Baba

Nagymamák vs kismamák

Bár a szoptatás évmilliók óta megnyugtatóan egyformán működik, az elmúlt évtizedekben - és részben még ma is - csak úgy rajzanak az ellentmondó tanácsok az újdonsült anyák körül. A mai nagymamák többsége másképp csinálta!
2011. Július 07.

Tudom, ma megint divat szoptatni! – sóhajt a nagymama, aki nem érti, miért görcsöl rá ennyire a lánya a témára, mi ez a felhajtás a szoptatás körül. Pedig a divatnak ehhez az égvilágon semmi köze. Egyszerűen arról van szó, hogy a szoptatás a lehető leghétköznapibb és legbiztonságosabb táplálási mód, amely egyszerre biztonságot, melegséget, anyai ölelést is nyújt.

Manapság viszont nem mindig könnyű megvalósítani, sok a hátráltató tényező, többek közt az is, hogy egyszerűen divatjelenségnek tekintik. Jobb, ha a nagyi inkább szavakkal, kedves gesztusokkal méltányolja a tényt, hogy a menyének/lányának kisbabája van, akiről szeretettel gondoskodik. Ne bírálja azért, hogy szoptat vagy tápszert ad neki, inkább támogassa a döntésében, akárhogy is határoz.

Miért van állandóan mellen? Nem félsz, hogy elkényezteted?

Az újszülöttek és a három hónaposnál fiatalabb kisbabák túlnyomó többsége akkor érzi magát igazán jól, ha sokszor szophat, és még azután is cumizhat a mellen, ha már jóllakott. Később is bármikor jöhetnek ilyen időszakok, jellemzően betegségek, érzelmi megrázkódtatások vagy fejlődési ugrások idején. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy mindig így lesz. Ahogy fejlődik a baba, egyre jobban kitágul számára a világ, egyre kevesebb időt akar szopással tölteni. Ez nem elkényeztetés, de még ha az volna is, jobb, ha a szülőkre bízzuk, hogyan nevelik az apróságot.

Magadra is gondolj, ne csak bababarát légy!

– A felszólítás jó szándékú, de mégiscsak abból indul ki, hogy az édesanya és a baba érdekei ellentétesek. Pedig örvendetes tény, ha azt látjuk, hogy ők ketten szoros egységet alkotnak. Segít, ha inkább saját magunknak tesszük fel a kérdést: mit tehetek, hogy könnyebb legyen a lányomnak (menyemnek)?

Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: takarítás, rendrakás, főzés, az édesanya kedvenc gyümölcsei, gyümölcslevei házhoz szállítva, vagy épp valami kedves, neki szóló ajándék a sok babás tárgy között, például egy csinos póló, egy érdekes könyv. „Aludj egy jót, én meg elviszem addig sétálni a picit!” – egy ilyen konkrét ajánlat sokkal használhatóbb, mint az üres „magadra is gondolj!”

Én sem tudtam pár hétnél tovább szoptatni!

Lehet, hogy vigasztalásnak szánja ezt a mondatot, amikor látja, mennyire elkeserítik a nehézségek az újdonsült kismamát, mégis jobb, ha nem hangzik el ilyesmi. Bár igen ritkán előfordul, hogy öröklődnek olyan anatómiai jelenségek, amelyek lehetetlenné teszik a megfelelő mennyiségű anyatej termelődését, sokkal gyakoribb, hogy a nagymamák korosztályánál a kedvezőtlen szoptatási gyakorlat okozta a nehézségeket.

Évtizedekkel ezelőtt például 24–28 órás kihagyás után kerülhetett sor az első szoptatásra, korlátozták az etetések számát és időtartamát, éjszaka nem volt szabad szoptatni. Ezek a szabályok szükségtelenül megnehezítették a mamák és babák dolgát, gyakran mellgyulladást, csúnya sebeket okoztak az első napokban. Ráadásul a lányunk nem a klónunk, jó szoptatási gyakorlat mellett kiváló esélye van arra, hogy neki viszont sikerüljön.

Adj neki egy kis vizet vagy teát, szomjas lehet ebben a melegben!

A kisbabának az első hat hónapban, igény szerinti szoptatás esetén nincs szüksége anyatejen kívül semmire, vagyis teára, vízre, limonádéra sem. Ha mindig mellre kerülhet, amikor jelzi ezt az igényét, és nagy melegben édesanyja gyakran meg is kínálja, pontosan annyi folyadékhoz jut, amennyire szüksége van. A szoptatás elején hígabb, szomjoltóbb tej ürül, sokszor pár korttyal beéri a szomjas baba. Sivatagban, a nálunk megszokottnál nagyobb forróságban élő népeknél sem szokás teáztatni, a szoptatás viszont biztonságosan kielégíti a baba étel és ital iránti igényét.

Ha ilyen sokat hagyod mellen, fel fog ázni a mellbimbód! Itt a cumi helyette!

A mellbimbó kimondottan a csecsemő táplálásra, megnyugtatására szolgál, nem fenyegeti a felázás réme, bármennyi időt tölt mellen a pici. Ha jól kerül mellre, a sebesedések jelentős része elkerülhető. Fájdalom, gyógyulni nem akaró sebek esetén a szoptatás korlátozása helyett jobb megoldás szoptatási tanácsadóhoz fordulni.

Címek, elérhetőségek: www.lll.hu www.ibclc.hu

Mikor kap már valami tápláló ennivalót is?

Nem kell siettetni a hozzátáplálást, hat hónapos korig kizárólagos szoptatást javasolunk! Az anyatej minősége nem romlik, még kétéves szoptatás után is ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint a szülés utáni hónapokban. A baba előnyére válik, ha egyéves korig az anyatej jelenti az elfogyasztott táplálék nagyjából kétharmadát.

A szilárd ételek egy kisbaba számára nem táplálóbbak, nem jobbak, mint az anyatej, hat hónapos kor után csupán kiegészítik azt. Manapság a réges-régi gyakorlathoz hasonlóan azt javasoljuk, bízzuk a kisbabára, mikor mekkora adagokat szeretne enni az anyatej mellett. Vannak, akiknél csak hónapok múlva válik számottevővé ez az adag, de az biztos, hogy mindig minden gyerek eljut oda valamikor, hogy abbahagyja a szopást, és szívesen eszik. Feltéve, ha nem keserítjük meg az életét állandó tukmálással, töméssel.

Te még mindig szoptatsz?! Túlságosan magadhoz láncolod!

Igen, unokázni jó! Csodálatos érzés megint babaközelben lenni, az édes, pici gyerkőcöt puszilgatni, dédelgetni. Érthető, hogy a legtöbb nagymama és nagypapa alig várja, hogy kisunokája egyes-egyedül rá legyen bízva. És ennek is eljön majd az ideje, kár siettetni. Minél inkább figyelembe veszi és elfogadja a nagyszülő a lánya, menye nevelési, táplálási elképzeléseit, minél inkább tartózkodik a bírálattól, beleszólástól, annál nagyobb lesz a bizalom iránta, és a gyerek is akkor fogja a legjobban érezni magát a nagypapánál, nagymamánál.

A szoptatás kiegyensúlyozott anya-gyerek kapcsolat esetén egészen biztosan nem vezet túlzott kötődéshez. Persze nehéz elhinni, de a kis cicifüggőből nagyon hamar önállósulásra törekvő tizenéves lesz, akinek a nagyi lesz az egyik legfőbb szövetségese!