Baba

Ezt ne csináld terhesség alatt!

Vigyázzunk a babára, de várandósan is élvezzük az életet. Nem is olyan bonyolult ezt megvalósítani!
2009. Január 11.

Legyen mindig őszinte az orvosához!

Ha megtalálta álmai orvosát (lehetőleg minél hamarabb), fogadja meg, hogy mindig őszinte lesz hozzá! A terhesség és a baba miatt nem árt tudnia minden egyes korábbi nemi úton terjedő vagy más betegségről, gyógyszerszedésről, művi vagy spontán vetélésről, testi-lelki bajról. Bizonyos esetekben fontos lehet számára, hogy tervezték-e a babát, vannak-e családi, párkapcsolati konfliktusok a háttérben.

Ne feledje, az orvost titoktartás kötelezi, semmiképpen nem lesz pletyka az átadott információkból. És gondoljon arra is: tapasztalt orvosa számtalan furcsa esettel, betegséggel találkozott már, nagyon valószínű, hogy ön sem lesz a szemében fehér holló.

Figyeljen szervezete jelzéseire!

A kívánósság jelezheti, hogy bizonyos tápanyagokból többre van szüksége. Ha fáradt, vagy méhösszehúzódásai vannak, pihenni akar a teste. Ha bizonyos testhelyzetek kényelmesebbek, akkor biztos lehet benne, hogy abban a testhelyzetben a legmegfelelőbb a vérkeringés és a baba vérellátása.

Ha valami furcsát (eddig ismeretlen fájdalmat, nyomást, látászavart, vérzést, folyást) érez, forduljon orvosához vagy bábájához. Lehet, hogy semmi baj, de az is lehet, hogy teste orvosolható vészállapotot jelez.

Tartózkodjon a forró fürdőtől!

A babavárás ideje alatt minden olyan helyzet kerülendő, amely túlmelegíti a testet, mert a nagy meleg alhasi vérbőséget okoz. A népi gyógyászatban “angyalcsinálásra”, vagyis vetélés előidézésére használták a forró fürdőt. A terhesség első három hónapjában hasonló okból kerülje a szaunát, a hosszas napozást és a termálvizeket. Utóbbiak magas kén-, radon- vagy más ásványianyag-tartalma is veszélyes lehet másállapotban.

Az infraszauna a legtöbb orvos szerint ártalmas a magzatra. Különben sem ez a méregtelenítés és a fogyókúra időszaka. A második harmadban ritkább a vetélés, de ekkor is kérdezze meg orvosát, mit javasol a fentiekkel kapcsolatban.

Adja fel a kockázattal járó sportokat!

Az első időszakban rendszeresek lehetnek a rosszullétek, a szédülés is gyakori, s ez kifejezetten veszélyessé tehet bizonyos mozgásformákat (lovaglás, sziklamászás, kerékpározás). Még az edzetteknek is le kell mondaniuk a nagy igénybevételt jelentő sportról, ha a terhesség veszélybe kerül, vagyis vérzés jelentkezik, korai, rendszeres méhösszehúzódások tapasztalhatók, és ha kinyílik a méhszáj.

Az ötödik-hatodik hónaptól újabb nehézségek állhatnak a sport útjába: a gömbölyödő pocak miatt megváltozik a nő súlypontja, ezért bizonytalan lesz, könnyebben elveszti az egyensúlyát. Ettől az időszaktól főleg a biztonságos körülmények között végzett helyben mozgást ajánljuk.

Ne vágjon bele fogyókúrába!

Sem a fogyó-, sem a hízókúra nem a babavárás idejére való. Semmiféle egyoldalú diéta nem javasolható, a divatfogyókúrák közül szinte bármelyik hiánybetegséget okozhat, vagy megterheli a szervezet emésztő- és kiválasztórendszerét. Fontos, hogy a kismama igyekezzen jó minőségű, tartalmas, mesterséges adalékanyagoktól mentes, megfelelő fehérje- és rosttartalmú ételeket fogyasztani.

Ha eddig speciális táplálkozási módszert követett (vegetarianizmus, tisztító-, böjtkúrák), feltétlenül beszéljen a kezelőorvosával vagy dietetikussal a folytatásról.

Ne dohányozzon!

A dohányzó kismamák többszörösen veszélyeztetik magzatuk fejlődését. A terhesség alatti dohányzás következtében gyakoribb a vetélés, koraszülés, kisebb lehet az újszülött testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata. A dohányzó anya kisbabájánál nagyobb a légúti megbetegedések kockázata. A dohányzó terhesek újszülöttjei között gyakoribbak a pajzsmirigy-működési zavarok. Ha a szülők dohányoznak (még akkor is, ha nem a baba társaságában), nagyobb a veszélye a hirtelen csecsemőhalálnak.

A cigarettáról nem könnyű leszokni, de érdemes szakember segítségével erőfeszítéseket tenni, akár még a babavárás időszakában is.

Ne igyon alkoholt!

Ha a kismama sok szeszes italt fogyaszt, az látványos elváltozásokat okoz a magzatnál, az újszülött jellegzetes arcberendezéssel és viselkedészavarokkal jön világra. Ezért régebben azt tanácsolták, hogy a várandós nők korlátozzák napi egy pohárra (égetett szeszből “egy kupicára”) az alkoholfogyasztást.

Vadonatúj felfedezés, hogy a csekély mennyiségű alkohol is okozhat hosszabb távon fejlődési, viselkedési és tanulási problémákat. Erre azért nem derült fény eddig, mert a gondra csak az élet későbbi szakaszában, bonyolultabb tevékenységek elsajátításával járó nehézségek hívják fel a figyelmet.

Csak előzetes tájékozódás után vegyen be gyógyszert!

Rengeteg gyógyszer létezik, amely csöppet sem árt a kisbabának, de van néhány, amely nagyon komoly gondot okozhat, fejlődési rendellenességek kialakulásához vagy koraszüléshez vezethet. Mindenképpen tájékozódjon, mielőtt gyógyszert, gyógyhatású készítményt vagy gyógyteát fogyasztana. Ám, ha krónikus beteg, ne hagyja abba szokásos gyógyszereit hirtelen, saját döntése alapján! Kérje meg orvosát, hogy keressen olyan gyógyszert vagy gyógymódot, amely ilyenkor is alkalmazható.

Ne ragaszkodjon mindenáron az elveihez!

Sokan eldöntik jó előre, milyen elveket, irányzatokat fognak követni várandósan, hogyan fognak szülni, hogy nevelik majd a gyereküket. A valóságot azonban – vagyis azt, hogyan reagálunk a várandósság, a szülés, a gyereknevelés teljesen újszerű helyzeteire – csak élesben tapasztalhatjuk meg. Gondolja át még egyszer, beszéljen a párjával, merjen váltani akár orvost, akár életmódot, akár szemléletet.

Ne egyen nyers húst, nyers halat!

Bár egyre divatosabbak és egyre könnyebben hozzáférhetők a távoli tájak élelmiszerei, néhányuktól jobb, ha tartózkodik a kismama. A nyers húsból (beefsteak), nyers halból (szusi) készült ételek és a lágy sajtok (brie) fogyasztását nem javasolják, mert különböző paraziták (élősködők) fordulhatnak elő bennük. Sajnos a terhesség alatt csökken a kismama immunológiai védelme, így érzékenyebb a fertőzésekre.

A paraziták, amellett, hogy betegségeket okoznak, elvonják a magzat számára szükséges tápanyagokat az anya szervezetétől.

Lazítson!

A stressz természetes velejárója a terhességnek, hiszen vadonatúj érzések öntik el a kismamát. Eddig még soha nem kellett aggódnia a testében növekvő új életért. Stressz tehát van, fogadja el és kezelje a helyzetet: tanuljon meg tudatosan lazítani, végezzen autogén tréninget, vagy jógázzon, járjon masszázsra, keresse “sorstársait” élőben vagy a világhálón. Szánjon időt arra, hogy felderítse, önt mi lazítja el, majd ha megvan, ne tartsa időpazarlásnak, fogjon hozzá. Az egész család érdekében.

A túl magas stresszhormonszint ugyanis ronthatja a lepényi keringést, magzati fejlődési zavarhoz, koraszüléshez vezethet.

Beszélgessen a terhességről, szülésről párjával, szüleivel!

A család vadonatúj helyzetbe kerül, nem várt megpróbáltatásokra és örömökre kell felkészülniük. Bármennyire is tudják, hogy csodálatos élményben lesz részük kisbabájuknak köszönhetően, mégis veszteségként élhetik át a helyzetet: elvész a gyerekkor, az “anyuka kislánya” állapot, nincs tere többé a felelőtlen döntéseknek. Az anyában ez az új helyzet szorongást okozhat.

Ha nincs tisztában saját múltjával, de titkot sejt valahol, ha régi sérelmei miatt folyamatos viszályban él szüleivel, ennek lelki hatásai a babavárás és a szülés idején hihetetlenül felerősödhetnek. A legjobb, ha mindezt szülés előtt tisztázza az érintettekkel, akár szakember segítségével.

Készüljön a szülésre!

A szülésre felkészítő tanfolyamok segítenek abban, hogy ne legyen teljesen ismeretlen számunkra a szülés környezete és mindaz, ami ott fog történni. Természetesen nem csak az adott szülészet tanfolyama adhat segítséget. A szülés, a szülővé válás folyamatát megismerhetjük független tanfolyamokon, egyéni beszélgetéseken, kismamának és pároknak szervezett foglalkozásokon, könyvek, újságok és az internet segítségével is.

Keressen megbízható segítőket!

A régi társadalmakban minden terhes nőt, sőt minden kismamát és anyát nők serege vett körül, ráadásul az íratlan szabályok, szokások sokasága segítette a tájékozódást a mindennapi életben.

Ma már egyik segítség sem magától értetődő: a nagynénik, testvérek, nagymamák dolgoznak vagy saját családjukkal vannak elfogadva, szabályok helyett különböző nevelési elvek jönnek divatba és mennek ki a divatból. Szinte nincs kapaszkodó. Ezért fontos, hogy a kismama megtalálja a számára hiteles és szimpatikus segítőket (dúlát, bábát, szülészt), akiket be tud avatni problémáiba, akiktől mer kérdezni és segítséget kérni.

Igyon elég folyadékot!

A terhesség alatt jócskán megnő a keringő vér mennyisége, és egyben fokozódik a verejtékezés. Ügyelni kell tehát, hogy a kismama elég folyadékhoz jusson, különben leeshet a vérnyomása, ez rosszulléthez, ájuláshoz vezethet. Különösen fontos a folyadékpótlás a terhességgel járó hányás esetén.

Csak akkor tartózkodjon a mindennapi örömöktől, ha erre nyomós oka van!

A babavárás nem kíván aszkétaéletet, kivéve, ha veszélyeztetett terhességről van szó. Szinte az összes olyan élvezetes tevékenység megengedett, melynek során nem mérgezzük a szervezetet. Ilyen a jó szex, a finom ételek, a tánc, a jó társaságban eltöltött esték, az utazás, a csinos ruhák, a kényeztető testápolás. A kellemes élmények hatására boldogsághormonok szabadulnak fel, amelyek szerepe a mama és a baba közötti kötődés elősegítésében ma már közismert.

Forrás: Kismama magazin