekre.

“Egy nemrég közzétett kutatás azt mutatta, hogy az orális HPV-fertőzés kialakulásának kockázata a szerint emelkedik, minél több orális vagy vaginális szexpartnerrel rendelkezett valaki élete során” – áll a tanulmányban. “Azt is kimutatták, hogy a nyelves csók is összefüggésben áll az orális HPV-fertőzés kialakulásával. Elemzésünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy lassú járvánnyal állunk szemben a főként nemi úton terjedő HPV okozta szájrákot illetően.”

A HPV által kiváltott szájgarat rák a vírussal összefüggő második leggyakoribb ráktípus, és előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. A kutatók kimutatták, hogy a száj- és garatrákos esetek száma Nagy-Britanniában, Finnországban, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Államokban is emelkedik, különösen fiatalok körében. Férfiak esetében gyakoribb, mint nőkben.

A kutatók arra szólítják fel a tudományos világot, hogy indítsanak vizsgálatokat a lányok és nők számára elérhető HPV elleni védőoltás hatásairól a laphámsejtes szájgaratrák tekintetében. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyulna a száj- és garatrák ellen, az egészségügyi szervek a HPV elleni védőoltást fiúkra és férfiakra is kiterjeszthetnék.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Forrás: Medipress