Baba

Augusztus gyümölcsei a babának

Őszibarack, nektarin és szilva: a kisbabák általában imádják. Itt van néhány ötlet, mit készíthetsz belőle úgy, hogy a télre is gondolj.
2011. Augusztus 10.

Nektarin

6-7 hónapos kortól

Nektarin rizzsel és csirkével

Hozzávalók négy babaadaghoz: három nektarin, tíz deka csirkemellfilé, egy teáscsésze rizs, két teáskanál olívaolaj

Így készül: Szeleteljük vékony csíkokra a húst, majd pirítsuk meg olívaolajon. Szórjuk rá a rizst, majd öntsük fel egy csésze vízzel. Fedő alatt kis lángon pároljuk öt percig, majd keverjük bele a megmosott, meghámozott, feldarabolt nektarint. Pároljuk együtt még tíz percig, ha szükséges, öntsünk bele egy kis vizet, az a cél, hogy a rizs egészen puhára főjön. Ha kész, turmixoljuk össze még forrón, és hagyjuk állni letakarva legalább tizenöt percig. Ha egy adagot megkap a baba, a másik hármat lefagyaszthatjuk későbbre.Nektarinból is érdemes nyers pépet lefagyasztani, nagyon jól jön majd télen és tavasszal.

Őszibarack

6-7 hónapos kortól

Natúr őszibarackpüré

A kedvencek közt listavezető! Ha sikerül zamatos, lédús fajtát találni, vásároljunk nagyobb adagot, majd megmosva, meghámozva és a darabokat pépesítve fagyasszunk be belőle kisebb adagokat, 100-120 grammnál többet nem érdemes egy adagba tenni.

Mi lesz belőle? A barackpürét érdemes magában kínálni, legfeljebb pár csepp citromlével kiegészítve. Ha laktatóbb ételt szeretnénk adni, tegyünk bele egy-két kanál kukoricapelyhet (cornflakes). Finom turmixitalt is készíthetünk: a baba étrendjének megfelelően 50 gramm barackot és 100 gramm anyatejet, tápszert vagy rizstejet turmixoljunk össze egy teáskanál zabpehelyliszttel vagy instant hétgabonapehellyel. A puha barackdarabokat magában is szívesen elmajszolja a baba, még fogak sem kellene hozzá feltétlenül. Ez lehet az első étel, amit a kezébe adunk, persze csak megfelelő védőfelszerelésben, kimoshatatlan foltot hagy a ruhákon.

Alma

Alma-banán püré zabpehellyel

6-7 hónapos kortól

Ha a baba már evett külön-külön almát és banánt, és ízlett neki, előrukkolhatunk ezzel. Igazi klasszikus a gyümölcsös babapürék közt, melyet már az első időkben is adhatunk, alapanyagai pedig egész évben kaphatóak, és szinte sosem okoznak allergiát.

Így készül: Egy-két evőkanál zabpelyhet főzzünk péppé négy-ötszörös mennyiségű vízzel. Mossuk meg, hámozzuk meg és daraboljuk fel az almát meg a banánt. Ha langyosra hűlt a zabpehely, keverjük bele a gyümölcsdarabokat, és pépesítsük botmixerrel. Ha egész almából és banánból készítjük, felnőttnek való adag lesz belőle, egyéves kor előtt csak az igen jó étvágyú babák birkóznak meg vele. Nyolc hónapos kortól pár csepp citromlevet is keverhetünk bele.

Ha már felül és alul is vannak fogacskái, a darabos banánnal könnyen megbirkózik a kicsi. Az almaszeletekkel várjunk az őrlőfogak megjelenéséig.

Augusztus gyümölcsei a babának

Ringló és szilva

Kilenc hónapos kortól

Babalekvár

Lekvárt, vagy ha úgy jobban hangzik, párolt és pépesített gyümölcsöt voltaképpen bármelyik itt felsorolt fajtából készíthetünk, de a szilva különösen alkalmas rá. Alapos tisztítás, mosás és némi darabolás után halmozzuk héjastul a lábasba a gyümölcsöt. Kezdjük kis lángon óvatosan és lassan sütögetni. Közben levet ereszt. Várjuk meg, amíg legalább kicsit besűrűsödik, majd még forrón adagoljuk makulátlanul tiszta, frissen elmosott, kicsi, fémfedeles üvegekbe.

Csavarjuk rá a fedőt, majd fordítsuk meg. Ha sikerült valóban tiszta üvegben eltennünk a cukormentes lekvárt, nem fog megromlani a tárolás néhány hónapja alatt. Húsos pürékhez is felhasználhatjuk, palacsintatölteléknek is kiváló, de jó szolgálatot tesz majd akkor is, amikor vajas kenyérre kenve kínáljuk a kisgyereknek.

Augusztus gyümölcsei a babának

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az otthon ízei – babáknak
  • Enyhítsd a forróságot gyümölccsel!
  • A legjobb őszibarackos babareceptek
  • Forrás: Kismama magazin