Gyerek

A Google-keresések számának csökkenése jelzi a bárányhimlő elleni oltás hatékonyságát

Azokban az országokban, ahol a bárányhimlő elleni oltást a kormány szorgalmazza, jelentős visszaesés mutatkozott a gyerekbetegségekre való internetes rákeresés terén.
2016. Június 05.

Egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatás kimutatta, hogy azokban az országokban, ahol a bárányhimlő elleni oltást a kormány szorgalmazza, jelentős visszaesés mutatkozott a gyerekbetegségekre való internetes rákeresés terén, ami azt jelzi, hogy az oltás valóban nagymértékben csökkenti ennek a járványos betegségnek a terjedését.

A Michigan Egyetem kutatói Kevin Bakker vezetésével több ezer keresést elemeztek ki a Google oldalán, és világosan kimutatható volt, hogy az oltás terjedésével egyidejűleg csökkent a betegségre történő rákeresések száma.

Korábban más járványos megbetegedésekkel kapcsolatban is alkalmazták ezt a módszert, aminek egyetlen hátránya, hogy csak olyan országokban vethető be, ahol az internet széles körben elterjedt. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a kórház által regisztrált esetek nehezen nyomon követhetők, nagyon jól használható módszer az internetes keresés nyomon követése, mert nagyon jól előre jelzik az esetleges járványkitörést.

A legszembetűnőbb Németországban volt a változás, ahol 2004 óta van terjedőben a bárányhimlő elleni oltás, és azóta tökéletesen látszik, ahogy évről évre kevesebben kerestek rá a Google-on erre a fertőző betegségre.

A bárányhimlőt a varicella zoster vírus okozza, jellemző tünetei a vörös, viszkető kiütések, a bágyadtság és a láz. A kiütések általában a hason, háton vagy arcon jelennek meg először, majd az egész testen szétterjednek. Az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központjának adatai szerint, amióta az országban 1996-ban bevezették az oltást, a betegség előfordulása 92 százalékkal esett vissza, a kórházi ellátást igénylő esetek száma pedig 84 százalékkal.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Bárányhimlő: tünetek, kezelés, veszélyek és oltás
  • Bárányhimlő: most leszámolunk a tévhitekkel
  • A bárányhimlő véd a későbbi bőrbetegségektől?
  • Forrás: Medipress