Gyerek

Baba és karrier? Egyensúlyozz!

Megmutatjuk, hogyan teremthetsz összhangot a baba és a karrier között. Mit kell tenned várandósan és az otthon töltött hónapok alatt ahhoz, hogy a munkába visszatérve sikeres lehess, és egyúttal boldog anya is maradj?

A babával kapcsolatos juttatások – tgyás, gyed, gyes, családi pótlék, anyasági támogatás – nem járnak automatikusan, a babakötvény kivételével mindegyiket igényelned kell! Jelöld be a naptárban, mikor hová, milyen formanyomtatványon kell benyújtanod az igénylést, és milyen egyéb okmányokat kell csatolnod hozzá. Változás is van ezen a téren: a 2010. április 30. után születő gyerekek anyukái csak akkor jogosultak a tgyásra és a gyedre, ha a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napig biztosítottak voltak (ez eddig 180 nap volt), a gyes pedig májustól csak a gyerek kétéves koráig jár.

A tudnivalóknak itt nézhetsz utána!

Az első hónapok a babával

Ha eddig csak a munkahelyi ablakodból vetettél néhány pillantást a parkban babakocsit tologató anyukákra, bizonyára meglepetésként ér, milyen nehezen jutsz el ide egy-egy órára. A béke és nyugalom oázisának hitt baba-mama csendélet az első hónapokban inkább véget nem érő körforgásnak bizonyul az etetések, a babadédelgetés és a tisztába rakás közepette. Reálisabb elképzelésekkel nézel az előtted álló hónapokra, ha barátnődnél vagy testvérednél már belekukkanthattál a kisbabás élet hétköznapjaiba.

Akármilyen terveket is szövögettél, most már ott van a karodban egy békésen szundikáló angyalka vagy egy éjjel-nappal bömbölő kisoroszlán, a munkával kapcsolatos terveid pedig fényévnyire távolodtak tőled. Így van jól! Az első néhány hónap csak a tiétek. Ez az időszak az egymásra hangolódásé. Nem is olyan könnyű elfogadni, hogy egy kis gombóc a főnököd, aki időnként kiszámíthatatlanul követelőzik, néha azzal is elégedetlenkedik, ami tegnap még megfelelt, ráadásul az ebédidőt is megvonja olykor, az éjszakai műszakról már nem is beszélve.

Ne ess kétségbe, természetes, hogy neked sem könnyű beletalálnod az eddigitől nagyon eltérő életritmusba. Minél nagyobb a változás, annál több türelmet igényel az átállás. Persze nem kell egészen feladnod korábbi önmagadat. Személyiséged jelentősen gazdagodik az újszerű kihívások, érzelmi telítettség révén. Vedd észre az új élethelyzet örömforrásait, és a régiből is tarts meg néhány fontosat.

Kerüld el az otthonlét csapdáit!

  • Nem kell tökéletes háztartásra törekedned! Kösd le magad valamilyen szellemi tevékenységgel, akkor nem érzed annyira fontosnak, hogy egyenesen álljanak a szőnyeg rojtjai.
  • A családi munkamegosztáson csak kissé módosítsatok. Nem te felelsz egyedül minden háztartási munkáért, csak azért, mert most több időt töltesz otthon, mint a párod.
  • Azért, mert otthon vagy, még ne hanyagold el a külsőd! A reggeli smink hozzád tartozik, akár elmész, akár nem. Párod pedig ugyanolyan csinos munkatársakkal találkozik a nap folyamán, mint amelyen te voltál, amíg dolgoztál. Ezt ugye nem kell múlt időbe tenni?

Használd ki a lehetőségeket!

  • A babázós időszakban olyasmit is megtehetsz, amit máskor nemigen. Tornázz minél többet otthon, menjetek sokat a levegőre, készíts egészséges ételeket. Könnyebb új, egészséges életmódra térned át, amikor egész nap otthon vagy, mint a munka melletti elfoglalt időszakban.
  • Köss új barátságokat a baba révén a játszótéren, a baba-mama tornán vagy az interneten keresztül. Az otthonlét nem bezártságot, hanem más irányú kapcsolatfelvételt, új társaságot is jelent.
  • Keress elérhető tanulási lehetőséget, ha egy évig vagy tovább vagy otthon. Ha nem tudsz elmenni otthonról, tanulj valamit autodidakta módon vagy internetes úton. Lehetőségeidet növeli, ha a gyes után képzettebben állsz vissza a munkába, mint ahogyan eljöttél.
  • Kérj tanácsot szoptatási tanácsadótól, hogyan oldhatod meg a szoptatást, fejést, ha el kell menned otthonról.

A cikk folytatását itt olvashatod el!

Forrás: Kismama magazin