Terhesség

Tehetünk-e valamit a hízási csíkok ellen?

Meg lehet úszni a terhességet csíkok nélkül? Van, akinek ez anélkül sikerül, hogy bármit tenne, másoknak viszont hasznos lehet néhány jó tanács.
2002. December 20.

Tehetünk-e valamit a hízási csíkok ellen?

Dr. Vass Ilonával és Dr. Szokolai Erzsébettel beszélgettünk.

-Egyre több, a terhességi csíkok megelőzősét célzó készítmény jelenik meg a piacon. Vajon felkeresik-e a kismamák a bőrgyógyászt, hogy tanácsot kérjenek szépségük megőrzéséhez?

Sokan keresnek fel bennünket a terhességük alatt a terhességi csíkok miatt, de nemcsak a terhes nőket érinti a kérdés. Az utóbbi időben nagyon szaporodnak az efféle problémák. A gyerekek gyors növekedésekor ugyanúgy megjelennek a striák. A táplálkozás mellett a gyors térfogat-növekedésben nyilván a különböző hormonális változásoknak is nagy szerepe van. Nagyon sokszor a konditermek látogatói fordulnak hozzánk, mert a különböző fehérjék és táplálék-kiegészítők, ill. a rendszeres izomerősítés hatására az izmok túl gyorsan nőnek meg, és ezzel a hirtelen térfogat-növekedéssel a bőr nem tud lépést tartani, kireped.

– A babavárás örömét csíkok nélkül megúszó kismamák a különböző krémekre, olajokra és a vérkeringést fokozó kefére, dörzsölésre esküsznek. Mennyire hatékonyak ezek a módszerek?

Minden bőrgyógyásznak más a véleménye, szerintünk ez egyértelműen alkati kérdés, mert van, aki 8 kg-ot hízik a terhesség alatt, és tele van csíkokkal, mások 35 kg-ot szednek fel, és mégsem marad nyoma.

A vérkeringés fokozása biztos, hogy jó, a növényi olajok úgyszintén, de ha van egyfajta hajlam, akkor biztosan lesznek terhességi csíkjai a kismamának, csinálhat bármit. Legfeljebb annyit tud elérni, hogy enyhébb nyomok maradnak vissza.

A megelőzés egyetlen módja az volna, hogy lassítsuk a térfogat-növekedést, de ezt sem a növésnél, sem a terhesség alkalmával nem lehet megvalósítani. Az edzőtermek látogatói már jobban figyelhetnek erre.

– Plasztikai sebészek tudják-e kezelni a kinyúlt bőrt?

A terhességi csíkok kezelése tulajdonképpen nem megoldott, a plasztikai sebészi beavatkozás után is marad valamilyen heg. A hangsúly mégiscsak a megelőzésen van, mert a kialakult elváltozással már nem lehet mit kezdeni. A növést persze nem, de a hízást el lehet kerülni, és fokozottan tud rá figyelni az, aki tudja magáról, hogy van hajlama.

– Korábban szokás volt szülés után hideg vizes borogatást tenni az asszonyok hasára, hogy a szövetek hamarabb összehúzódjanak.

Igen, de a terhességi csíkok szempontjából ez mindegy, azok összehúzódását ez már nem befolyásolja.

Kapcsolódó cikkeink:

Zebracsíkos pocak

Pocakból kockahas

Szépségápolás és várandósság

Forrás: HáziPatika.com