Baba

Nemi szervek – Fiúk

Mire érdemes akkor odafigyelnünk a fiúk nemi szervével kapcsolatban?
2003. Szeptember 17.

Fütyigondok és bajok

Érdemes a nemi szerveket is gondosan megtekinteni. A fiú csecsemőknél a herezacskó szimmetrikus, újszülött korban lehet még kissé duzzadt, ödémás, de normálisan a heréknek mindenképpen láthatóknak és tapinthatóknak kell lenniük. A legfontosabb azt megfigyelni, hogy nyugalmi helyzetben szimmetrikus-e, lefelé vagy felfelé hajlik-e, és nem oldalra. Figyeljük meg, hogy a fiúbaba egyenesen sugárban erőteljesen pisil-e, és látható-e a kimeneti nyílás. Erről általában az első tisztába tevésnél meggyőződhetünk. Ha csak csepegés figyelhető meg, érdemes gyermekorvosnak megmutatni.

Beszélnünk kell a fitymáról és a fitymaszűkületről is. Minden kisfiúnak születéskor természetes módon (fiziológiás) szűkülete van. A makkot borító bőr, a fityma nem húzható hátra, és nem is szabad hátra húzni, mert ilyenkor berepedhet a széle, hegesedhet és kialakulhat a valódi szűkület. A bőr ilyen korban még természetesen hozzátapadt a makkhoz, és csak később válik el tőle. Ez eltarthat néhány hónapig, de mindenképpen az egy éves kor közelében kell erre a kérdésre visszatérni. Addig nem szabad húzogatni.

A herezacskó bőre nagyon vékony, finom. Gondosan ápolni, kenőccsel kezelni kell. Ha bepirosodik, megduzzad, meg kell mutatni gyermekorvosnak.

Előfordul, hogy az egyik vagy mindkét here hirtelen eltűnik. A combhajlatban elhelyezkedő herecsatornában a hasüreg belsejéből fut a heréhez az ondózsinór, és mellette a cremaster izom. Ha a herecsatorna kissé tágabb, hideg hatására vagy ijedtség kapcsán az izom összehúzódik, és a here felhúzódik a hasüregbe. Ez enyhe simogatással is kiváltható. Ez a jelenség leggyakrabban az állatvilágban figyelhető meg, de előfordulhat újszülött, kis csecsemőknél is. Meleg környezetben azután ismét “leszáll” a here a herezacskóba. Ha az egyik nem tapintható vagy eltérő méretű, duzzadt vagy érintése fájdalmas, mutassuk meg gyermek szakorvosnak.

A herék leszállása a herezacskóba a koraszülötteket kivéve az esetek több mint 90 %-ában már újszülöttkorban bekövetkezik. Az előbb említett, úgynevezett vándorherével azonban találkozhatunk olyan fiúgyermekeknél, ahol a here valóban nem szállt le. Ez lehet egyoldali vagy kétoldali. Ha ezt észleljük, mindenképpen meg kell beszélnünk gyermekorvosunkkal, mert a lágyékcsatornában vagy a hasüregben lévő, le nem hozható herénél orvosi beavatkozásra van szükség. Az egyoldali a gyakoribb eset, ilyenkor a herezacskó azon az oldalon gyakran kisebb, ami felhívhatja a figyelmet a problémára. Ha nem foglalkoznak vele idejében, a pubertásra a here elsorvadhat, a spermaképződés nem indul meg.

A húgycsőnyílás fejlődési hibája

Erről akkor beszélünk, amikor a húgycsőnyílás rendellenes helyen nyílik, pl. a pénisz hátsó oldalán. Ha a rendellenesség egyben húgycsőnyílás-szűkülettel is jár, a vizelési akadály miatt mielőbbi műtétre van szükség.

A herenyél megcsavarodása

Hirtelen kezdődő, erős hasi görcsökkel, alhasi fájdalommal, hányással járó megbetegedés. A here megnagyobbodott, gyulladt fájdalmas. Azonnal operálandó, különben a here elhalhat. Nehezebb a diagnózis, amikor az alhasi görcsöket nem kíséri látható hereduzzanat, vagy a here nem szállt le és a lágyékhajlatban foglal helyet.

Vízsérv

Igen gyakori, jóindulatú megbetegedés, fiatal csecsemőknél fordul elő leginkább. Savós folyadék felgyülemlődéséről van szó, ami kitöltheti a herezacskót. A herezacskó rugalmas, telt, duzzadt tapintású, fájdalmatlan, nem visszahelyezhető. Általában egy éves korig felszívódik.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu