Terhesség

Ne dohányozzon terhesen, mert bűnözővé válhat gyermeke!

Az átlagnál 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek bűnözők azok a gyermekek, akiknek édesanyja terhessége során naponta legalább egy doboz cigarettát szívott el - derült ki egy 4000 amerikai felnőtt egészségügyi és bűnözési statisztikáiból.
2011. Január 01.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársai az alanyokat egy hosszú távú Rhode Island-i egészségügyi vizsgálatból választották ki, melyet kifejezetten terhesség és szülés körüli hatások hosszú távú következményeinek vizsgálatára hoztak létre.

Az édesanyák dohányzási szokásait 1959 és 1966 között vizsgálták. Azok a gyermekek, akiknek édesanyja legalább napi 20 szál cigarettát szívott el terhessége során, az átlagnál 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek bűnözők, sőt nagyobb valószínűséggel lettek gyakori bűnelkövetők. Ez akkor is igaz maradt, ha egyéb, bűnözési hajlamot növelő tényezőket is figyelembe vettek, így a pszichiátriai kórképeket, a családi problémákat és a rossz szociális körülményeket.

A nők között ugyanolyan gyakori volt a bűnözési hajlam, mint a férfiak között, azaz nem volt különbség a nemek között a letartóztatottak számában, ha édesanyjuk különösen erős dohányos volt. “Bár egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a terhesség alatti dohányzás, különösen az erős dohányzás, a megszületendő gyermekből bűnözőt faragna, de kétségkívül megnöveli annak esélyét” – foglalja össze következtetéseit Angela Paradis, a kutatás vezetője.

Korábbi vizsgálatok szerint az édesanya dohányzása következtében megnő a gyermekek hiperaktivitásra való hajlama, csökken a koncentrációképességük, agresszívabbak lesznek, különösen kora gyermekkorban, és nő a serdülőkori bűncselekmények száma is. Állatkísérletek szerint az elváltozások oka a nikotin, mely az agy fejlődését gátolja, különösen az idegi átvivőanyagok hatáshelyeire fejti ki káros hatását.

A közlemény a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Füstmentes szeretet
  • Dohányzó kismama, asztmás gyerek?
  • Miért tedd le terhesen a cigarettát?
  • Nagyobb eséllyel híznak el a dohányosok gyerekei
  • Forrás: Medipress