Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 ok, amiért a férfiak félnek az apaságtól

Szerző: Vályi-Nagy Erika

2011. március 12. | Frissítve: 2017. április 7.

Forrás: Kismama magazin

Mert tisztelet a kivételnek, de a többség fejében bizony felmerülnek kósza, sötét gondolatok a jövőről. Ez persze érhető, a változással mindig együtt jár a félelem, az elbizonytalanodás IS. Összeszedtük, hogy mitől is rettegnek legjobban a leendő apák.

1. Nem vagyok elég gazdag

A gyerek nem egy olcsó mulatság. A GfK Hungária sajtóközleményéből kiderül, hogy a születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek el egy gyermekre a családok, így évente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. A számok sokkolóak. A férfiak a terhesség idején döbbennek rá először, hogy már nem csak magukért élnek, nem csak a maguk urai, és ez bizony nyomasztóan hat az első időszakban. Ilyenkor a többség számot vet a kiadásaival, bevételeivel, hiteleivel, és megpróbálja a számok tükrében elképzelni az apaságot. Nem csoda, ha végigszorongja a kilenc hónapot, hiszen ritkán születik pozitív mérleg egy ilyen osztás-szorzás után.
A feszültséget a gyerek születése oldja fel, amikor rádöbben, hogy az apaság nem csupán az anyagi feltételek megteremtését jelenti, hanem annál sokkal többet. A gügyögést, ragaszkodást, mosolyt, minden olyat, amit nem lehet aprópénzre váltani. A pénzügyi sokknak azonban van egy pozitív hozadéka is: sok férfi ilyenkor komolyodik meg, válik felelősségteljes felnőtté, aki végre felfogja, hogy nem szórhatja el egy éjszaka a havi fizetését.

2. Na most már meg kell komolyodnom!

A férfi, legyen akárhány éves, sosem érzi magát elég érettnek az apaságra. Nekik nincs biológiai órájuk, ami folyton ketyeg, és mivel a világ is azt diktálja, hogy legyél mindig fiatal, a férfiak szívesen tekintik magukat örökké fiatalnak. Embert próbáló feladat ilyen örökifjú hangulatban szembesülni az apaság tényével.
Nem csak a nőkre jellemző, hogy egyre később vállalnak gyereket, a férfiak átlagéletkora is magasabb az első gyerek születésekor, 29 évről 33 évre nőtt.
Egyre gyakrabban hallani a kapunyitási pánikról, vagyis az el nem kezdett felnőttkorról, a mamahotelről. Ebben a hotelben felnőtt férfiak még mindig a gyerekszobájukban eszegetik reggel a rántottát, hogy aztán bemenjenek a munkahelyükre dolgozni, este a haverokkal sörözzenek, és éjfél felé hazacsámborogjanak a mamához.
Ha a férfi még mindig a kitolódott gyerekkorát éli, joggal aggódhat, hogy ennek mindörökre véget vet az apaság. Kilenc hónap persze elég, hogy feldolgozza a tényt, kiheverje a szomorúságot, és kíváncsian készülődjön az új életre. De kétségtelenül vannak, akik azzal az indokkal nem akarnak gyereket, mert a gyerek ritmusával majd nem lehet összeegyeztetni a focimeccseket. No, erre mondják, hogy ez a férfi még nem érett meg az apaságra!

3. Apává változom

A férfiak döbbenten szokták figyelni, miként változnak meg barátaik, amikor apák lesznek. Sokan már a terhesség alatt furcsa szokásokat vesznek föl, például a megszokott rock helyett a Bartók rádiót hallgatják, mert hát a babák Mozartot szeretik. Leszoknak a cigiről, a rasztafrizurából sima rövid haj lesz, és a felturbózott kiskocsit is inkább átcserélik családi autóra.
Ebben nincs semmi meglepő. Az apaság tényével új szakaszba érkezett az élet, amelyben nagy részt követel magának a felelősségérzet. Azok a tényezők, amelyek eddig nem számítottak, most különös hangsúlyt kapnak. Milyen a környék, van-e a közelben iskola, jó-e a levegő... És ennek az ellenkezője is igaz: ami eddig fontos volt - legyek vad és spontán -, most már nem is annyira az. A jó hír, hogy ebben az időszakban a legkevésbé vágynak arra a férfiak, hogy vadak és spontánok legyenek.
Az is fontos kérdés, hogy milyen viszonyban voltak a saját apjukkal. Aki jóban volt vele, az megfogadja, hogy mindent pont úgy fog csinálni; aki rosszban, pont az ellenkezőjére esküszik. Általában egyik verzió sem szokott bejönni, mindenki valahol a kettő között találja meg a saját útját.

