Terhesség

Veszélyesek a növényvédők a magzatokra?

Európai szakértők a peszticidek veszélyeire hívják fel a figyelmet, közben pedig a brit kormány a betiltás ellen szavazott.
2014. Január 11.

A britek annak ellenére sem tervezik a peszticid növényvédő szerek betiltását, hogy úgy tűnik, hátrányosan befolyásolja magzatok agyfejlődését. Az unió három neonikotinoid peszticid anyagot illetően kétéves moratóriumot léptetett életbe, azonban az Egyesült Királyság kormányzata vitatja ennek szükségességét.

Most az imidakloprid nevű rovarirtó van a vita középpontjában, azonban Owen Patterson, környezetvédelmi államtitkár szerint nem áll rendelkezésre elég tudományos bizonyíték az emberi központi idegrendszeri károsító hatásra vonatkozóan.Korábbi patkánykísérletes vizsgálatok során az imidakloprid az utódok agytömegének csökkenését, és az idegi szignál renyhülését (azaz az ingerületvezetés gyengülését) vonta maga után, mely főképp a mozgáskoordinációt érintette hátrányosan. Egy másik állatkísérletes vizsgálatban az acetamiprid hatására csökkent az utód egyedek tömege, túlélése, és a környezeti ingerekre való reakciókészsége. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) munkatársai szerint ezek az eredmények felvetik, hogy a két vizsgált anyag esetén fokozni kellene a biztonsági követelményeket.

Azonban Alan Boobis professzor (Imperial College) szerint erre nincs szükség, mivel a vizsgált dózisok többszörösen meghaladják azt a mennyiséget, amivel a humán szervezet normális esetben találkozhat. Mindazonáltal ilyen téren újabb kísérleteket kell végezni, hogy meghatározhassák a szerek napi maximális tolerálhatósági szintjét.

Forrás: Medipress