Gyerek

3 villámgyors és ínycsiklandó ünnepi sütemény

Az ünnep közeledtével minden anyuka lelkesen vadássza a finom sütirecepteket. Most csokorba gyűjtöttünk pár ünnepi finomságot.
2012. December 07.

Karácsonyi sütemény

Aszalt gyümölcsös kuglóf

Hozzávalók 12-14 szelethez:

– 25 dkg vaj

– 25 dkg porcukor

– 4 tojás

– 36 dkg liszt

– fél csomag sütőpor

– csipet só

– 1 dl tej

– 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs

– (barack, szilva, meggy stb.)

– 1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:

– 25 dkg sárgabaracklekvár

– 12 dkg fehér csokoládé

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, a tojásokat apránként hozzáadjuk. Belekeverjük a sütőporral, sóval és reszelt narancshéjjal elegyített lisztet, végül a tejet is. Hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöket. A formát kivajazzuk, kilisztezzük, majd félig megtöltjük a masszával. 170 °C-os sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, majd kiborítjuk a formából, hogy teljesen kihűljön. A baracklekvárt felmelegítjük, majd körbekenjük vele a kuglófot. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és megcsurgatjuk vele a kuglófot. Tálalásig hűvös helyre tesszük dermedni. A tetejét is megszórhatjuk az apróra vágott gyümölcsökkel.

Elkészítés: 30 perc

Sütés: 45-50 perc

Csokoládétrüffel

Hozzávalók:

– 20 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalmú)

– 10 dkg vaj

– 1 dl habtejszín

– kakaópor

Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, a vajat és a tejszínt külön-külön keverjük habosra habverővel, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládéhoz. Tegyük a masszát egy éjszakára a hűtőbe egy lefóliázott tálra. (Kb. 2 cm magas “csokiszeletet” öntsünk belőle.) Másnap kockázzuk fel a megdermedt masszát, és vizes kézzel formázzunk golyókat belőle, ezeket hempergessük meg a kakaóporban.

Elkészítés: 25 perc

Hűtés: 12 óra

Meggyel töltött gesztenyeszívek

Hozzávalók 12 darabhoz:

– 50 dkg gesztenyemassza

– 2 evőkanál puha vaj

– 12 szem meggy (befőtt)

– 20 dkg étcsokoládé

– 2 evőkanál étolaj

– 5 dkg pörkölt, szeletelt mandula

A gesztenyemasszát lereszeljük, a puha vajjal összegyúrjuk, hogy könnyen formázható legyen. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet még adhatunk hozzá. A masszából 5-6 dkg-os golyókat formázunk, majd mindegyik közepébe nyomunk egy-egy meggyet. A golyókat ellapítjuk, majd a kezünkkel szívet formázunk belőle. A szíveket hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni, amíg a csokoládét megolvasztjuk.

Érdemes a megformázott szíveket alufóliára vagy átlátszó fóliára tenni, mert könnyen ráragadhat a tálcára. A csokoládét az olajjal mikróban vagy gőz felett megmelegítjük, majd a szívecskéket villára téve egyenként kimártjuk benne. Mielőtt a csokoládé megdermedne rajta, az oldalát mandulaforgácsba panírozzuk.

Elkészítés: 20 perc

A recepte a A Nők Lapja Konyha 100 villámgyors receptje című könyvben jelent meg.

A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye, illetve húsétele után olyan fogásokat gyűjt egy csokorba, amelyek 30 perc alatt elkészíthetők. A receptek készítői között olyan gyakorlott, ismert és kedvelt szakácsokat, cukrászokat akár bloggereket találunk mint Vrábel Kriszta, Ugrai-Nagy Tünde, a Hernyák-Ruprecht páros vagy Papp Emese. Elő tehát a hozzávalókkal, és meglepődve tapasztaljuk majd, mennyi finomságot lehet készíteni ilyen rövid idő alatt is!”

Tetszettek a receptek? Itt megrendelheted a könyvet, katt!

További érdekes cikkek: