Baba

Újdonság: A szoptatás kézikönyve

A Kismama-könyvek sorozatban újabb kötet jelent meg nemrégiben, amelyből a szoptatással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre kaphatsz megbízható, lényegre törő választ.
2012. December 11.

Gondolkodtál már azon, miért tűnik sokszor olyan bonyolultnak a szoptatás, noha egyáltalán nem kellene annak lennie? Hiszen végül is évmilliók óta biztosítja fajunk fennmaradását egy változó, sok kihívást tartogató környezetben úgy, hogy fejletlensége miatt meglehetősen hosszú ideig szüleire, édesanyjára van utalva a kis embergyerek. Ez a kérdés a szerzőt, W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC-t is foglalkoztatja, aki immár több mint egy évtizede segít a hozzá forduló anyáknak szoptatási problémáik megoldásában, a néha nagyon összetettnek, bonyolultnak tűnő szálak kibogozásában. Válaszait, cikkeit sok éve ismerik a Kismama és a Babaszoba.hu olvasói.

Ebben a beszélgetős, közvetlen hangvételű kézikönyvben időrend szerint haladó fejezetekben ismerheti meg az olvasó a felmerülő kérdéseket, problémákat, a várandósság alatti felkészüléstől kezdve. Ezek között több olyan is akad, amely más-más formában a szoptatás különböző időszakaiban is előfordulhat, ám a megoldás ennek ellenére nem mindig ugyanaz. A könyv a magyarországi viszonyok és igények ismeretében készült, és legfőbb célja, hogy minden édesanyánál elősegítse az örömteli, kölcsönös megelégedést, boldogságot jelentő szoptatást, ami akkor is megvalósulhat, ha valamiért nem sikerül az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, vagyis hat hónapig kizárólag és igény szerint, majd hozzátáplálás mellett kétéves korig vagy azon túl szoptatni.

Akkor is segítséget, támpontokat remélhetsz a könyvtől, ha nálatok különböző okok miatt nem egészen ideálisan alakult vagy alakul a szoptatás. Hiszen a szoptatás sokoldalúságát figyelembe véve és erre építve akár pótlás mellett is örömteli hónapokat, éveket kaphattok egymástól a kisbabáddal. Sajnos nem egyformák a nehézségek, amelyekkel az anyáknak meg kell küzdeniük, és inkább akadály, mint segítség a sok egymásnak ellentmondó tanács, amelyeket sokan megosztanak velük. Nem ritka, hogy éppen az örömet veszik el, ami amúgy átlendíthetne a nehézségeken. A szerző személyes tapasztalatait, nehézségeit sem hallgatja el, amelyek saját bevallása szerint sokat segítettek mások problémáinak megértésében és elfogadásában.