Baba

Kásák

A kisgyerek táplálkozásában nagy szerepe van a lisztből és gabonamagvakból készített alapanyagoknak, élelmiszereknek. Hat hónapos korig azonban az anyatej - tejcukor formájában - kielégíti a baba szénhidrátszükségletét.
2003. Szeptember 05.

Az első szénhidrát-kiegészítést 4-6 hónaposan, egyszerű, azonnal felszívódó cukrok formájában (gyümölcscukor) teával, limonádéval, gyümölcsökkel megkapja. Ezután az összetett szénhidrátot (keményítőt) is tartalmazó, lassabban bomló, hosszabb ideig energiát adó gabonafélék bevezetése következik.

A keményítő emésztése a szájban, a nyál révén kezdődik, ezért ajánlott a gabonaneműekből készült ételek alapos megrágása, illetve kisbabáknak a magvak, pelyhek darálása, áztatása, főzése, és a kanállal, villával való etetés, hogy minél nagyobb felületen érintkezzék, és keveredjék a nyállal.

Gabonaféle a rizs, a kukorica, a zab, a búza, a köles, az árpa, a rozs, a hajdina és a szója. Ezekből készült lisztet, darát, pelyhet használunk a piciknek, ha kását, tésztafélét (galuska, gombóc, keksz, piskóta, palacsinta) vagy péksüteményt készítünk. Ételsűrítésre krumplit ajánlunk vagy szárazon (zsírmentesen) pirított lisztet. A különböző lisztek tápanyag-összetételben különböznek. A korszerű, egészséges táplálkozás megköveteli a gabonafélék, a lisztek keverését vagy váltogatását is.

Hat hónapos kor alatt csak gluténmentes cereália (rizs, kukorica, esetleg szója) javasolt. A tápszergyárak által készített tejpépek megbízhatóak, és tejérzékeny babáknak készült pépek is kaphatóak. Ezek íze viszont nem hasonlít a házi kásákéhoz.

A babák gyümölcsös rizse:

250 ml vízhez adunk 1 csapott teáskanál cukrot, 1 ek. félig kész fehér, hántolt rizst, 1 cikk almát, és 20 percig főzzük. Krumplitörővel vagy turmixgéppel pépesítjük, 3-4 mérce tápszert keverünk bele (a baba korának megfelelő, orvos által ajánlottat), és még egyszer felfőzzük. Aprított banánt, körtét vagy más idénygyümölcsöt forgatunk bele. Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, narancs- vagy citromhéj-reszelékkel.

Amikor a kicsi már zöldfőzelékeket, majd sajtot, túrót is eszik, akkor igen változatos sós és édes rizsételeket, süteményeket készíthetünk (recepteket a következő számokban találnak). Csecsemőnek hántolt rizst használunk. A rizs könnyen emészthető, a bél tisztítására is alkalmas gluténmentes gabonaféle.

Babaprósza:

Egy ek. kukoricadarát szűrőkanálra téve folyóvíz alatt átmosunk. Felöntjük 2 deci vízzel, 10 szem megmosott és 4-be vágott aranymazsola szemmel (magmentes), és állandóan kevergetve (vagy a mikrósütőben) 10 percig főzzük. Belekeverünk 4 mérce baba tápszert, esetleg friss gyümölcsöt is.

Puliszka:

Kukoricadara sós vízben főve – finom tejbe, levesbe, főzelékbe szaggatható egyszerű, ízletes, tápláló, és nem mindennapi betét, köret. Sajttal, tojással, hússal is ízletes babaétel készíthető belőle.

Köleskása:

Egy evőkanálnyi kölest (hántolt, biokölest) és rizst megmosva 1 kk. cukorral és 250 deci vízzel 20 percig főzzük, majd pépesítjük, és 4 mérce babatejporral elkeverve, felfőzzük. Csipetnyi ánizsőrleménnyel ízesíthetjük, és adhatunk hozzá gyümölcsöt is.

A kölesből később, amikor már nagyobb a baba, igen finom levesbetét, töltelék készíthető, és a zöldséges raguk tápértékének kiegészítésére is ajánlható. A kölest újra felfedezte a reformkonyha. Teljes értékű fehérjéket, értékes zsírsavakat, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó, lúgos kémhatású gabonaféle. Könnyen emészthető, nem okoz rothadást, gázképződést.

Hat hónapos kor után óvatosan bevezethetők a gluténtartalmú gabonaneműeket is. Ezek a búza, a zab, a rozs, az árpa és a hajdina. A gabonamagvakat vegyszerek, klórozott szénhidrogének és nehézfémek szennyezik – melyek veszélyes rákkeltő anyagok -, és a teljes őrlésű lisztbe, a korpás kenyérbe is bekerülnek. A magvak héja, a korpa emészthetetlen a kisbaba bélrendszerének, és a vasat is magával viszi. Ezért nyers gabonafélét, korpát, korpás péksüteményeket egyéves korig (még jobb 3 évig várni) nem ajánlott a babáknak adni.

Babazabkása:

Kásák

A zabpelyhet átválogatjuk akár a rizst, kiszedjük a héjmaradványokat, majd szűrőkanálba téve leöblítjük. 1 ek. zabpehelyt, 1 kk. cukorral és 250 ml vízzel 15 percig főzünk, mixelővel pépesítjük, 4 mérce babatejporral elkeverjük, még egyszer felfőzzük, és vaníliával, fahéjjal ízesítve, esetleg gyümölcsökkel dúsítva kínáljuk.

A zabpelyhet a későbbiekben bármilyen levesbe betét helyett belefőzhetjük. A zab fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó, frissítő, élénkítő, gyulladást gátló, könnyen emészthető gabonanemű.

Durum darakása:

A durum búzadarából készült kása puha, édes és ízletes babaétel. Az édes tejbegríz receptje szerint készül, csak nem kell pépesíteni. Sós változatban pirítsunk meg szárazon az 1-2 ek. darát, töltsük fel 250 ml. vízzel, szórjunk rá pici sót, Vega-mix zöldségport, és főzzük 10 percig. Bélhurutos betegnek gyógyszer, egészséges babáknak 1 mk. csíraolajjal dúsítva főzelékpótló.

A búzadarával minden gombóc, galuska szellősebbé tehető, jobban átfő. A liszthez hozzáadva könnyebben emészthető babaételek készíthetők a segítségével.

Vegyes kása – piláf:

1-1 teáskanál búzadara, zabpehely, kukoricadara, köles, hajdina, és búzacsíra keverékét 4-5 deci vízzel, aranymazsolával, pici sóval 20 percig takaréklángon vagy mikrohullámú sütőben puhára főzzük. Aprított édes naranccsal, körtével – bármilyen gyümölccsel – dúsítva kínáljuk. Két adag lesz belőle, de nem csak a testvérek, a felnőttek is örömmel fogyasztják a “maradékot”.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gabonás babaétkek
  • Zabból készült finomságok
  • Mamának és a babának: szilvás köleskása
  • Babakonyha – Köles és zab
  • IX.évf./3.sz.

    Forrás: Anyák Lapja