Terhesség

Tökéletes tökpüré

Unod már a felvágottat és a körözöttet? Próbálj ki néhány zöldségpástétomot, azok sokkal egészségesebbek! Kezdd például a sütőtökkel, mert csodás, pikáns ízű krémeket készíthetsz belőle egészen rövid idő alatt!
2011. Február 16.

Sütőtökpástétom

Hozzávalók egy nagyobb családi adaghoz, beleértve egy adag babapürét is: 50 deka sütőben megsütött kanadai sütőtök, három teáskanál sörélesztőpehely, három-négy evőkanál szezámmagkrém (tahini), egy teáskanál balzsamecet, só, őrölt szerecsendió

1. Húzd le a tökszeletek héját, majd pépesítsd botmixerrel. Tegyél félre a babának néhány kanálnyit.

2. A többi tökpürét keverd össze a felsorolt hozzávalókkal. Az őrölt szerecsendióból fél kávéskanálnyira lesz szükség, sóból egy csipetnyire.

3. Pirítóssal is tálalhatod, de nyers zöldségdarabokat is lehet bele mártogatni.

Sütötökpüré: 6 hónapos kortól

Pástétom: 10-11 hónapos kortól

Tippünk

Tahinit és sörélesztőpelyhet bioboltokban vásárolhatsz, vagy az internetről rendelhetsz. Hasonlóan elkészítve kipróbálhatod a sárgarépa-, cukkini- és céklapástétomot is! A cukkinit héjastul süsd meg, és így, egészben használhatod fel, csak a szárát kell levágni róla. Szezámmagkrém helyett főtt és aprítógépben pépesített olajos magokat is tehetsz bele, például kesudiót, tökmagot.

Miért jó a sörélesztőpehely?

Egyrészt nagyon finom ízt ad a salátaönteteknek és zöldségpástétomoknak, ezért érdemes otthon tartanod belőle, akár napi használatra. Másrészt megtalálható benne az összes B-vitamin és esszenciális aminosav, amit szervezetünk nem képes előállítani. A vas, mangán, cink, réz, szelén, foszfor, kalcium, króm, jód és magnézium könnyen emészthető, aminosavakhoz kötött formában található meg benne. A sörélesztőpehely elölt gombatenyészetet tartalmaz, vagyis úgynevezett inaktív élesztő, amelyet kíméletes eljárással hőkezelnek, hogy vitaminjai minél kevésbé vesszenek kárba.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Sütőtökös koszorú
  • Sütőtökhajócskák húsos-zöldséges rizzsel
  • Zöldséges receptek az egész családnak
  • Forrás: Kismama magazin