Baba

Teadélután kismamáknak – Ezeket ihatod!

A várandós és szoptató kismamák lépten-nyomon szembe találják magukat azzal a ténnyel, hogy egyes gyógyszerek használata esetükben ellenjavallt. Tüneteik enyhítésére gyógynövénykúrák mellett döntenek sokszor a lehetséges kockázatok felmérése nélkül.
2006. Április 11.

Tévhitek nélkül

– A gyógynövények alkalmazásuk során a hagyományos gyógyszerekhez hasonlóan mellékhatások, kölcsönhatások, túladagolási tünetek léphetnek fel.- Bizonyos növényi eredetű étrend-kiegészítők bevezetése terhesség alatt nem javasolt. Sok esetben hiányoznak ugyanis azok a biztonsági adatok, melyeket a gyógyszernek minősülő termékek törzskönyvezése és forgalmazása során megkövetelnek.- A gyógynövény alapú készítmények esetében számolni kell azzal, hogy a szer minősége és erőssége (aktív anyag mennyisége) jelentős mértékben függ a termesztett növény klimatikus körülményeitől, a kivonási eljárás fajtájától, így komoly eltéréseket figyelhetünk meg két különböző gyártó ugyanazon növényt (növényi részt) tartalmazó terméke között is.- A gyógyteák befolyásolhatják az alkalmazott gyógyszerek felszívódását, ami az adagolási séma újra beállítását teszi szükségessé.Növényi részt tartalmazó gyógyszerforma használata terhességben mindig körültekintést igényel. A méh simaizomzatára gyakorolt potenciális hatás miatt összehúzódások jöhetnek létre, ami súlyos következményekkel járhat elsősorban a terhesség korai fázisában.

Forró színkavalkád

A tea a Camellia sinensis teacserje fiatal leveleiből készül. A teában a koffein részben szabadon, részben cserzőanyagokhoz kötve fordul elő.A teakészítésnél a koffein tartalom forró vízbe való kioldódása 1-2 percen belül végbemegy. Ha az áztatás hosszabb ideig tart, mintegy 5 percig, akkor a cserzőanyagok is átkerülnek az oldatba, melyek hatására a koffein felszívódása mérsékelhető, illetve késleltethető. A hosszabb áztatás tehát egyenlő a kisebb koffeinhatással.A fekete tea előállításánál fermentációs eljárást alkalmaznak, és ezzel számos jótékony hatású vegyületet távolítanak el a növényből. A zöld tea ezzel ellentétben megőrzi a hasznos anyagok sokaságát, tartalmaz vitaminokat, fluoridot, magnéziumot, kalciumot, cinket, flavonoidokat valamint koffeint, cserzőanyagokat.A zöld tea felhasználási területe sokrétű: Szájvízként történő használatával a fogszuvasodás megelőzhető, fogyasztásával egyes szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása megakadályozható, koleszterinszint csökkentő hatású. Rákos megbetegedések előfordulásának gyakorisága japán kísérleti eredmények szerint csökkenthető a zöld tea használatával feltételezhetően a flavonoid-tartalomnak köszönhetően.Terhességben való alkalmazásáról megoszlanak a szakmai vélemények, de hosszabb ideig történő áztatással lehetőség van a koffeintartalom csökkentésére, mértékkel fogyasztva rendkívül üdítő, frissítő nedű télen-nyáron egyaránt.

Teavariációk: Mindent bele!

A gyümölcsteákat főként gyümölcsdarabok, növénylevelek, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítják elő. Terhesség alatt történő használatuk megengedett, hiszen nem tartalmaznak koffeint. Házi készítésük során forrásban lévő vízhez vagy koffeinmentes teába narancs, alma, ananász vagy más gyümölcslevet adunk, illetve citrom-, narancs-, körtedarabkákat szórunk.

Egy finom gyümölcsteát bármikor elkortyolhatsz terhesség alatt

Sokan választják a fűszerekkel való ízesítést: szegfűszeggel, szerecsendióval, babérlevéllel, fahéjjal igazi teakülönlegességek jönnek létre.Számos magyar teaház kínál indiai, ceyloni, kínai és japán receptek alapján készített teákat, teakeverékeket: a rózsatea, az oolong, a bancha csak néhány a kipróbálásra váró ínyencségek közül. A Dél-Amerikában honos örökzöld Ilex paraguariensis levelét, hasonlóan a tealevélhez, leforrázzák, s az eredmény egy száraz ízű, élénkítő hatású ital.Ne feledjük azonban: amíg egy csészényi tea gondtalan élvezetet jelent az új ízek világában, nagy mennyiségben rendszeresen történő fogyasztásuk a koffeintartalom miatt nem javasolt terhesség alatt.

Gyógyfőzetek panaszokra

A csipkebogyó kiváló C-vitamin forrás. Megfázások, náthás megbetegedések kialakulásának megelőzésében hatékony segítség a heti két-három alkalommal fogyasztott csipketea gyermekeknek és kismamáknak egyaránt.A C-vitamin hőre érzékeny vegyület, ezért a teát nem szabad főzéssel vagy forrázással készíteni, csak áztatással. Csészénként 1 evőkanál szárított csipkehúst célszerű felhasználni. Gyermekek nagy kedvence a vitaminban gazdag friss gyümölcshúsból házilag előállított csipkebogyódzsem (hecsedlilekvár) és gyümölcslé.A csipkebogyó kellemes édes-savanykás íze miatt frissítő teákban hibiszkusszal kombinálva vagy ízjavítóként gyógynövénykeverékekben található meg. A csipkebogyó enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású.Sok kismama érez a várandósság hetei alatt feszültséget, nyugtalan és álmatlan, esetleg a depresszió tüneteivel küzd. Ilyenkor könnyen abba a hibába eshet, hogy kizárólag növényi gyógyírt keres, mert azt biztonságosabbnak ítéli a hagyományos gyógyszeres terápiával szemben.Az orbáncfű depresszió és ideges nyugtalanság enyhébb és középsúlyos eseteinek orvoslására alkalmas, de terhességben használata nem javasolt, mert hatást gyakorolhat a méhizomzatra, spontán vetélést vagy koraszülést okozhat. Helyette a citromfű leveléből készített “hígabb” tea ajánlható, ez idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok, alvászavarok gyógyítására használható.A depresszió súlyosabb formáinak gyógyítása kizárólag szakorvosi feladat, az előírt gyógyszerek szedése a legtöbb esetben még terhesség alatt sem hagyható el, az előny és kockázat mérlegelésével kerül sor a korábbi szerek helyettesítésére vagy a már elrendelt készítmények új adagolási rendjének bevezetésére.A szoptatás időszakában igen hasznos, tejelválasztást serkentő teakeverékek egész sora kapható gyógyszertárakban, bioüzletekben, drogériákban. Hatásosságukat népgyógyászati tapasztalatok igazolják.Az összetevők között szerepelhet az ánizstermés, édesköménytermés, köménytermés, kamillavirág, melyek az anyatejes táplálás elősegítése, az anyatej mennyiségének növelése mellett a baba-mama emésztési zavarainak enyhítésére (teltségérzetre, szélgörcsre) is megoldást kínálnak.Használatuk során az előírt adagolási ajánlást be kell tartani, célszerű az anya folyadékszükségletének másik részét szénsavmentes ásványvizekkel kielégíteni, hiszen a túlzásba vitt “szoptatós” tea fogyasztásának egyik jele lehet a kisbaba gyakori, híg széklete a pelenkában. A teakeverék bármely összetevőjével szemben tapasztalt túlérzékenységi reakció esetén a tea további alkalmazása felfüggesztendő.

Szülés előtt

A málnalevél teák és ülőfürdők alkotójaként nagy népszerűségnek örvend a kismamák körében, mert a terhesség utolsó heteiben alkalmazva a szülés megkönnyítését teszi lehetővé.Cserzőanyag-tartalma révén alkalmas még enyhe lefolyású hasmenések megszüntetésére, ebből következően székletürítési nehézségekkel küzdő várandós anyukák esetében használata megfontolandó, mert panaszaik súlyosbodása következhet be.

“Tiltott listán” lévők

Jelenleg is intenzív kutatás tárgya a növényi készítmények biztonsági adatainak felderítése a terhesség és a szoptatás időszakában. A lista ugyan még nem teljes, de számos gyógynövény alkalmazása kismamák esetében eleve ellenjavallt.- Ide tartoznak a pirrolizidin-alkaloidokat tartalmazó növények (kerti borágó, martilapu, fekete nadálytő), mert magzatkárosító hatásúak, egérkísérletek eredményei szerint a fejlődő magzat mája jelentősen károsodott.

– Az édesgyökér használata sem javasolt terhességben, mert a szteroid-háztartást befolyásolja.

– Terhességben továbbá nem ajánlott a közönséges borókából, a fehér fagyöngyből vagy a ricinusból előállított készítmények fogyasztása sem.

– Az antrakinon származékokat tartalmazó gyógynövények a méh izomzatára is kifejthetnek hatást, méhösszehúzódásokat okozhatnak.A mellékletben azon gyógynövényeket foglaltuk össze, melyek terhességben való alkalmazása nem javasolt. A lista összeállítása a tudomány jelenlegi állásának megfelelően, szakirodalmi adatok felhasználása alapján történt.A listában nem szereplő gyógynövények esetében is alapelv, hogy terhesség és szoptatás alatt csak orvosi vagy gyógyszerészi konzultációt követően ajánlott fogyasztani bármilyen gyógynövényből vagy növényi részből készült gyógyterméket.További hasznos cikkek:

Forrás: HáziPatika.com