Terhesség

5+1 szuper mozgásforma várandósoknak

A terhesség idején is érdemes rendszeresen mozognod. Nem izzasztó és megerőltető tornákra gondolunk, hanem kifejezetten a kismamák számára összeállított mozgássorokra. Megkönnyítve a választást, összegyűjtöttünk 5 + 1 remek mozgásformát.
2014. Szeptember 23.

1. Terhestorna

A kifejezetten a kismamák számára összeállított terhes torna amellett, hogy javítja a vérkeringést, segíti a helyes testtartást, és kifejezetten jótékony hatással bír magzatod fejlődésére is.

A terhestornával megelőzheted a lábdagadást, a derék- és a keresztcsont körüli terület fájdalmát, a mozgás hozzájárulhat a lelki egyensúlyod megőrzéséhez is. A tornagyakorlatok kímélik az ízületeket, de erősítik a hát-, láb- és vállizmokat, de hangsúlyt fektetnek a gátizmok erősítésére is. A terhes torna a szülésre készít fel, a rendszeres mozgással elsajátíthatod a megfelelő légzéstechnikát is.

2. Kismama-pilates

A babavárás másállapotot és nem betegséget jelent. Éppen ezért is, ha a terhességed panaszmentes, bátran kipróbálhatod a kismama pilates gyakorlatait. Ez a speciálisan a várandósok számára összeállított gyakorlatsor fejleszti az állóképességet, egyidejűleg nyújtja és erősíti a test izmait a nélkül, hogy megterhelné a hasat.

A kismama pilates segít a derékfájás és a lábdagadás megelőzésében, a torna rendszeresen végzésével megkönnyítheted a vajúdást, sőt a szülés utáni regenerálódást is elősegítheted. A tornával gyorsabban és könnyebben visszanyerheted a terhesség előtti formádat. Előnye, hogy videóról otthon is tornázhatsz, amikor a kedved és az időd engedi.

3. Kismamajóga

A jóga egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kismamák körében is. A gyakorlatok közben önmagadra és kisbabádra tudatosan figyelhetsz. Ez a befelé koncentrálás segít abban, hogy kiegyensúlyozottan és harmonikusan élhesd meg a várandósságod kilenc hónapját. A jóga erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatai felkészítik a csípő és a medence izmait a szülésre. A gyakorlatsorok tartalmazzák azokat a szülésre felkészítő pozíciókat is, amelyeket a természeti népektől vettek át és illesztettek be a kismama jógába.

A relaxáció során magzatodra hangolódhatsz, sőt még “beszélgethetsz” is vele. Ezzel a tornával könnyedén és tudatosan készülhetsz fel a vajúdásra és a szülésre, így az valódi élmény lehet majd a számodra.

4. Aquanatal

A vízben végzett mozgások kismamák számára különösen hasznosak és kellemesek, hiszen a víz “leveszi” az ízületekről a súlyt, így ebben a közegben könnyebbnek érezheted magad, a mozgás sem megerőltető. Az aquanatal segít a derékfájás megelőzésében, vagy csökkentheti a már kialakult fájdalmakat. Jótékonyan hat a vénás területekre, így javítja és fokozza a vérkeringést is.

A tudatos légzés elsajátítása ennél a mozgásformánál is alapvető. Az aquanatal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, ami az őszi-téli időszakban különösen fontos a kismamák számára. A kb. 32 fokos vízben végzett gyakorlatok jótékonyan hatnak az izom- és az idegrendszerre, a stresszt, a feszültséget jelentősen csökkentik. A vízben végzett ringató gyakorlatok kikapcsolnak, ellazítanak.

5. Séta vagy biciklizés

A rendszeres, de nem túl megerőltető séta vagy kerékpározás a friss levegőn minden kismamának javasolható mozgásforma. Egyetlen hátránya, hogy esőben, rossz időben nem tudsz kimenni a szabad levegőre. A szobabiciklizés ugyan egyhangúbb lehet a szabadtéri tekerésnél, előnye viszont éppen az, hogy bármikor kedved szerint felülhetsz a biciklidre és tekerhetsz egy jót.

+1. Maminbaba

Ahogy a nevében is benne van, ezt a mozgásformát úgy alakították ki, hogy kisbabáddal együtt mozoghass. A torna során együtt táncolhatsz néhány hetes csecsemőddel, hordozóban a hasadra kötve kellemes latin zenére. A vidám hangulatot kisbabád is élvezni fogja. Az órán főként csípőringató és lazító mozdulatokat végzel, kisbabád még el is aludhat ezekre a finom ringató mozdulatokra. A mamimbaba energiával tölt fel, formálja a testedet, miközben kikapcsol testileg és lelkileg. A várandósság alatt is kipróbálhatod ezt a különleges és igazán újszerű mozgásformát.

Babaszoba edzéstippek

  • Terhességed idején ne végezz megerőltető mozgásokat! Mindig figyelj arra, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-es percenkénti értéket, a mozgás ebben a tartományban legfeljebb 10-15 percig tartson. 35 éves kor fölött ez az érték inkább csak 130 legyen.
  • Ne végezz felüléseket, a hasat megerőltető, megfeszítő gyakorlatokat.
  • Bőven elég, ha heti 3-4 alkalommal mozogsz legfeljebb egy órát. A mozgást mindig kövesse legalább 24 óra pihenés, lazítás.
  • Fogyassz bőséges folyadékot, lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz formájában.
  • Figyelj a tested jelzéseire, csak annyit tornázz, amennyi jólesik.
  • Mielőtt elkezdenéd a rendszeres gyakorlást, kérd ki orvosod véleményét.
  • Ezek is érdekelhetnek, ha várandós vagy:

  • Kismamajóga – Egymásra hangolva
  • AquaNatal – vízi szüléselőkészítő foglalkozás
  • Angolna – szárazon és vízen
  • Így küzdd le a terhességi fáradtságot!