Gyerek

Sikersztori XX.

Házhoz jön az állatkert! Madárinfluenza, sertéspestis, szamárköhögés, bárányhimlő, papagájkór. Na, ebben az egzotikus környezetben nevelj egészséges embergyereket!

A világ különböző pontjairól hétről hétre érkeznek az újabb “emberállat” vírusok. (Béla barátom szerint a macskajaj kórokozója az egyetlen, ami ellen nem lesz soha védőoltás, de az immunizálást azért meg kell próbálni.) Hogy hogyan keverednek emberi és állati vírusok, azt ne firtassuk (ki kivel vagy mivel hál, az egészen eddig a pontig lehet magánügy), maradjunk annyiban, bőven elég az importvírus is.

Mindez csak arról jutott eszembe, hogy sikerült egy remekbe szabott “wellnesshétvégét” eltöltenünk a Szent László Kórházban. (Tudniillik ezeket a kórságokat ott orvosolják.)

Középfülgyuszi

Igen, a dolog egy egyszerűnek tűnő középfülgyulladással kezdődött. Az egyes számú orvos szerint adjunk a manóknak PERSZEcilint, mert ez való a perszekókusz okozta fülgyulladásra, de készüljünk föl, hogy a gyógyszergyártó gondosan elhelyezett egy kuklukszklán (clavulan) izét is a gyógyszerben, ettől lehet egy kis hasmenésük. Hasmenés lett, fülgyuszi maradt. Irány a kettes számú, ezúttal már füldoki. AMAZTAcilin emelt adagban (naná kuklukszklán-savval, hasmenéssel), altatásban fülszúrással, leszívással. Hazamehetünk. Hasmenés erősödik hányással tarkítva, fülgyulladás múlóban. Gyerek kezd beszürkülni, minden testnyílásán folyadékot veszít. Telefon füldokinak, álljunk le az antibigyotikummal. Ha gáz van, hívjuk újra. Gáz van. Karikás, beesett szemek, láz, hidegrázás, étvágy nulla. Ezt már tényleg nem lehet a kuklukszklán-sav számlájára írni. Most mi van? Telefon újra. Szerintem rotavírusuk van, tekerjenek be minél előbb a Szent Lászlóba, mielőtt kitör a forradalom! (Éppen október 23-t írunk.) Csenge még beköszön Borikába is egyet, szerencsére van nálunk hánytál, és már ott is vagyunk a betegfelvételen. BEUTÁLÓ? Kedvem lenne Csenge tálba gyűjtött produktumát a felvételisre pazarolni, de kiegyezünk a SÜRGŐSséggel mentőövben. Irány az osztály. Kedélyes hely. Zsilipelőrendszerek, kézfertőtlenítők mindenfelé. Sterilfolyosó a személyzetnek, külső közlekedő a pórnak. Balra a “rotások”, jobbra a “HiNisek”, középen az egzotikusok. Nem mondom, csöveztem már néhány helyen…

Rota

Székletminta? Én gyűjtök szívesen, csak nehogy vizeletnek nézzék. Ne tréfálkozzon, apuka! Nem vették észre, hogy a gyerekeik ki vannak száradva? De, gyanús volt, azért vagyunk itt. Milyen gyógyszereket szedtek mostanában? Perszecilint, amaztacilint fülgyulladásra. Baromság! Hókuszkókusz okozta fülgyulladásra NANEHOGYMÁNcilint kell adni, itt majd azt kapnak. (Szerintem érdemes lenne az orvosi egyetem rektorától megtudakolni, hogy valami alaptanterv-féleséget nem látna-e célszerűnek bevezetni, csak úgy divatból is.) Teccik tudni, nem nagyon szeretnénk, bélflórájuk nuku, tizedik napja f-nak, mint a pelikán. Azt is lehet, az ő korukban a fülgyula már spontán is gyógyulni szokott. (Kösz!)

Amíg el nem múlik a hányás, és nem lesz “formázott” a székletük, addig infúzió. (Milyen formára tetszik gondolni?) Irány szobára! Ha pedig ebből kigyógyultak, tessék elvinni őket gasztroenterológushoz, olyan kis csenevészek. (Hát hogyne!)

Életképek

Játék: a vesetálban (hányásfelfogó kézi készülék) Törpilla ül elöl, Törpapa hátul, köztük az evezős törpöket Csenge vezényli, így hajóznak a rácsos vaságyban körbe-körbe, ameddig a cső a kiscsaj kezét engedi. Zsoma pucér sejhajjal totyog a slozi felé, anyukája mint lelkes fegyverhordozó tolja utána az infúziós állványt, éppen mennek formázást gyakorolni.

Átöltözés: apa leakasztja az üveget az állványról, anya lecincálja a szabadon lévő kézről, fejről a polót, majd ügyesen lefejti a branülös kézfejen át a másik polóujjat, végigvezeti a cső mentén, áthúzza a palackon (közben apa átveszi a másik kezébe az egészet), majd ugyanez visszafele a pizsamafelsővel. Ikrekkel ez sitty-sutty. Holnap elkezdjük kora délután, hogy vacsorára meglegyünk.

Reggeli: talpig maszkos, overallos, hajbekötős nő bábozik az üvegen túl (Zsoma kétségbeesetten kapaszkodik a nyakamba), próbálom a nőnek elmutogatni, hogy nekünk nem lesz műtét, rotások vagyunk, mire a nő elunva a bábszínházat bezsilipel hozzánk, és elmagyarázza, hogy ő az élelmezési menedzser, és csak azt mutogatta, hogy berakta a levélbedobószerű szekrényünkbe a reggelit. (Aha, kicsit kóterhatás, de jó.)

Séta a parkban: a manók mint két szárnyaszegett Napóleon (branülös kézre nem lehet kabátujjat húzni), de azért a séta jólesik nekik. Irányítótábla. Jobbra büfé, balra Trópusi Betegségek Osztálya. Jobbra kanyarodunk.

Ezúton is köszönet mindenkinek, aki segített újra összerakni a nokedliket. Jól vannak, csak az a fránya formázás nem megy még tökéletesen.

Forrás: Kismama magazin