Gyerek

7 természetes gyógyír, ha fáj a gyerek hasa

A hasfájás igen gyakori jelenség, különösen a 4-8 éves korosztály életében. Ezért többnyire a táplálkozás, a stressz és a növekedési fájdalom okolható. Ha a gyermeked legközelebb a pocakját fájlalná, próbálkozz az alábbi tippekkel!
2017. Június 06.

7 természetes gyógyír, ha fáj a gyerek hasa

Kamilla

Egy csésze kamillatea, és hamarosan búcsút inthetünk a gyötrő pocakfájásnak.

Gyömbér

A gyömbértea szintén remek gyógyír, hiszen nyugtatja a beleket, segíti az emésztést és csökkenti a hányingert. Egy kis darab friss gyömbért pucolj meg, szeleteld fel, dobd két deci felforralt vízbe, majd hagyd állni 20 percig. Egy kis mézzel édesítheted.

Borsmenta

A borsmentából készült tea szintén remek emésztésjavító, nyugtató, görcsoldó hatású. (Egy éves kor alatt azonban mentoltartalma miatt semmiképpen ne adjuk a gyereknek!)

Meleg

Egy pocakra helyezett meleg vizes palack vagy felmelegített meggymagpárna (miközben a kicsi a kedvenc meséjét nézi) segít enyhíteni a görcsös panaszokat. Egy kellemesen meleg fürdő is hasonlóan jó hatással lehet.

Kímélő ételek

Ilyenkor kínáld könnyen emészthető, gyomorkímélő ételekkel: pirítóssal, üres tésztával, vízben főtt zabpehelykásával (nem tejben!), esetleg natúr háztartási keksszel, ropival. (Mondjuk, a legtöbb gyerek nagyjából ezeket eszi egyébként is).

Játék a szabadban

Talán meglepő lehet, de ha a hasfájás oka a székrekedés (és a gyermeknek egyébként jó a közérzete), akkor a szabadban szaladgálás, ugrabugrálás segíthet megszüntetni a problémát.

Pihenés

Magától értetődő, mégis sok szülő esetleg a saját pörgős munkahelyi helyzete miatt mégsem gondol rá, hogy a gyerek hétköznapjai is igen stresszesek lehetnek. Az iskolai számonkérések miatti szorongás gyakran vezet hasi görcsökhöz, ezért ilyenkor, ha teheted, maradj otthon vele 1-2 napot, hogy kicsit pihenhessen. Beszélgess vele arról, hogy mi miatt stresszel, esetleg próbáljatok ki egy-két relaxációs légzőgyakorlatot, amit később feszült helyzetben ő is alkalmazhat.

Amennyiben a gyerek tünetei 4-5 nap után sem enyhülnek, magas láza van, véreset hány vagy vért találunk a székletében, késlekedés nélkül keressük fel a gyerekorvost!

Kapcsolódó cikkeink hasfájás témában: