Gyerek

Családdá lett párok

Az első gyermek érkezése óhatatlanul felbolygatja az addigi családi értékrendet. Bizonyos szempontból "első a gyerek", akinek azonban az az érdeke, hogy szüleiket még ő se távolíthassa el egymástól.
2009. Január 17.

A szülés, az első gyermek érkezése alapvető értékrend-változást hoz magával: a párból család lesz, a fiatalok élete teljesen átstrukturálódik. Az új tényező, a kis jövevény ráadásul rögtön az első helyre tornázza fel magát: ő lesz a legfontosabb. Szó sincs azonban arról, hogy a szerelmet fel kellene áldozni a gyermekvállalás oltárán, sőt, a fiatal szülők harmonikus párkapcsolatát új színnel gazdagítja, kiteljesítheti, az együvé tartozásukat megerősítheti az első gyermek érkezése.

Apás szülés – kapocs a fiatalok között

Manapság egyre több fiatal pár készül közösen a gyermekük érkezésére, sok leendő apa elkíséri párját a szülés előtti tanfolyamokra, és mind többen kérik, hogy az apa is részt vehessen a szülésen. A közvéleményben él ugyan a legenda apukákról, akik elájulnak a vér láttán a szülőszobában, és maguk is segítségre szorulnak, de nem ez a jellemző. Sokkal inkább az, hogy szülés közben párjuk mellett állva, neki segítve, kezét fogva, homlokát törölgetve maguk is átélik a születés-szülés sorsdöntő, nagy pillanatát.

A tapasztalatok szerint a közös gyermekvárás és az apás szülés olyan együttes élmény, amely erős kapocs lesz a fiatal szülők között, és az apa-gyermek viszonyát is bensőségesebbé teszi – kezdte Molnár Tamás szexuálpszichológus, akit a szülés utáni párkapcsolat változásairól kérdeztünk.

Nem tiltott az öröm

Az első gyermek érkezése alapvető változást hoz a fiatalok életében. Az anyának kevesebb ideje jut saját magára és a párjára is, a kisbaba sírása, békés szuszogása, jelzései, az étvágya, alvása, emésztése, és számtalan egyéb köti le a figyelmét és tölti ki napjait.

Nem egy apuka kicsit kirekesztettnek érzi magát ilyenkor, és akár – ha ezt nem is fogalmazza meg – féltékenységet is érezhet a baba iránt. Ráadásul a szülés utáni első időkben a legtöbb pár kapcsolatából jórészt hiányzik a szexualitás is, hiszen az anyának még regenerálódnia kell, no meg fáradt, hajszolt, a szoptatás, a baba körüli teendők kimerítik, és egyébként sincsenek meg a szeretkezéshez ideális, nyugodt körülmények.

Azonban nem szükségszerű, hogy így legyen – véli Molnár Tamás, aki merevnek és túlzónak tartja már azt a gyakran elhangzó “szabályt” , miszerint a szülés előtt és az után hat hétig kerülendő a szexuális közeledés.

A terhesség utolsó szakaszában, ha a kismama és a magzat egészséges, akkor indokolatlan ez a tilalom: óvatosan, a pocakra nem nehezedve, jól megválasztott testhelyzetben nem kell megfosztaniuk magukat attól az örömtől, amit az együttlét okoz. Sőt, ha a kismama szexuálisan kielégül, akkor az pszichésen és fizikailag is jó a magzatnak is, sokkal inkább, mint ha feszült, ideges, szorongó lelkiállapotban készülne a szülésre.

Hasonlóképpen szülés után sincs kőbe vésve a hathetes tilalom: ha gyorsan begyógyul a seb, nem lépett fel gyulladás, jól érzi magát az anyuka, 4-5 hét múlva már elérkezettnek láthatja az időt az együttlétre. A hat hetes tilalom csak a tényleges közösülésre vonatkozik.

Az első hetekben sem kell azonban lemondaniuk a szex általi örömszerzésről, hiszen ezekben a napokban mindkettejüknek fokozottan szüksége van gyengédségre, örömre. Legfeljebb ilyenkor még nem közösüléssel, hanem a petting valamelyik válfajával, csókkal, simogatással, ingerléssel szerezhetnek egymásnak örömet, oldhatják a bennük lévő feszültséget, akár a kielégülésig is eljuttathatják egymást.

