Terhesség

Ne ülj be a cukorhintába!

Akár el is kerülheted a terhességi cukorbetegséget, ha kezdettől fogva betartod étkezési tanácsainkat! Bajor Zsuzsa, az Angyalok Konyhája dietetikusa ezúttal rostokban és fehérjében gazdag fogást ajánl.
2011. Március 23.

Az Angyalok Konyhája ezt ajánlja: A várandósság idején a lepényi hormonok csökkenthetik a normális vércukorszint fenntartásáért felelős inzulin hasznosulását. Ez pedig még egészséges kismamáknál is komolyabb vércukor-ingadozást eredményezhet. Mivel ez a folyamat kóros méreteket ölthet, a cukorterheléses vizsgálat része a terhesgondozásnak. Jobb hát, ha eleve óvatosan bánsz a szénhidrátokkal! Tanulmányozd az alapanyagok glikémiás indexét: ez százalékban fejezi ki, hogy az adott élelmiszer a szőlőcukorhoz viszonyítva milyen mértékben emeli a vércukorszintet. Kerüld a magas glikémiás indexű ételeket! Cukor helyet módjával például xilitet használhatsz. A gyümölcsök és zöldségek nagy részét bátran fogyaszthatod, ám a krumplit, répát, céklát, banánt, aszalt gyümölcsöt, szőlőt és görögdinnyét magas szénhidráttartalmuk miatt csak nagyon mértéktartóan!A finomított liszt és a belőlük készült élelmiszerek helyett válassz rostban dús teljes kiőrlésű alapanyagokat, például teljes kiőrlésű tönkölylisztet, barna rizst, árpát, rozst, zabot. Nem árt tudni, hogy a szénhidrát hasznosulását az elkészítés módja is befolyásolja. A hosszú főzési idő, a turmixolás, pürésítés gyorsítja felszívódását és vércukorszint-növelő hatását. A magas rost-, zsír- és fehérjetartalom csökkenti a szénhidrátok emésztésének ütemét, és ezzel az élelmiszer glikémiás indexét is. Magas fehérjetartalmúak a húsok, halak, tejtermékek és például a lencse is. Válaszd ezekből a soványabb fajtákat, hogy elkerüld a túlzott súlygyarapodást.

Egyél rendszeresen és gyakran keveset, így elkerülheted az éhségrohamok miatti erős vércukorszint-csökkenést, majd az utána következő mértéktelen evést.

Rántott cukkini lencsesalátával

Hozzávalók négy személynek:

két cukkini

egy sárgarépa

egy kisebb zellergumó

egy bögre (2 deci) lencse

két kisebb fej lila hagyma

egy csokor petrezselyem

egy gerezd fokhagyma

egy citrom leve

babérlevél

négy evőkanál extra szűz olívaolaj

négy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 deka tönkölymorzsa

egy teáskanál provence-i fűszerkeverék

4 deci sütéshez való olívaolaj

xilit

Áztasd a lencsét fél napra hideg vízbe. Utána tedd fel főni néhány darabka babérlevéllel 40-60 percre. Hagyd kihűlni, közben pedig vágd a sárgarépát és a zellert kicsi, vékony hasábokra. A nyers zöldséget keverd össze a hideg lencsével és az aprított petrezselyemmel. Salátaöntetet olívaolajból, citromléből, zúzott fokhagymából keverhetsz – ha szükségét érzed, egy kávéskanálnyi xilittel édesítheted. A cukkinit vágd karikákra, majd vízből, lisztből, provence-i fűszerekből és pici sóból készített palacsintatésztába és tönkölyzsemlemorzsába forgatva, forró olajban süsd ki. Kiváló hideg ebéd.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 540 kcal

Fehérje: 17 gramm

Zsír: 6 gramm

Szénhidrát: 65 gramm

Forrás: Kismama magazin