Kisgyerek

Kövér a gyermek? Vigyázzon a gyógyszerszedéssel!

A túlsúlyos vagy elhízott gyermekeknél máshogyan bomlanak le a vény nélkül kapható szerek, mint a normál súlyú gyermekeknél - derült ki egy kutatásból. Így a gyermekek szervezetében a gyógyszerek szintje a szükségesnél magasabb vagy alacsonyabb lesz.
2010. Június 17.

“Ez súlyos következményekkel járhat” – mondta L’Aurelle Johnson vezető kutató, aki a Kísérletes Biológia 2010 kongresszuson számolt be az eredményekről. “Mellékhatások jelentkezhetnek, ha a terápiás ágensek aktív formává alakulnak, a magas koncentráció pedig káros következményekkel járhat.”

Ezzel szemben ha a terápiás ágens inaktív formája jön létre, nem lesz megfelelő a gyógyszer vérszintje és a gyermek nem profitál a gyógyszerből.

Bár régóta tudjuk, hogy a túlsúlyos felnőtteknél máshogyan zajlik a gyógyszerek anyagcseréje, mint a normál súlyúaknál, hasonló vizsgálatokat gyermekeken eddig nem végeztek. “Mivel az elhízás a gyermekek körében is egyre terjed, tisztában kell lennünk azzal, hogyan befolyásolja a túlsúly és az elhízás a gyógyszerek anyagcseréjét” – magyarázta Johnson.

A kutatók a köhögés elleni dextrometorfán, valamint az üdítőkben megtalálható koffein hatását vizsgálták 16 normál súlyú és 9 elhízott gyermekben. A két kulcsenzim aktivitásának mérésekor kiderült, hogy az elhízott gyermekeknél a koffein fokozza ezen enzimek aktivitását, azonban a dextrometorfán esetében nem tapasztaltak ilyen hatást.

Kövér a gyermek? Vigyázzon a gyógyszerszedéssel!

“Ez azt jelenti, hogy az enzim aktivitása változik, ez pedig segíthet a személyre szabott gyógyszerezés kialakításában” – folytatta Johnson, a Minnesota Egyetem Gyógyszerészeti Karának kísérletes és klinikai farmakológus docense. “Az adagolás meghatározásakor a gyermek fizikai állapotát is figyelembe kell vennünk.”

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogyan változik meg további enzimek aktivitása elhízott gyermekekben.

Forrás: Medipress