Baba

Rohanunk az ügyeletre!

A gyerekek már csak olyanok, hogy rosszulléteiket nem saját háziorvosuk rendelésére időzítik. Főként éjszaka szökik magasra a láz, pénteken délután kezd hasogatni a fülecske vagy fájni a pocak. Mit tegyünk ilyenkor? Irány az ügyelet?
2011. Július 26.

Ha elemezzük a gyermekorvosi ügyeletek betegnaplóit, kiderül, hogy minden harmadik beteg indokolatlanul veszi igénybe az éjszakai és hétvégi ellátást. A kicsik zöme ugyanis nyugodtan kivárhatná a háziorvos rendelési idejét. De honnan tudhatná a szülő, hogy mivel szabad várni, és mivel kell azonnal indulni? Hiszen épp azért fordul orvoshoz, mert a gyerek állapota és a tünetek megijesztették, s hallani szeretné a szakember tanácsát.

Hová kell menni?

Lássuk előbb a lényeget! A háziorvos vagy a védőnő feladata, hogy az első találkozás alkalmával, vagy még a babavárás idején tájékoztatást adjon arról, hol található este nyolctól reggel nyolcig, illetve hétvégeken a körzeti ügyelet. Függesszük ki a lakásban jól látható helyen a címet és a telefonszámot. Mielőtt elindulunk, érdemes odatelefonálni, mert bizonyos esetekben, például fülészeti, szemészeti, sebészeti problémák esetén nem a belgyógyászati ügyelet az illetékes, és lehet, hogy egészen máshová kell vinni a gyereket!

Itt minden ügyeletet megtalálsz!

Gyűjtőoldal ügyeletes gyógyszertárakról, rendelésekről, fogászatról

Házhoz hívjuk inkább?

Erre is van lehetőség, ám nem járunk vele minden esetben jól. Sok helyen, különösen vidéken, falvakban nem tudják megoldani, hogy gyermekorvos menjen ki, és a felnőttek ellátásában jártas orvos nem mindig a gyerekek számára legelőnyösebb gyógymódot javasolja, bár arra biztosan számíthatunk, hogy a valódi vészhelyzeteket, amikor azonnali kórházba szállításra van szükség, felismeri.

A tapasztalt, többgyerekes, talpraesett szülők ritkábban vesznek igénybe ügyeleti ellátást, mert a betegségek jó része már ismerős, nem ijednek meg a láztól, s mivel tudják, hogy néha több órás várakozásra számíthatnak, és közben más fertőzést is összeszedhet a gyerek, csak végszükség esetén indulnak útnak.

Mi számít indokoltnak?

Sok múlik a szülő vérmérsékletén. Az egyik anyuka már egy feldagadt szúnyogcsípéssel is behozza a gyereket. A másik akkor is lassan indul, ha már sürgős lenne. Ezért nagyon nehéz tanácsot adni, hogy mi is a helyes teendő – mondja egyik szakértőnk, Skripeczky Anita doktornő. A gyakorlatban azonban többnyire figyelembe vehető oknak tekintik azt, ha a szülő nagyon aggódott gyereke állapota miatt.

– Hétvégén nem ritka, hogy tizenkét óra alatt százhúsz beteget kell ellátnunk. Ez azt jelenti, hogy alig hat perc jut egy vizsgálatra, ami nagyon kevés. A várakozás mégis nagyon hosszú lehet. Gyakran csak éjfél körül van az első nyugodt percünk – teszi hozzá Dr. Fogarasi András, a Bethesda Gyermekkórház főorvosa.

Legfőbb ok a láz

Még ma is azért hozzák be a legtöbb gyereket, mert lázas. És az ügyeletes orvosok nem győzik ismételgetni – ilyenkor nem érdemes nekivágni az útnak. A gyereknek is rossz, ha órákig kell bágyadtan várnia a váróteremben. És hiába érzi magát rosszul, nem tudják előrevenni, hiszen az előtte sorban állók is betegek, és gyakran nála sokkal súlyosabb állapotban vannak. Mert a láz mértéke és a betegség súlyossága egyáltalán nem függ össze. Ráadásul sok szülő úgy véli, a láz a legnagyobb gond, azt kell valahogy megszüntetni. Lázcsillapító csodainjekció azonban nincs.

