Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A dió anélkül csökkenti a koleszterinszintet, hogy híznánk tőle

2016. április 12. | Frissítve: 2017. augusztus 28.

Forrás: Medipress

A diófogyasztás a feltámadó éhségérzetet is visszaszorítja, és csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát.

A dió anélkül csökkenti a koleszterinszintet, hogy híznánk tőle

Ez utóbbi azoknak az állapotoknak a gyűjtőneve, amelyek együttesen jelentős mértékben megnövelik a szívroham és az agyvérzés kockázatát.
Ráadásul e kedvező hatást úgy éri el a dió, hogy közben nem okoz hízást - tették hozzá a spanyol kutatók. A Hospita Clínic de Barcelonai és a Loma Linda Egyetem kutatói elmondták, hogy bár a többi dióféle is kedvező egészségügyi hatásokkal jár, a dió különösen nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.
A szakértők több mint 700 idős férfiban és nőben mérték a koleszterinszintet. A résztvevők fele 55 gramm, vagyis körülbelül egy maréknyi diót adott hozzá napi étrendjéhez, míg a másik fele megszokott étrendjét követte. Egy év elteltével a kutatók megmérték az artériák elzáródását okozó LDL koleszterin szintjét, és a diót fogyasztókban csökkenést mutattak ki. Annak ellenére azonban, hogy a diót általában zsíros élelmiszernek tartják, az önkéntesek testsúlya nem nőtt.
Egy másik kutatásból az derült ki, hogy a dió fogyasztása segít stabilizálni az éhség szintjét azokban az emberekben, akik korábban sok zsíros ételt fogyasztottak. Állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy a dió enyhíti a metabolikus szindrómát. A dió előnyei azonban itt még nem érnek véget: fogyasztása segít az elme élességének megőrzésében, és védelmet nyújt az időskori sárgafolt-elfajulás ellen.

Babaszoba: hány éves kortól adható a gyereknek dió?

Diót, mogyorót csak egyéves kor után adjunk a babáknak, allergizálhat és a félrenyelés kockázata is fenyeget korábban. A hozzátáplálásra vonatkozó irányelveket érdemes komolyan venni, hiszen veszélyeket jelenthetnek a babára, rövid-és hosszútávon is. A baba korának előrehaladtával az emésztőrendszere is beérik, így az allergizáló ételek bevezetését érdemes későbbre halasztani.

Mi van a dióban?

A dió gyümölcse, azaz a magja számos értékes anyagot: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (magnézium, kalcium, kálium, vas, cink) és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz. Rengeteg omega-3 zsírsav is található benne. Gyógyhatása közismert: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

Mire kell vigyázni?

Az egyik leggyakrabban előforduló ételallergia a diófélék esetében fordul elő. Súlyos tünetekkel is járhat, ezért fokozottan figyelni kell, ha dióféléket fogyasztunk. Leggyakoribb tünetei az allergiának a csalánkiütés, bizsergő érzés a szájban, nyelv, arc duzzanata, fülben, hányinger, hányás, ájulás, asztmás roham, esetenként életveszélyes is lehet az allergiás reakció (anafilaxia), amely a légzésre, keringésre gyakorol hatást.
A fenti tünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz!

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék