Terhesség

Vegyék, vigyék! – avagy amit a szülőknek az őssejtlevételről tudni érdemes

Fő az egészség! - szól a mondás, és szinte mindent hajlandók vagyunk elkövetni azért, hogy születendő gyermekünk egészsége maximális biztonságban legyen. A hazánkban is egyre terjedő őssejtlevétel sokaknak adhat lelki megnyugvást a betegségek kezelésében.
2009. Szeptember 26.

Az újszülött köldökzsinórvérében és a méhlepényben olyan sejtek találhatóak, amelyek még nem specializálódtak semmiféle feladatra. Ezeket a sejteket őssejteknek nevezik, és kiemelt szerepük van a későbbi megbetegedéseinek orvoslásában.

Az őssejteket nagyon ritka vérképzőrendszeri betegségek gyógyításában már lehet ugyan alkalmazni, de kísérletek folynak más kórok gyógyítására vonatkozóan is. Az orvostudomány mai állása szerint az őssejtek képesek rehabilitálni a “megbetegedett” sejteket úgy, hogy olyan sejtekké alakulnak, amilyen szöveti környezetbe kerülnek.

Magyarországon még csak néhány éve lehet legálisan a köldökvérből őssejteket nyerni. Ma már azonban meglehetősen sok információ áll a szülők rendelkezésére (www.hazipatika.com vagy www.ossejt.lap.hu), de böngészhetnek különböző fórumokon is (www.nlc.hu vagy www.index.hu) és összehasonlító táblázatot is találhatnak az őssejtbankokról. Az őssejtlevétellel foglalkozó intézmények teljes körű tájékoztatást adnak a sejtlevételt vállaló pároknak.

Az őssejtlevételről manapság számos helyen olvashatunk, azonban vannak olyan információk, amelyek csak akkor derülnek ki a szülők számára, ha keresztülmennek a procedúrán. Ha már eldöntöttétek, hogy levetetitek születendő csemetétek őssejtjeinek egy részét, a következőkre érdemes időt, figyelmet fordítani.

  1. Válasszátok ki a számotokra megfelelő intézményt, amely foglalkozik őssejtlevétellel. Nyilvánvaló, hogy nem mindig az ár a döntő. Érdemes meggondolni azt is, hogy benneteket mint leendő szülőket mi nyugtat meg leginkább: ha külföldön vagy ha Magyarországon tárolják a sejteket. A kórházak általában 2-3 sejtbankkal is kapcsolatban állnak. Fontos, hogy a kórház is ismerje azt a társaságot, amelyet a szülők választanak.
  1. Ha megvan a társaság, amelyben megbíztok, a kapcsolatfelvételt követően személyes találkozóra invitálnak benneteket. A találkozón elmondják, mit jelent az eljárás; kaptok tájékoztató anyagot bőven. Az akár több alkalmas szóbeli tájékoztatás során átadják a szerződést. Készüljetek fel, ez hosszú és mindenre kiterjedő lesz, elolvasni egyenesen kötelező, hogy teljes lelki nyugalommal és információkkal ellátva vállaljátok az őssejtlevételt. Az eljárásra hitelt is fel lehet venni, van, akinek ez könnyebbséget jelenthet, de intézményenként változó fizetési kondíciókkal lehet találkozni.

    Vegyék, vigyék!  - avagy amit a szülőknek az őssejtlevételről tudni érdemes

    A. Ádám elmondása szerint a társaság még DVD-t is adott nekik abból a célból, hogy a szülészorvosuknak adják át, lássa ő is, miként zajlik egy ilyen eljárás. Tudni kell ugyanis, hogy nem minden orvos vállalja a köldökvérvételt, van, aki nem ért vele egyet, vagy más okból nem vállalja a feladatot.

  2. A köldökvér levétele előtt a kismamára AIDS és hepatitis vérvizsgálatok várnak; ezek elengedhetetlenek.
  3. A kisbaba születése után következik a köldökvérvétel, amelyhez egy erre speciálisan kifejlesztett vérvételi készletet használnak. Amennyiben azonban nem sikerül elegendő mennyiségű köldökvért levenni, a következő szettért a szerződött intézmény újabb súlyos tízezreket számol fel. Jobb, ha ezt némi anyagi többletként fogjátok fel, de mindenképpen érdemes számolni vele.

Dr. Magenheim Rita szülész-nőgyógyász szakorvos a hozzá érkező szülők figyelmét minden alkalommal felhívja arra a rizikófaktorra, hogy ha az édesanya élete veszélybe kerül a szülés során, akkor nem biztos, hogy jut idő az őssejtek levételére. Sőt, mivel szülés közben akár sérülés is történhet a hüvelyben, ilyenkor sem garantált, hogy a köldökvér levételére lehetőség nyílik.

  1. Ha az orvos levette a vért, azt a tárolásra alkalmas, megfelelő hőmérsékletű tárolóedénybe helyezik. Ádám maga vitte el a vérvételi készletet a sejtbankba, G. Ambrusékhoz futár érkezett a kórházba. A lényeg, hogy az őssejteket tartalmazó köldökvérnek 24-48 órán belül el kell jutnia a központi laboratóriumba – hogy ezt futár viszi, vagy ti magatok, az tetszés szerint választható. Ha magatok viszitek el a köldökvért tárolóban a szerződött partnerintézményhez, készüljetek fel a szülés váratlan megindulására. Ha a szülés várható ideje előtt bárhová is mentek, kirándultok, vásároltok, feltétlenül legyen veletek a vérvételi készlet.
  1. A vérmintát a központi laboratóriumba való kerülését követően feldolgozzák, kinyerik belőle az őssejteket, majd -196 fokos folyékony nitrogénben tárolják, általában 20 évig. Innen a gyermek vagy akár a szülők és testvérek bizonyos betegségeinek esetén a minta lehívható és alkalmazható… Fontos, hogy a felhasználás során maximális eredményt csak a gyermek 9-12 éves koráig, illetve 45 kg-os testsúlyig lehet elérni. Ahogy nő a gyermek, úgy csökkenhet az esély egy sikeres sejtbeültetésre. Ha tehát úgy hozza az életetek, hogy szükség van rájuk, a tárolt őssejteket le kell hívni, és meg kell kezdeni a gyógyítást. A sejtek lehívásának is költsége van, ne feledjétek!

Ha átgondoltátok, kedves anyuka-apuka, ha kiszámoltátok, ha összevetettetek mindent, nincs más hátra, mint beleszólni a telefonba:”Jó napot kívánok, az őssejtlevétel iránt érdeklődöm…”

Forrás: HáziPatika.com