Terhesség

Milyen nevet válasszak?

A név szerepe az, hogy viselőjét megkülönböztesse másoktól. Már nem új az a törekvés, hogy a szülők olyan nevet keresnek leendő gyereküknek, amilyen senki másnak nincs.
2013. Május 10.

Te mi alapján választasz?

Könnyebb helyzetben vannak például azok (többek között angolszász nyelvterületen), ahol semmiféle korlátozás nem áll a szülők útjában, így akármilyen nevet adhatnak gyerekeiknek, így lett például Victoria Beckham lányának a neve Seven (Hét), Adam Sandler lánya Sunny (Napos).

Magyar szabályozás

A magyar névadási szabályok kifejezetten szigorúnak számítanak, nem lehet csak úgy kitalálni és felvenni egy nevet. Ha mégis különcködni akarunk, hosszadalmas procedúrának nézünk elébe. Nálunk a legújabb, Ladó János – Bíró Ágnes-féle bővített Magyar utónévkönyvből választhatunk, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján havonta frissülnek az adható nevek. Aki nem tud dönteni e lista alapján, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságnak írt levélben kérheti a név bejegyzését.

2019-ben a legnépszerűbb öt fiúnév, a Bence, a Máté, a Levente, a Dominik és a Marcell voltak, míg a lánynevek közül a Hanna, az Anna, a Zoé , a Luca és a Léna voltak a befutók.

Vedd számításba!

Vannak szabályok, amelyeket jó betartani. Nem árt például, ha elképzeljük a gyereket ötvenévesen is, hogy vajon kimondhatja-e a nevét akkor is anélkül, hogy kinevetnék, vagy túl gyerekesnek tartanák. Nem hangzik jól, ha a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév, mert nehéz kimondani (Kovács Csilla), ha ugyanazok a magánhangzók találhatók benne (Bödör Ödön), vagy éppen ugyanaz a két név (Gábor Gábor).

Miért bántad meg?

Utónévtár

Nem tudjátok eldönteni, mi legyen a gyermeketek neve? Akkor segítünk, próbáljátok ki Utónévtárunkat!Régi – és bölcs – tanács, hogy ha teljesen tanácstalan vagy, nézd meg a legnépszerűbb neveket, és válassz azok közül. Persze az is gyakori, hogy valaki megbánja a névválasztást. Egy brit kutatás szerint például az újdonsült szülők több mint fele érez így, negyede pedig szabályosan megutálja a baba nevét, mert az túl népszerűvé vált.

A felmérésben részt vevők 14 százaléka azt mondta, azért nem elégedett a névválasztással, mert az egyáltalán nem tükrözi a gyerek személyiségét. Minden ötödik szülő arra is panaszkodott, hogy a párja vétózta meg az általa kiválasztott nevet, minden tizedik pedig azért mondott le az általa kedvelt névről, mert az ismerősöknek, barátoknak nem tetszett.

Névadással kapcsolatos cikkeink: