babaszoba.hu


Megint életet mentettek a testvér őssejtjei

  • 2011. december 12. |
  • Forrás: Uniomedia Communications

A beültetéshez az első beavatkozáshoz hasonlóan a Krio Intézet, Magyarország piacvezető őssejtbankja szolgáltatta a mélyfagyasztott, mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát.


Másodszor ültettek be sikeresen Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejtet. A kétéves kislány az első transzplantációhoz hasonlóan Miskolcon esett át az eredményes beavatkozáson. A beültetett őssejtet tároló Krio Intézet, Magyarország piacvezető őssejtbankja, megkezdte egy olyan, világszabadalomnak számító fagyasztási eljárás tesztelését, mely tovább javíthatja a mélyfagyasztás hatékonyságát, segítve ezzel az őssejtek felhasználását a gyógyításban.

Egy évvel az első sikeres őssejtbeültetés után, melyhez privát őssejtbank biztosította a gyógyító őssejteket, újabb eredményes transzplantációt hajtottak végre Miskolcon. A két éves kislány születésétől vérlemezke hiányban szenvedett, amelyhez 10 hónapos korában egyéb vérképző szervi rendellenességek is társultak. A betegség 13 hónapos korában akut leukémiává alakult át. A szokásos kezelés nem vezetett eredményre, ezért döntött a gyermek kezelőorvosa a testvére születésekor levett és megőrzött őssejtek beültetése mellett.

A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A pár hónapja elvégzett beültetés azóta sikeresnek bizonyult, a gyermek egészséges vérképzése beindult a donor őssejteknek köszönhetően.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, melyek ugyanakkor számtalan más betegség gyógyítására is alkalmasak lennének. Az őssejtek a nemzetközi kutatási eredmények alapján akár teljes szervek "újjáépítésére" is képesek.

Ahhoz, hogy a születéskor levett sejtek minél tovább alkalmasak legyenek a gyógyító felhasználásra, az őssejtbankok folyamatosan fejlesztik az alkalmazott fagyasztási technológiát. A Krio Intézet nemrég, Európai Uniós támogatásból kezdte meg egy olyan új fagyasztási eljárás tesztelését, mely egy hazai világszabadalomra épül, és amely egyedülálló lehetőséget biztosíthat a fagyasztás hatékonyságának növelésére. A technológia lényege, hogy az őssejteket speciális eljárással "tréningelik" a mélyfagyasztásra, melyek így jóval nagyobb arányban vészelik át a hűtéssel járó "sokkot", javítva ezzel a sejtek későbbi orvosi felhasználásának lehetőségeit.
Címkék:
privát őssejtbank,
őssejt beültetés

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
Csevegő téma-ajánló

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva