Baba

GYED: kiszámolósdi kismamáknak

A gyermekgondozási díj minden család számára fontos bevételt jelenthet. A jogszabály pontosan meghatározza - 2015-re is -, hogy kinél, hogyan, mi alapján lehet számolni.
2015. Február 11.

Bemutatjuk a számítás – nem egyszerű – módját, vagyis mikor és miért fontos a 180, a 120 és a 30 nap.

Hogyan számolják?

Azt is érdemes tudni, hogy 2015. január 1-től a gyermekgondozási díj összegének meghatározásához meg kell állapítani, hogy az igénylő a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában rendelkezik-e a jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva 180 naptári napi jövedelemmel. Ez alapján kell aztán a kismamának kiszámolni a gyedet.

Amennyiben 180 nappal nem, de legalább 120 nappal rendelkezik, akkor ennek a 120 napnak a tényleges jövedelme alapján kell kiszámolni a gyedet. Persze ez az eset sem ilyen egyszerű, ezt a szabályt ugyanis akkor lehet alkalmazni, ha az igénylőnek van az ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőzően legalább 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya.

Létezik az az eset is, amikor sem a 180, sem a 120 nap nincs meg. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy az igénylő rendelkezik-e a jogosultság kezdő napját megelőzően 180 napi folyamatos biztosítási idővel. Ha itt akad legalább 30 napnyi jövedelem, akkor ez alapján fognak számolni.

Az is előfordulhat, hogy a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában azért nincs legalább 180 naptári napi tényleges jövedelme, mert legkevesebb 180 napig táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban/terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült a gyermekgondozási díj naptári napi alapját az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani.

Fontos információ, hogy a 2015. január 01-jét megelőzően megállapított ellátás esetén az ellátás megállapításkor hatályos szabályok alapján meghatározott összegben jár tovább a gyermekgondozási díj a jogosultság fennállásának teljes időtartama alatt. A jogosultság fennállása alatt az ellátás összegét ismételten megállapítani nem lehet.

2016-túl bővül a GYED extra

Nagyon fontos intézkedés, hogy 2016. január 1-jétől már a baba 6 hónapos korától vissza tud menni dolgozni az édesanya – ha akar – úgy, hogy továbbra is jár a gyed. A munkabér és a gyed párhuzamos megléte nagy anyagi segítség lehet a családoknak.

Megemlítendő, hogy több gyed is kapható: azaz, ha pl. két gyermek is van a családban, aki 2 év alatti, akkor mindkettő után jár a gyed, s ha már elmúltak 6 hónaposak, s az anyuka visszamegy dolgozni, akkor még a munkabér is hozzájön ehhez.

Mennyi időre jár?

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetve az annak megfelelő időtartam (vagyis 168 nap) lejártát követő naptól jár az anyukának, illetve egyéb jogosultnak. A gyermekgondozási díj a szülést, illetve a jogosultság kezdetét megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Ikergyermekek esetében ez az időszak hosszabb. A 2013. december 31-ét követően született ikergyermekek esetén ugyanis a gyed folyósításának időtartama további egy évvel meghosszabbodik. Az OEP példája szerint: a 2012. január 1-től biztosított kismama 2014. május 10-én ikreket szül. A kismama a szülést megelőző két éven belül megszerzett biztosításban töltött időtartama alapján az ikergyermekek után 2017. május 10-ig, a gyermekek 2 éves korától számított további 1 évig jogosult gyermekgondozási díjra.

A diplomás gyed jár, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul aktív hallgatói jogviszonnyal az anya. Ilyenkor már a szülés napjától “hallgatói” gyed jár, a gyermek 1 éves koráig.

Ezek is érdekelhetnek a témában:

  • Gyed extra
  • GYED: mivel lehet számolni?
  • GYED: minden az igénylésről