Baba

Te is tehetsz a mellrák ellen!

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több mint 2500 nő veszti életét évente a betegség következtében.
2013. Szeptember 18.

A mellrák az egyik leggyakoribb megbetegedés a nők körében, pedig jó eséllyel gyógyítható: a korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket.

A mellrák gyógyításában kulcsfontosságú a korai felismerés. A korai stádiumban felismert emlőrák jó eséllyel gyógyítható, míg az előrehaladott daganatos megbetegedés akár halálos kimenetelű is lehet. A korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen.

Az önvizsgálatot 20 éves kor felett havonta el kell végezni. Bármilyen elváltozást tapasztalunk, érdemes a szakorvost mielőbb felkeresni.

Mire figyeljünk a mell önvizsgálata közben?

Orvosi ellenőrzést igénylő elváltozások lehetnek:

o csomó az emlőben vagy a hónaljban

o a mell formájának megváltozása

o a mellbimbó váladékozása

o a mellbimbó tartós behúzódása

o az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

A legtöbb csomó vagy elváltozás nem jelent komoly problémát. Ha netán mégis rosszindulatú az észlelt elváltozás, a sikeres kezelés esélye annál nagyobb, minél korábban orvosi kezelésre kerül. Ezért is fontos mellünk ismerete és az elváltozások figyelemmel kísérése.

Az önvizsgálatot és a korai felismerést segítő megoldások

Az önvizsgálat módszere minden nő számára elsajátítható. A kézzel végzett mellvizsgálat mellett most már egy erre a célra kifejlesztett speciális lámpa is segíti az otthoni önvizsgálatot. Magyarországon is elérhető az a mell-lámpa, amely vörös fényével képes átvilágítani a mellet, így szabad szemmel is felismerhetővé válnak az esetleges elváltozások. A lámpa segítségével egészen korai stádiumban észlelhetők az elváltozások, olyanok is, amelyek kézzel esetleg még nem kitapinthatók.

A rendszeres havi önvizsgálat, az orvosi ellenőrzés és a mammográfia együttesen képes biztosítani a nők számára egy súlyos kimenetelű betegség elkerülésének lehetőségét.