Nagyon ritkán adnak injekciót, és inkább csak azoknak a gyerekeknek, akik csillapíthatatlanul hánynak. De ez fájdalmas, hiszen izomba kell nagy mennyiségű hatóanyagot adni, és ritkán akár tályog is kialakulhat a szúrás helyén. A lázas gyereknek, ha egyéb tünete nincs, elsősorban nem ügyeleti ellátásra, hanem kíméletes otthoni lázcsillapításra, nyugalomra, dédelgetésre, sok folyadékra van szüksége. Csak akkor kell az ügyeletre menni, ha rossz az általános állapota, hány, erős fejfájása van, görcsöl, elveszíti az eszméletét, vagy nem lehet vele kommunikálni. Persze ebben az esetben inkább mentőket kell hívni. Kevesen tudják, hogy a lázcsillapítók hatása csak sokára jelentkezik. Akár egy óra is eltelhet, mire leviszi a lázat.

Rohanunk az ügyeletre!

Mikor kell az ügyeletre indulni?

  • Hirtelen fellépő súlyos tüneteknél, mint az asztma, nehézlégzés, krupp. Ezekben az esetekben a gyerek látványosan levegőért küzd.
  • Allergiás tünetek esetén, például ha kiütések borítják el a gyerek testét, vagy ha a szeme környékén, száján duzzanat keletkezik.
  • Éles hasfájás esetén, hiszen akár vakbélgyulladás is lehet mögötte.
  • Gyakori hányásnál, főleg, ha a gyerekben nem marad meg a folyadék, és már hat órája nem pisilt egy cseppet sem.
  • Minden olyan betegségnél, amikor a gyerek feltűnően elesett, és állapota súlyosnak látszik.
  • Ezért is ügyeletre mentek!

    Elfogyott a tápszer

    Amikor hajnali négykor ébresztik fel az ügyeletest azzal, hogy a babának elfogyott a tápszere, nehéz helyzetben van az orvos, mit mondjon, indokolt-e az ügyelet igénybevétele. Hiszen azért ezt már napokkal előbb tudni lehetett. Másrészt viszont egy kisbabának fontos, hogy hozzájusson a tápszeréhez, és ha azt csak receptre lehet megvenni, akkor adott esetben indokoltan kérték ehhez az orvos segítségét a szülők – veti fel Fogarasi doktor, hozzátéve, hogy természetesen ilyenkor is adnak receptet.

    Nem ért rá máskor

    Ügyeleten gyakran hallják a szülőktől, hogy azért jöttek ide, mert nem jutottak be a háziorvos rendelőjébe, olyan nagy volt a sor. Vagy hogy ők estig dolgoztak, csak most értek rá elhozni a gyereket. Azzal, hogy idejönnek, néha talán megspórolnak egy kis időt, de ezzel egyrészt komolyan terhelik az itt dolgozó orvosokat, másrészt a háziorvosnál, aki évek óta ismeri a családot, a gyerek egészségi állapotát és a környéken támadó vírusokat is, sokkal jobb és személyre szabottabb ellátást kaphatnának.

    Egész nap nem evett

    Vasárnap délután van, csak úgy süt a falakból a forróság. Egy kislány szaladgál nevetve. Ránézésre nem tűnik túl betegnek, mégis orvosra várnak.

    – Egész nap nem volt hajlandó enni. Azt hiszem, hólyag van a szájában – magyarázza az anyuka. A fiatal doktornő levetkőzteti a gyereket, alaposan meghallgatja, megnézi, nincs-e rajta másutt is kiütés, megnézi, nem merev-e a nyaka. Majd belenéz a szájába. Az édesanya nem tévedett – valóban egy kis afta okozza a gondot, és mivel inni hajlandó a kislány, úgy tűnik, némi fertőtlenítős ecsetelés hétfőig megoldja a gondot. Ha nem, akkor majd a háziorvosnak kell továbblépnie. Az anyuka fellélegzik, a kislány kezében már egy szelet csoki. – Akkor ezt megehetem? – sikkantja boldogan, és már bontogatja is. Úgy tűnik, vége az evési sztrájknak. Már az orvos látványától is elmúlt a vészhelyzet.

    Szaktanácsadó: dr. Skripeczky Anita és dr. Fogarasi András gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

    Forrás: Kismama magazin