Gyerek

Van szex a gyerekek után?

Nincs, mert se időnk, se kedvünk, és igazából aludni lenne jó egy igazi nagyot. Közben ki ne tudná, hogy nincs ez rendben így. Akkor mégis mit lehet tenni? Útmutató Jill Savage könyve alapján.
2012. Február 08.

Teli bőröndökkel érkezünk a házasságba. Sokat közülük nincs is kedvünk kinyitni, ott állnak egy eldugott, sötét zugban, hátha elfelejtjük. Pedig rajtuk a címke: “Médiaélmények”, “Korábbi párkapcsolatok”, “Otthoni nevelés”, “Vallási tiltások”, és ezek csak a legártatlanabbak. Elképzelhetetlen, hogy mindketten ugyanazzal a poggyásszal érkezzünk, különösen, ha a táskák tartalma olyan kényes téma, mint a szexualitásról alkotott képzeteink. Egyes csomagjaink segítik, mások akadályozzák a felszabadult együttlétet. Vegyük őket sorra!

A szerelem megmaradhat a gyerekek születése után is

A média, azaz a mozi, tévé, magazinok, regények: igen erősen befolyásolják a szexről alkotott képünket. Szörnyű elvárásokat állít maga elé az a nő, aki elhiszi a filmgyári termékek üzenetét. Képzeljük el az agyongyűrött háziasszonyt egy kimerítő nap végén, őt tényleg azonnal beindítja egyetlen csók? Ha a valóságot a vászonhoz hasonlítjuk, keserűen csalódunk.

Otthoni nevelésünk során biztos hallottunk a szexről.

Ha sok rosszat, azt vagy elhittünk, vagy fellázadtunk ellene, és csak azért is kapcsolatokba ugrottunk fejest. “Lányom, a szexet ki kell bírni!” – ha ezzel a csomaggal érkezünk, túl sok jót ne várjunk. Ahol a szexszel kapcsolatban több a Ne tedd!, mint a bátorítás, jó sok gátlás vár kicsomagolásra.

Hogy is beszéljünk róla? Csomagunkban ott lapul a rengeteg trágárság, mely mind a szexre, a nemi szervekre, az aktusra magára vonatkozik. Akkor fogjuk tudni végre szóba hozni legintimebb dolgainkat, ha találunk nem becsmérlő, mindkettőnk számára elfogadható kifejezéseket. Sok párnak bejönnek a saját fejlesztésű becenevek, persze szigorúan kettesben.

Konfliktusaink megoldási módjait is cipeljük magunkkal kicsi korunk óta. Ajtót csapkodok, kiabálok, élesen és bántóan fogalmazok, esetleg szexmegvonással büntetem a férjemet, ha úgy érzem, sérelem ért? Ez a viselkedés rendszeres mosoly- és szexszünetekhez vezet, a veszekedések, sérelmek tisztázásához ritkán. Csomagoljuk ki a rossz rutint. Mindenek előtt értsük meg, hogy a konfliktusok, ha jól kezeljük őket, erősítik a kapcsolatot! Másodszor: mindig a megoldásra, és sose a győzelemre összpontosítsunk! Végül: csodát nem tesz, de rengeteget segít, ha megtanulunk bocsánatot kérni: “Sajnálom, kérlek, bocsáss meg.”

Ki kell pakolni! Méghozzá az összes bőröndöt, ahol ártó gondolatok bújnak, ha kell, párterápia, konzultáció során.

És jöttek a gyerekek

Ha eddig minden rendben ment, se a feleségnek, se a férjnek nem maradt kicsomagolni valója, a helyzetet minden bizonnyal alaposan megbonyolítja a gyerekek érkezése. Az ismeretlen felelősség és az új kihívások a közös élet minden területét érintik, a szex egyáltalán nem kivétel. Szembe kell néznünk a nem múló fáradtsággal, melyet a kicsi jövevény huszonnégy órás gondozása és a soha véget nem érő házi munka eredményez. Amikor napközben legalább tízszer szoptatok, apró karok fonódnak a nyakam köré, estére úgy érzem, ha még valaki megérinti a testemet, elvesztem.Gyötör a kialvatlanság, melyet enyhít, ha napközben a babával alszom, ám szinte megvalósíthatatlan, ha gyarapodik a család. Muszáj stratégiát találni, hogy estére is maradjon erőnk: rendszeresen határozzuk el, hogy fél órával előbb fekszünk le, és ott marad az edény a mosogatóban, a szennyes a gépben, a játékok a szőnyegen szétszórva. Viszont reggel kipihentebben ébredünk. Rendszeresen le kellene pihenni napközben is, ehhez pedig segítség kell, rokon, szomszéd, barát akár.Nem elég enyhíteni a fáradtságot. Fordítsunk időt az átkapcsolásra: anyából változzunk feleséggé, mielőtt a munkából hazaér a férj. Hajam, arcom, ruhám rendben? Nem, nem arról van szó, hogy szexistennőnek kell a tükörből visszanéznie! Gondoljunk legalább naponta egyszer arra, akit este hazavárunk, annyira, hogy érezzünk, érte dobbant meg a szívünk.Elég egy kósza pajzán gondolat, amit aztán megosztunk vele. Segít az átkapcsolásban, ha sosem felejtjük el: házasságunk a legfontosabb, gyerekeink hálásak lesznek, ha biztos, szerető kapcsolat melegében nőhetnek fel.Kapcsolódó cikkeink: