Gyerek

Kisgyerek egyenlő párkapcsolati válság?

A válások 60 százalékában volt kiskorú gyerek 2007-ben, írja 2009-es Demográfiai portréjában Földházi Erzsébet szociológus, ami azt feltételezi, hogy különösen nehéz időszak ez a párkapcsolatban.
2012. Január 26.

Pintér Eszter pszichológus megerősíti, hogy a gyerek érkezése amellett, hogy sok örömmel jár, nem könnyű időszak a szülők életében, különösen, ha nincsenek rá felkészülve. Általában idilli kép él a babavárásról, a realitás pedig nagyon más lehet.

A gyerek születése sok nehezítő körülményt hoz magával: átalakulnak a szerepek, felelősség hárul az addig független kapcsolatra, csökken a bevétel, növekednek a kiadások.

− A kulcsszó a kölcsönös egymásra figyelés – mondja.

– Ebben az időszakban elnézőbbnek kell lenni egymás iránt, de ha összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, akkor is muszáj időt szakítani arra, hogy kettesben is legyünk, beszélgessünk. Ezt kezdetben tervezni kell, különben a tapasztalatok szerint elmarad. Nem szabad természetesnek venni, hogy a kapcsolat a baba születése után is ugyanolyan marad. Fontos, hogy az apai szerep kialakításában a nő segítse a férjét, aki a várandósság ideje alatt csak közvetve tud érintkezni a babával, közvetítsen a kicsi és az apa között, de továbbra is, vagy talán még inkább figyeljen párja igényeire.

A férfiak esetében az elfogadást tartom leglényegesebbnek, és hogy tisztában legyenek azzal, min megy keresztül a párjuk. A hormonális változások ugyanis jelentősen befolyásolják a viselkedést, ezért lehet természetes ilyenkor az érzelmi ingadozás és bizonyos fokú szorongás is.