Baba

Hasznos tippek narancsbőr ellen

Bár számtalan narancsbőr elleni testápolót és krémet reklámoznak, ha valóban látványos hatást szeretnél elérni, nem támaszkodhatsz csupán ezekre!
2011. Szeptember 12.

A cellulit kialakulásában sok más tényező, például az öröklött hajlam mellett főként az ösztrogén női nemi hormon játszik szerepet: akiknek a szervezetében bőségesen termelődik, azoknál gyakoribb a narancsbőr. Ezzel magyarázható, hogy sokunknál épp a babavárás idején jelentkezik.

A narancsbőr fő oka, hogy a kötőszövet rugalmatlan rostjai közé ágyazódott zsírsejtek a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól, illetve a hízástól megduzzadnak. Miközben a rostok befelé húzzák a bőrt, a zsírsejtek kifelé nyomulnak, így alakul ki a göröngyös, matracszerű felület. Mindehhez a nyirokkeringés zavara társul: a nyirokfolyadék nem képes elszállítani a szövetekben felhalmozódott salakanyagokat. A hajszálerek fala áteresztővé válik, ezért több folyadék jut a sejtek közötti térbe, a szövetek ödémássá válnak. Nézzük, mikor mit tehetünk ellene!

Mindig segít: táplálkozz egészségesen!

A méregtelenítő kúrák a várandósság és a szoptatás során is szigorúan tilosak, ám a narancsbőrellenes táplálkozás szabályai szerencsére megegyeznek azokkal az alapelvekkel, amelyeket terhesen és egyébként is célszerű követned. Vagyis: ne sózd túl az ételeket, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket, például a fehér lisztet, a cukrot.

A zsírt, tartósítószereket, színezékeket tartalmazó étkek sem a barátaid – gondolj például arra, hogy a tartósított szalámifélékben rengeteg só, zsír és adalékanyag lehet. Iktasd ki ezeket az étrendedből nyomtalanul! A gyümölcsök és a zöldségek viszont sokat segítenek: minden fajtájukat érdemes bőségesen fogyasztani. Az olyan egzotikus gyümölcsök, mint az ananász és a papaja enzim- és béta-karotin-tartalmuknál fogva valóságos csodaszerek. Ne feledkezz meg a napi 2-2,5 liter cukormentes folyadékról se.

Ha babát vársz, akkor a nyirokpangás elkerülése érdekében ne ülj sokáig egy helyben, és időnként polcold fel a lábad. Ha az orvosod nem tiltja, keress valamilyen kismamáknak ajánlott mozgásformát, például járj terhestornára, kismamajógára, vagy menj úszni.

Kiegészítésképpen: próbáld ki a krémeket!

Babavárás idején a krémek közül azokat érdemes választani, amelyek egyszerre szolgálják a narancsbőr és a terhességi csíkok megelőzését. A szigorúan vett feszesítés azonban ebben az időszakban nem célszerű, a feszes bőr ugyanis nagyobb eséllyel lesz csíkos. Inkább a bőr rugalmasságának, puhaságának fokozásáról érdemes gondoskodni.

Szülés után egy darabig még ugyanezek az elvek érvényesek, mivel a bőr visszahúzódása idején is jelentkezhetnek a rettegett striák. Néhány hónap elteltével azonban megkezdődhet a feszesítés. A választék óriási, minden kozmetikai cég más hatóanyagokra esküszik.

Kedvelt feszesítő csodaszer például a koffein, a ginkó és más növényi kivonatok, valamint a tengeri algák. A krémezést érdemes házilagos masszázzsal is kiegészíteni: csipkedő, gyúró mozdulatokkal dolgozd meg az érintett területeket, de kimondottan a narancsbőr eltüntetésére ajánlott masszázseszközt is vásárolhatsz.

Ha már belerázódtál az anyaságba: sportolj!

A könnyű testmozgást, ha minden rendben halad, a hüvelyi szülés után hat héttel már meg lehet kezdeni, császármetszés után valamivel több időt is igénybe vehet a regenerálódás. Kezdj napi néhány perccel, és később is maradj a laza, kímélő tempónál, ez most nem a brutális edzések időszaka.

Nagyon jó hatású a séta, a kerékpározás (szobakerékpáron otthon is megoldható), a jóga, de ha van kire bíznod a babát, akár úszni is elmehetsz időnként. Ha már belejöttél, elővehetsz egy-egy fitneszdévédét, de akár a kedvenc tévésorozatod előtt is elvégezhetsz néhány célirányos erősítő gyakorlatot. Jó, ha tudod: a guggolás és a különböző irányú kitörések kifejezetten a comb és a fenék izmait erősítik.

Ha el tudsz járni otthonról: válassz a szépségszalonok kínálatából!

A szépségszalonok ezerféle kezelést kínálnak a narancsbőr megszüntetésére. Ízelítőül néhány a hatalmas választékból!

  • Testtekercselés, body-wrapping: illóolajokat és különböző anyagcsere-élénkítő hatóanyagokat tartalmazó krémet kennek a testedre, majd fóliába tekercselnek, hogy a hatóanyagok mélyen bejussanak a bőrbe.
  • Vákuummasszázs, SPM: a vákuum hatására a zsírsejtek burka szétpattan, majd a kifolyt zsír a nyirokkeringéssel távozik.
  • Kézi nyirokmasszázs: gyorsítja az anyagcserét, serkenti a nyirokkeringést, segít a méreganyagok eltávolításában.
  • Ultrahangos zsíroldás: az ultrahang a szövetek mélyét masszírozza át, és széttördeli a zsírsejteket.
  • Tőzegiszapos kezelés: helyreállítja a hajszálerek tónusát, orvosolja a vér- és nyirokkeringési panaszokat, salaktalanít, fellazítja és kiüríti a zsírsejteket, megszünteti a helyi ödémákat.
  • Hipoxitréner: az alsó testfél egy tojás alakú kamrában változó légnyomásnak van kitéve, miközben egy szobabiciklire emlékeztető eszközt tekerünk 30-50 percig.
  • Egyébként tudtad?

    A cellulitisz kifejezés a közhiedelemmel ellentétben nem a narancsbőrt, hanem a kötőszövet fájdalmas gyulladását jelenti. A narancsbőr neve cellulit.

    Ezek is érdekelni fognak:

  • Csak látszatbetegség a narancsbőr?
  • Zebracsíkos pocak
  • A 7 legnagyobb fogyókúra-mítosz
  • A női has
  • Forrás: Kismama magazin