Gyerek

Jön a tesó, mit mondjak a nagynak?

Még te is alig fogtad fel, hogy újra babát vársz, máris azon kell töprengened, hogy vezesd elő a hírt a nagy gyereknek. Hiszen mostantól nem emelgetheted annyit, és néha a vécé fölé görnyedve fog rád találni...
2011. Szeptember 11.

Bővülni fog a család! Amint bizonyossá válik a kistestvér érkezése, anya és apa elkezd két gyerekes szülővé válni: a család szeme fényéről időnként az apró, talányos magzatra terelődik figyelmük. Arról gyerekről, aki eddig „a kicsi” volt, néha már úgy gondolkodtok, mint komoly bátyról, vagy nővérről. A kistestvér érkezése miatti öröm mellett – főként az anyának – kezdettől szembe kell néznie bizonyos nehézségekkel.

A fáradékonyság, és más, a várandósággal együtt járó testi és lelki megterhelés mellett továbbra is helyt kell állnod a huszonnégy órás gyermekgondozási szolgálatban. Ez talán akkor a legnehezebb, ha még a „nagy” is kicsi, hiszen egy első éveiben járó totyogó ellátása meglehetősen sok, és többnyire halaszthatatlan fizikai munkával jár együtt.

A saját nyelvén!

Fontos kérdés, hogy hogyan készítsük föl a nagyot a baba fogadására. Nem könnyű erre receptet adni, hiszen sokat számít a gyerek életkora, a szülőkkel való kapcsolata is. A lényeg az, hogy befogadóképességének megfelelően beszéljünk róla, sem túl sokat, sem túl keveset.

A nagyon kicsiknek érdemes csak annyit mutatni, ilyen egy kisbaba, nekünk is lesz hamarosan. Ha már elmúlt másfél éves, beszélhetünk a részletekről is, de azt se felejtsük el időnként elmesélni, hogy a „nagy” milyen helyes volt, miket csinált amikor ő volt csecsemő. Nem járunk jól, ha rózsaszínben festjük le a jövőt, csalódást okozunk, ha azzal bíztatjuk: egy kis játszótársat kap majd, nem fog többé unatkozni. Ha az elsőszülött elmúlt már négy-öt éves, nyomon követhetjük vele együtt, hol tart a fejlődésben a kistestvér.

Megtapogathatja a pocakban a kidudorodó testrészeket, simogathatja, beszélhet neki. Még nagyobb testvérnek megmutathatjuk az ultrahang felvételt is. Ő már biztosan megérti, hogy a baba nem teljesen olyan, mint a képen látható, de örömmel töltheti el, hogy megismerheti, mielőtt valóban is megérkezne.

Segítenek a könyvek!

Jön a tesó, mit mondjak a nagynak?

Szinte bármelyik könyvesboltban vagy webshopban hozzájuthatsz ehhez a két könyvhöz.

Finy Petra: A tesó ügy című könyve jó alap ahhoz, hogy este, összebújva beszélgessetek a jövőről. Petra stílusa van, akinek nem könnyen emészthető. Ha te inkább a saját szavaiddal szeretnél mesélni erről, bátran tedd meg: a történet és a remek képek tökéletes keretet adnak a téma kivesézéséhez!

Jön a tesó, mit mondjak a nagynak?

Elanie Mazlish – Adele Faber: Testvérek féltékenység nélkül című könyve talán a későbbiekben lesz kézikönyvként használható, amikor a nagyobb tesók közt konfliktus alakul ki, féltékenység vagy túlzott versengés jelenik meg. Most az első oldalaknak veszed hihetetlenül nagy hasznát!Itt a szerzők felelevenítenek egy szülőcsoportot, ahol a testvér gyerekeikre panaszkodó szülőkkel való beszélgetés felidézésével fejtik ki a testvér lét szépségeit, nehézségeit és örömeit.

Forrás: Kismama magazin