babaszoba.hu


Köldökzsinórszövet-fagyasztás - hóbort vagy életbiztosítás?

  • 2011. augusztus 25. |
  • Forrás: babaszoba.hu

A köldökzsinórvérből származó őssejtek fagyasztásának lehetősége már közismert. Azt, hogy a köldökzsinór lefagyasztása talán ennél is hasznosabb, kevesen tudják.

  
 

A köldökzsinór sejtjeinek lefagyasztása lehetőséget ad, hogy az őssejteket hatékonyabban használják fel.

 

A köldökzsinór kötőszövete, az úgynevezett Wharton-kocsonya olyan őssejteket tartalmaz, amelyek a legkülönbözőbb specializált sejteket képesek létrehozni. Csontsejteket, porcsejteket, szívizomsejteket, zsírsejteket, idegsejteket, sőt inzulintermelő sejteket is lehet belőlük tenyészteni. Lényegében a felnőtt emberi szervezet összes sejttípusa kialakítható belőlük, míg az önmegújító képességüket megtartják. Ezek a sejtek, vagyis a mezenchimális őssejtek megnövelik a köldökzsinórvér-őssejtek hatását, ha sor kerülne a konzervált sejtek felhasználására.

Mi történik a köldökzsinórral?

A levágott köldökzsinórdarabot a szülés utáni 48 órán belül feldolgozzák. Speciális eljárással nyerik ki az őssejteket, majd tápfolyadékban tenyésztik (szaporítják), ezután következik a fagyasztás. Mivel a sejteket a tenyésztés során megsokszorozzák, nincs szükség az egész köldökzsinór feldolgozására, de legalább 20 centis köldökzsinórdarab szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az eljárás.
Címkék:
őssejt,
köldökzsinór

Hozzászólások

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva