Terhesség

Megcsászározta magát a többgyerekes anya

Egészséges baba született, és az anya is életben maradt, miután önmagán császármetszést végzett.
2011. Szeptember 19.

A negyvenéves, többgyerekes nő Mexikó egy eldugott településén él, víz és villany nélkül, a legközelebbi kórháztól nyolcórányi útra. Az esetet a Nemzetközi Szülészeti és Nőgyógyászati Szemle hasábjain ismertették. Az anya az előző szülése során adódott komplikációk miatt már elveszített egy kisbabát. Mivel ennél a szülésnél is nyilvánvalóvá vált, hogy a csecsemő nem tud természetes úton világra jönni, elvégezte magán a beavatkozást.

Alkohol mint csodafegyver

A Dr. Manuel Velasco Suarez Kórház orvosa, dr. Valle elmondta: „Az anya megivott három kispohár röviditalt fájdalomcsillapítónak, majd egy konyhakés segítségével felvágta a hasát, a harmadik próbálkozása sikeres volt. Az újszülött fiúcsecsemő azonnal lélegezni kezdett, és fölsírt.”

Mielőtt elveszette az eszméletét, szólt az egyik gyerekének, hogy hívja segítségül a körzeti nővért. A nővér tű és varrócérna segítségével bevarrta a sebet, majd az anyát a legközelebbi kórházba szállították, ahol dr. Valle és csapata folytatta az anya ellátását.

„A saját magán elvégzett császármetszés szokatlan és rendkívüli döntés egy anyától, aki nem tudja segítség nélkül megszülni a gyermekét, de nem áll rendelkezésére egészségügyi ellátás” – mondja az orvos. Hozzátette, hogy a gyerek védelmére irányuló ösztön vezethet egy anyát ilyen döntésre, de erre nem lenne szükség, ha minden asszony számára elérhető lenne a megfelelő orvosi ellátás.

James Walker, a leedsi St. James Egyetem Kórházának szülész-nőgyógyász professzora elmondta, hogy hallott már régi történeteket otthon végzett császármetszésről, farmercsaládoknál, ahol a feleségét megoperáló apa már előzőleg többször hajtott végre hasonló műtétet állatokon. Ma már erről nincs szó! „Ebben az országban gyakorlatilag nem létezik olyan hely, ahol egy személy teljesen el lenne zárva az egészségügyi ellátás lehetőségétől. Még a legtávolabb fekvő területeken sem.”