A szoptatás sem akadály: ha bármelyiküket zavarja az esetleg elcsöppenő tej, hát maradjon fent a melltartó – ad egyszerű, praktikus jó tanácsot a szexuálpszichológus. Hogy a zavartalan együttlét, a pihentető éjszakai nyugalom feltételei is meglegyenek – hacsak nincs valami betegsége, ami miatt állandó megfigyelésre szorul – a kisbabát szerencsésebb kezdettől fogva külön szobában altatni, hogy legalább egy behajtható ajtó legyen a szülők és a gyerek hálóhelye között – tanácsolja a szakpszichológus.

Anya és nőies nő

Rossz szokás Magyarországon, hogy sok kismama a szülés után elhagyja magát, “a gyerek az első” indoklással magára már nem fordít időt, slamposan, ápolatlan hajjal jár-kel, panaszkodik, derű helyett savanyú hangulatot áraszt magából, elriasztva maga mellől a fiatalos együttlétekhez szokott párját. Valóban, nem könnyű időszak ez, sok új kihívással, tennivalóval jár szülőnek lenni, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az anyának nőnek, mégpedig vonzó, nőies nőnek kell maradnia, aki továbbra is tetszeni akar a partnerének.

Az egész család tehet azért, hogy az anya vonzó nő, és az ifjú pár kapcsolata harmonikus maradhasson. Az apa és a nagyszülők segíthetnek abban, hogy a baba körüli teendők ne csak az újdonsült anyukára háruljanak, hogy időnként továbbra is elmehessen fodrászhoz, kozmetikushoz is. A heti egyszeri bejárónő sem megfizethetetlen luxus, ha egy család harmóniája, egy pár boldogságának stabilitása a tét.

A kapcsolatápolás szempontjából fontos lenne, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor a szülők kettesben lehetnek, elmehetnek vacsorázni, moziba, hogy ezzel is ráhangolódhassanak az intim együttlétre. Ez még szoptatás idején sem megoldhatatlan, hiszen lefejt tejjel a nagymama is megetetheti a picit, néhány órát felszabadítva ezzel. Nagyobb baj az, hogy még akik megtehetnék mindezt, mert készséges család, stabil anyagi háttér lehetővé tenné a számukra, azok sem teszik, mert félnek a közvélekedéstől: “milyen anya az, aki a pár hetes csecsemője mellől elkívánkozik?”

Nem kell ebből lelkiismereti kérdést csinálni – int a szakember -, hiszen a babának is az a jó, ha harmonikusan élő, szerető szülei vannak. Nem árt meg az sem neki, ha kezdettől megszokja, hogy nem kell félnie: nem veszik el anyukája, ha néhány órát távol tölt is.

Ha rokonság nincs a közelben, sokat segíthetnek egymásnak a hasonló élethelyzetű családok is: akár a védőnő is közvetíthet ilyen ismeretségeket. Ezzel mindenki jól jár: az ifjú szülők kicserélhetik tapasztalataikat, időnként gyermekfelügyeletet is vállalhatnak, és üdítő társaságot jelenthetnek egymásnak. Az apukáknak is jól esik a kortársakkal együtt lenni, de így ezt a párjukkal együtt tehetik, nem kell a régi haverokhoz, netán a kocsmába menniük egy jóízű beszélgetésért.

Nem vezet ugyanis jóra, ha az apa olyan helyzetbe kerül, hogy a lazítást, a stresszoldást csak házon kívül találhatja meg, mert otthon egy az anyaságba “feledkezett”, rosszkedvű, elhanyagolt asszonyka várja. A szülés után ugyan sok kismamát elfog a kimerültség, lehangoltnak, ingerlékenynek érzik magukat, de nem szabad hagyni, hogy ez a természetes jelenség tartós pszichózissá, depresszióvá, “gyes-betegséggé” fajuljon.

Az anya testi-lelki regenerálódását a társ és a családtagok, barátok figyelme, segítsége gyorsíthatja – foglalta össze Molnár Tamás – hogy egészséges, derűs, szeretetteljes párkapcsolatban élő, nőiességét megőrző, vonzó nő maradhasson.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu