Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7+1 tipp, hogy megelőzd a kullancscsípést

Szerző: Jaksa Petra

2017. március 23.

Forrás: babaszoba.hu

Itt a jó idő, egyre többet tartózkodunk a szabadban a gyerekekkel, ezért fontos, hogy már most felkészüljünk a kullancs invázióra.

7+1 tipp, hogy megelőzd a kullancscsípést

Sokan nincsenek tisztában vele, pedig egy ártatlan kutyasétáltatás vagy városi parkban piknikezés is veszélyt jelenthet. A kullancsok által terjesztett két legfontosabb megbetegedés a kullancs-encephalitis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) és a Lyme-kór. Míg a kullancs-encephalitis védőoltással megelőzhető, addig a Lyme-kór ellen kizárólag úgy védekezhetünk, ha elkerüljük a kullancscsípést.

1. Mindig légy résen

Kirándulás vagy nyári tábor előtt szigorúan felfegyverkezel a kullancsok ellen, azonban tavasszal egy kerti hancúrozás vagy városi parkban tett séta után fel sem merül benned, hogy bármi baj történhet? Pedig sajnos kullancs akár a saját kertünkben is lehet, és az esetek 75%-ban épp a ház körül "szerezzük be" a fertőzött csípést. Ezért nagyon fontos, hogy otthon is legyél résen, és ha bejönnek a gyerekek a kertből, akkor is tüzetesen vizsgáld át őket különös tekintettel a hajlatokra, a fülek környékére és a hajas fejbőrre!

2. Oltasd be magatokat

A kullancsencephalitis megelőzhető az Encepur nevű védőoltással - erről érdeklődj a háziorvosnál. A vakcina (Encepur Junior) már 1 éves kortól beadható. 12 éves kortól pedig az Encepur Adults vakcina alkalmazható.

3. Vizsgáld át a kutyát

Ha a kutyusotok ki-be mászkál a kertből a házba, őt is érdemes rendszeresen átvizsgálni, ugyanis a szőrén egyszerűen beviheti a lakásba a parányi kullancsokat. Szerezz be kutyának való kullancsirtó szereket is.

4. Nadrágszár a zokniba

Az elterjedt tévhittel szemben, miszerint a kullancsok a fákról esnek ránk, a kis vérszívók sokkal inkább a sűrű aljnövényzetről másznak át az áldozatukra. Ezért, ha lehet, kerüld a magas füves, bokros területeket, és gondoskodj a gyerekek megfelelő öltözetéről is. A nadrág szárát tűrd a zokniba, a trikót pedig a nadrágba, és részesítsd előnyben a zárt, szellős cipőket. A széles karimájú kalap is jó választás.

5. Maradj a napon

Mivel a rettegett parányi állatkák a párás, meleg, sötét helyeket kedvelik, ezért ha igyekeztek inkább a napos, száraz helyeken tartózkodni, valamivel kisebb az esélye, hogy kullancstámadás áldozatai lesztek.

6. Használj kullancsriasztó szereket

Egyértelmű, hogy nem maradhat el a kullancsriasztó készítmények használata. Mindig az előírásnak megfelelően alkalmazd ezeket, és azt is olvasd el, hogy meddig terjed a hatóidejük, hogy időben újra bepermetezhesd magad és a gyerekeket. A kicsik számára használj gyermekeknek készült szereket.

7. Csekkolj, és zuhanyozz

Szabadban tartózkodás után alaposan vizsgáld át a kicsik bőrét (a hajlatok, fülek, hajas fejbőr se maradjon ki), te pedig nézesd át magad valakivel. Majd közvetlen utána zuhanyozzatok is le - akik ezt teszik, állítólag kisebb eséllyel lesznek a Lyme-kór áldozatai.

+1 Távolítsd el a kullancsot

Ha találsz kullancsot, azonnal távolítsd el gyógyszertárban kapható kullancskanállal vagy kullancscsipesszel. Semmiképpen ne kézzel ess neki! Minél tovább bent marad a rovar, annál nagyobb a fertőzés valószínűsége. Ha bőrpír jelentkezik, az nem feltétlenül jelent gondot, azonban ha nem múlik, emellett pedig fáradtság, láz, ízületi fájdalom és fejfájás jelentkezik, mindenképpen menjetek el orvoshoz!

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék