Kisgyerek

Sok gyereket menthetnek meg

Magyarországon egyedülálló, csúcskategóriás videoendoszkóppal tudják vizsgálni mostantól a csecsemőket és a gyerekeket a tatabányai Szent Borbála Kórházban, mivel egy 42 millió forint értékű műszert kaptak ajándékba a Gyermekrák Alapítványtól.
2011. Április 10.

Az úgynevezett kromoendoszkópos technikával működő készülék a XXI. századi technológiát képviseli, mivel arra is képes, hogy a szövet „alatti” területről is képet adjon oly módon, hogy a fény hullámhosszainak változtatásával a felszíni vagy a mélyebben fekvő szövetekről visszaverődő fényt jeleníti meg. Ez azért rendkívüli, mert a „sima” endoszkóppal sokszor nem fedezhetők fel elég korai stádiumban az elváltozások, az orvos azonban az új készülékkel idejében diagnosztizálhatja a betegséget. A videoendoszkópos rendszerrel a felső és az alsó tápcsatornát tudják vizsgálni az orvosok, illetve kisebb műtétek is elvégezhetők.

A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések felismerésében és kezelésében kiemelkedő segítséget nyújt most intézményünknek a Gyermekrák Alapítvány – mondta az átadóünnepségen dr. Kovács József László, a Szent Borbála Kórház főigazgatója.

A gyermek-gasztroenterológiai rendelésen 2010-re gyakorlatilag alig tudtunk helyben képet adni a tápcsatorna elváltozásairól – mondta dr. Celecz Zsuzsanna, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa. A szegényes műszerezettség miatt előfordult, hogy a szülők arra kényszerültek, hogy a vizsgálatok elvégzéséhez megyén kívülre, esetleg Budapestre utazzanak.

Gyermekkorban egyre gyakoribb a felszívódási zavar, elsősorban a cöliákia, de az allergiás gasztritisz, illetve a helicobacter pylori is előfordul. A gyulladásos bélbetegségek diagnózisának felállításához szükséges az endoszkóp, illetve a táplálási nehézségben szenvedő beteg gyerekek terápiájánál is fontos lesz az új eszköz.

A készüléket máris beüzemelik, és a tervek szerint hetente egy nap használják majd a rendelésen, bár később, ahogy elterjed a vizsgálat lehetőségének híre, a környék orvosai valószínűleg egyre több kis betegek küldenek hozzánk – mondta a babaszoba.hu kérdésére dr. Celecz Zsuzsanna.

Ugyanakkor a videoendoszkóphoz felnőttek vizsgálatához alkalmas kiegészítőket is kaptak az adomány részeként, így az eszközt a felnőttek gasztroenterológiai problémájának diagnosztikájában is használni fogják.

A gyulladásos bélbetegségek hosszú távon daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek, tehát rendkívül fontos a terápia időbeni elkezdése. Ez a készülék pedig igazán fantasztikus felbontású képeket tud mutatni – emelte ki az átadóünnepségen dr. Káfony András, az endoszkópos labor vezetője.

A készülék megvásárlását Popovics György, a Szent Borbála Kórházat fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kérte, mivel a kórház rendelkezik ugyan endoszkópos laboratóriummal, azonban a kis betegek ellátására is alkalmas készüléket mind ez idáig nem tudták beszerezni. Az utóbbi évben kétségessé vált a diagnosztizálás lehetősége.

A készüléket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni. A szervezet az elmúlt négy évben 2 milliárd forintot osztott szét kórházaknak és beteg gyermekeknek.

Egyszerűen nem engedhető meg, hogy Magyarországon azért haljon meg egy gyerek rákban, mert nincs megfelelő készülék, műszer vagy gyógyszer – mondta Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke, aki tizennégy éve vezeti az alapítványt, mely kiemelkedő támogatást kap az adózók 1 százalékos felajánlásaiból.

Magyarországon körülbelül 2500 gyermeket kezelnek valamilyen daganatos betegség miatt, és évente 320 új esetet diagnosztizálnak, szemben az előző évek 300 körüli átlagával – mondta a babaszoba.hu-nak Balogh István, akinek Roland nevű gyereke évekkel ezelőtt szintén rákból gyógyult meg.

A kiemelkedően közhasznú szervezet jelenleg 661 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálékkiegészítő készítményeket, családjuknak pedig rendszeres anyagi támogatást nyújt. Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek szakszerű életmód-, illetve életvezetési tanácsokat is kapnak az alapítvány orvosától. A szervezet gondoskodik a daganatos gyerekek megbízható betegszállításáról is.