Kisgyerek

Szállj ki a cukorhintából!

Bosszankodsz azon, hogy nutellás kenyér az uzsonna az oviban? Vagy örülsz, hogy egyáltalán valamit megeszik a gyerek, és nem üres hassal vár téged? Az édességhez való viszonyunk olyan kérdés, amit nem söpörhetünk a szőnyeg alá.
2011. Október 11.

Mi a baj a cukorral?

Cukorra szüksége van a szervezetnek, a cukoranyagcsere élettani kérdés. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy finomított cukrot fogyasztunk minden lehetséges formájában, mert ez nemcsak felesleges, hanem kifejezetten káros is. Most annak jártunk utána, hogy miért.

Rita hatéves, mindig is úgynevezett rossz evő volt. A szülők kétségbeesésükben azt sem bánták, ha édességet eszik, csak valami legyen már a gyomrában. Először a tejes finomságok kerültek sorban terítékre, de egy év múlva a kislány már szinte csak csokitortán, jégkrémen és édességen élt. Ám Rita, noha kisgyerekként kifejezetten vékonyka volt, évről évre egyre kerekebb, ducibb lett, miközben semmit sem mozog, még az oviba is autóval viszik. Most már egyre nyilvánvalóbb, hogy valahol, valamikor korlátokat kellett volna állítani. Még akkor is, ha ez sokszor türelemjáték, és könnyebb valami vásárolt édességgel letudni az uzsonnát, vagy véget vetni a hisztinek.

A cukorfogyasztás hatását magunkon és gyerekeinknél is jól láthatjuk, csak észre kell venni! Utána szinte felpörög az ember, majd következik a farkaséhség. Ilyenkor beülünk a cukorhintába, ahogy a vércukorszint erős ingadozását nagyon találóan nevezik, és az éhség csillapítására újra magas cukortartalmú üdítőhöz, finomsághoz nyúlunk. A cukorbetegség tömeges méreteket ölt világszerte! Az Egyesült Államok már fejenként és évenként hetven kiló cukornál tart, Ausztrália ötvennél, de Magyarország helyezése is előkelő a maga negyven kilójával.

Mit tesz velünk a cukor?

Király Éva dietetikus:

– A cukortartalmú édesség elfogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk, ez a hasnyálmirigyet inzulintermelésre serkenti. A vércukorszint helyrehozatalához ez esetben sok inzulinra van szükség, ez gyorsan csökkenti a vércukorszintet, ennek következtében azonban elég gyorsan újra éhesek leszünk. Ha nem a megfelelő táplálékot fogyasztjuk, akkor lassan ördögi körbe kerülünk. Az állandóan hullámzó, gyorsan emelkedő, majd az inzulin hatására gyorsan csökkenő vércukorszint megterheli a hasnyálmirigyet, és inzulinrezisztenciához (ez azt jelenti, hogy a sejtek egyre több és több inzulint igényelnek ugyanannak a cukormennyiségnek a lebontásához), majd cukorbetegséghez vezet. Megdöbbentő tény, hogy a kettes típusú cukorbetegség gyerekek körében is egyre gyakoribb.

Annyira hozzászoktunk a cukorfogyasztáshoz, hogy akár napi 50 kávéskanálnyinak megfelelő mennyiséget is elfogyasztunk fejenként és átlagosan. Pedig ipari mennyiségben csak pár száz éve állítunk elő cukrot, előtte drágán lehetett csak hozzájutni. Ennyi idő alatt szervezetünk sem alkalmazkodott hozzá.

A szervezetnek természetesen szüksége van valamennyi cukorra, de ezt rendszeres gyümölcsfogyasztással természetes forrásból lehet fedezni. Ha a gyerek gyakran beteg, bőrbetegsége, ekcémája, kiütései vannak, esetleg viselkedészavart figyelsz meg nála, akár a túlzott cukorfogyasztás is állhat a háttérben.

Szállj ki a cukorhintából!

Sajnos a bölcsődében, óvodában általában nem kérdezik meg a szülőket arról, hogy mit egyenek a gyerekek, de az otthoni étkezéseknél érdemes egészséges ételekkel kínálni minden családtagot. Ha már hozzászoktak a sok cukor, szénhidrát fogyasztásához, akkor lassan, lépésről lépésre célszerű átállni az értékes tápanyagokat tartalmazó fogásokra.

A rosszul evő kicsiknek a tapasztalatok szerint idővel megjön az étvágyuk, viszont az első években nyújtott minta, a megszokott ízek keresése egész életüket meghatározza.

Mi mindent kockáztatsz?

fogszuvasodás

– emésztőszervi megbetegedésekre való hajlam

– ezzel összefüggésben az immunrendszer gyengülése

– gombásodási hajlam

– idegrendszeri problémák alakulhatnak ki: hiperaktivitás, ingerlékenység, viselkedészavarok

– vitamint és ásványi anyagokat von el (például kalciumot a csontokból)

– A hasnyálmirigy megterhelése cukorbetegséghez vezethet, ami ezután rengeteg járulékos károsodást okoz a szervezetben. Tudtad, hogy a végtagamputálások hetven százalékát cukorbetegség szövődménye miatt kell végrehajtani?

Forrás: Kismama magazin