4. Elhívnak még a haverok sörözni?

Az egyik alapvető félelem: az apaság olyan, mintha az ember kolostorba vonulna. Vége a világi dolgoknak. Aztán már az első pillanatban indul a buli, hiszen van-e jobb alkalom a koccintásra, mint egy gyerek megszületése? Később is mindig van valami, ami miatt szólnak a haverok, így általában teljesen alaptalan ez az aggodalom. Az már más kérdés, hogy nehéz úgy beletemetkezni az éjszakába, hogy a baba hajnalban garantáltan felüvölti az egész családot, és az sem elhanyagolható, hogy ha fülfájással ébred a gyerek, a henyélés helyett azonnal indulni kell a rendelőbe.

5. Fogunk még szexelni?

A férfiak szeretnek egymás között licitálni. Az egyik kedvenc téma, hogy mennyi ideig kellett nélkülözniük a szexet a baba miatt. "Hat hónap!" - vágja rá az egyik. "Az semmi! - jön a válasz. - Nekünk két év kihagyás volt!" A harmadik szemrebbenés nélkül tesz rá egy lapáttal: "A legutóbb, amikor mi szexeltünk, még mamutok pásztázták a Földet."
Nem titok, hogy már a terhesség első pillanatától megváltozik a párok szexuális élete. Ezt a férfiak általában teljesen jól fogadják, értik és megértik. Az is természetes, hogy a szülés után nehezen indulnak be újra a dolgok, de a legtöbb pár hamar túllendül a kezdeti nehézségeken.
Egyébként megfigyelték, hogy a baba születése után a férfiak libidója is radikálisan csökken. Olyan fáradtak, feszültek és persze annyira fel vannak villanyozva, hogy az utolsó dolog, ami az eszükbe jut, az a szex.

6. Nem tudok majd kapcsolatot teremteni a kisbabámmal

Sokan vízválasztónak írják le a 13. heti és a 18. heti ultrahangot, ahol akár ki is derülhet a baba neme. A legtöbb férfi ekkor tud először úgy tekinteni a növekvő hasra, mint ahol tényleg egy kis emberke lapul. A kötődés láthatatlan szálai már ekkor elkezdenek szövődni, de persze sokan még ekkor sem tudják elképzelni, hogy egyszer egy gyereket fognak a kezükbe venni.
Ez persze számos frusztrációt okoz, hiszen a leendő apa mindenhonnan azt hallja, hogy micsoda élmény egy gyerek, mit jelent a mosolya, a gügyögése. De van, akinél később alakul ki a kötődés, ezért úgy érzi, ő biztosan valami más bolygóról jött, ezért viselkedik úgy a saját gyerekével, mintha kívülálló volna. Az újabban sokat emlegetett kispapadepi oka is főleg ez: az apa retteg, hogy nem tud majd kötődni a gyerekéhez.
Aztán mindig megtörténik a csoda. A baba rámosolyog, ha a férfi hozzászól, megnyugszik, a vállán elalszik... és már nem is érti senki, minek kellett itt ennyit aggódni.

Az apák még inkább tele vannak félelemmel

És ami igazán félelemmel tölti még el az apákat
1. A fiú a Fradinak fog szurkolni az Újpest helyett!
2. A lány magasabbra fog nőni, mint az apja.
3. A gyerek dobolni fog, és otthon gyakorol.
4. Egyszer csak azon kapja magát, hogy "Hát nem megmondtam, hogy..."
5. Megkezdődik az apatáncoltatás.

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék